Smażenie godne mistrza smaków - designerskie nieprzywierające patelnie Eva Solo

Zgadnij, kiedy powstały pierwsze projekty nieprzywierających patelni duńskiej marki Eva Solo. Patrząc na ich design, można mieć wrażenie, że są dziełem ostatnich lat. A tu zaskoczenie – bo pierwsze ich projekty powstały w roku 1977. Czyli w dość zamierzchłej przeszłości. Oczywiście, gdy zmieniały się kulinarne trendy i wymagania co do technologii, ale sam projekt słynnego designera, Ole Palsby’ego pozostał bez zmian. Duński producent, Eva Solo, ceniąc wyrafinowane gusta miłośników kuchni dla wymagających z dumą prezentuje swoje nieprzemijające w formie projekty  patelni, na których smażysz zdrowo i z minimalną ilością tłuszczu.

Zdrowe smażenie i design, czy design i zdrowe smażenie

Z nieprzywierającymi patelniami Eva Solo mamy jeden podstawowy kłopot. Do dziś nie wiemy, czy pierwszym, co nas ujęło, były ich właściwości prozdrowotne i fakt, że można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, czyli zdrowo i dietetycznie, czy też urzekł nas ich niezwykły design. A może było odwrotnie?

Niezależnie jednak od tego, czym zafascynują Cię patelnie z nieprzywierającymi powłokami, stworzone przez markę Eva Solo, na pewno docenisz ich perfekcyjne wykonanie, świetne materiały i design, który swoim urokiem prowokuje wręcz do lepszego smażenia, duszenia, czy nawet zapiekania potraw w piekarniku.

Powłoki nieprzywierające patelni Eva Solo - różnorodność wyboru

Duński producent zadbał o to, by w różnych liniach swoich znanych na całym świecie patelni nieprzywierających zastosować różnorodne, nowoczesne technologie. I tak czarne, nieprzywierająće patelnie z kolekcji Nordic Kitchen, których szkielet stanowi odlew aluminium, mają 4-krotnie nakładane powłoki Slip-Let®, dzieło szwajcarskiej marki Ilag. Oczywiście, te najnowszej generacji powłoki, spełniające restrykcyjne normy, pozbawione są PFOA i PFOS.

Identyczną powłokę nieprzywierającą znajdziesz w kolekcji patelni Dura Line, które z kolei wykonane są z odlewu aluminium, a na zewnątrz mają matowe, eleganckie, anodowane aluminium.

Specyficzna jest z kolei kolekcja Stainless Steel - tu niektóre stalowe patelnie mają wewnątrz powłokę Slip-Let®, a inne ceramiczną, nieprzywierającą powłokę, której odporność na przegrzanie wynosi aż 400 stopni. Co, oczywiście, nie oznacza, że należy ją do takich temperatur doprowadzać.

W kolekcji naczyń White Line znajdziesz śnieżnobiałe patelnie z ceramiczną, nieprzywierającą, również białą powłoką.

Jak widać, powłok mamy tu do wyboru. W zależności od tego, co życzysz sobie smażyć i w jakich temperaturach, możesz dobrać powłokę specjalnie do swoich potrzeb.

Patelnie, które wyłączają się na indukcji

W serii nieprzywierających patelni Stainless Steel znajdziesz również bardzo zaawansowane technologicznie patelnie indukcyjne. Ich talent polega na tym, że nie da się przekroczyć 230 stopni Celsjusza podczas smażenia na indukcji. Nie będą się nagrzewać powyżej tej temperatury. Zadba o to technologia Heat Control. Te patelnie wyposażone są w opisaną wyżej nieprzywierającą, 4-krotnie nakładaną powłokę Slip-Let®.

Dlaczego Duńczycy potrafią tworzyć zjawiskowe patelnie dla smakoszy? Eva Solo zna odpowiedź

Czarne naczynia Nordic Kitchen Eva Solo - nieprzywierające, piękne i lekkie