Nordic Kitchen - Kuty, japoński nóż do pieczywa, 67-warstw stali AUS-10, 24 cm, Eva Solo

915
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Noże duńskiej marki Eva Solo w kategorii „Japońskie noże”? Pomyślisz - czy, aby się nie pomyliliśmy? Dziwna sprawa, skoro duński producent i duńscy designerzy, Grupa Tools Design, stworzyli takie malownicze arcydzieła. Rzecz jednak w tym, że noże z tej kolekcji wykuto w Japonii z klasycznej japońskiej stali AUS-10. Stworzyli je mistrzowie rzemiosła w japońskich kuźniach, które mają za sobą wiele wieków tradycji. Więc trudno mówić o tym, że noże Nordic Kitchen są duńskie.

Uznaliśmy je, po wnikliwych testach, za bardziej japońskie, niż na pierwszy rzut oka można by sądzić. Dlatego goszczą w prestiżowej kategorii japońskich noży naszego równie prestiżowego sklepu.

Słowo o tym, co w nożach najistotniejsze, czyli o doskonałej stali ostrzy Nordic Kitchen marki Eva Solo. 67-warstwowe, damasceńskie dziwery zasługują na wielki szacunek. Kute przez prawdziwych mistrzów, japońskich kowali, którzy korzystają wiedzy wielu pokoleń fachowców od stali. To przekłada się na jakość krojenia wyśmienicie ostrymi nożami kutymi z wysokowęglowej stali AUS-10. 67 warstw stali AUS-10 zahartowano do twardości 60 stopni HRC w skali Rockwella, co zupełnie wystarczy, by przez dłuuuuugie lata cieszyć się doskonałą ostrością duńsko-japońskich, czy japońsko-duńskich noży do pieczywa. Pamiętaj tylko, by kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.

Ogromny plus dla Duńczyków, że oddali kwestię doboru stali znawcom. Dzięki odpowiedniemu procesowi kucia i hartowania stal AUS-10 noży Nordic Kitchen jest prosta w ponownym ostrzeniu.

I druga kwestia - seria Nordic Kitchen porywa kompletnie niepospolitym, unikatowym designem. Ujmuje świetnie leżąca w dłoni, a przypominająca rękojeści średniowiecznych sztyletów, szabli i puginałów rączka z drewna pakka. Do tego dochodzi specyficzne formowana stalowa skuwka, na której perfekcyjnie opierają się palce krojącego.

Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.

Daj się oczarować duńskimi nożami Eva Solo i obejrzyj nasz film, który znajdziesz poniżej.

  • Pierwsze wrażenie, kiedy weźmiesz do ręki noże Eva Solo, jest niezwykłe. Oczaruje Cię ich masa i fakt, jak doskonale leżą w dłoni.
  • Drugie oczarowanie przychodzi wraz z krojeniem. To prawdziwe japońskie noże, choć zaprojektowane w Danii, dla duńskiej marki. Jednak europejskie korzenie nie odebrały nożom Nordic Kitchen wyjątkowego, japońskiego charakteru.

Nordic Kitchen Eva Solo
w skrócie

  • 67-wielowarstwowe noże kute w Japonii w tradycyjnych kuźniach
  • wyśmienity, duński design i doskonałe wykończenie
  • ostrze z wysokowęglowej stali AUS-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • intrygująca w formie, doskonale wspomagająca chwyt noża stalowa skuwka
  • wygodna rękojeść z drewna pak ka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - 67 warstw kutej stali AUS-10
  • skuwka - wzmacniana stal szlachetna
  • rękojeść - drewno pakka

Wymiary

  • długość ostrza - 24 cm

Przeznaczenie ząbkowanego noża
Nordic Kitchen Eva Solo

NÓŻ DO PIECZYWA

NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Twardość 60 stopni HRC,
67 warstw stali
i mistrzowskie wykonanie

  • Choć stal AUS-10 uchodzi w Japonii za, raptem, podstawową, można, jak pokazują noże Nordic Kitchen marki Eva Solo, wykorzystać ją do stworzenia naprawdę wyśmienitych ostrzy, po które chętnie sięgną na pewno domowi krojący, ale i niektórzy zawodowi kucharze.
  • Tymi nożami kroi się wyśmienicie płynnie, bez konieczności używania siły.
  • Stal AUS-10 dedykowana jest tym wszystkim, którzy chcą mieć w domu doskonale ostre, a przy okazji łatwe w ostrzeniu noże.
  • 67 warstw skuwanej stali tworzy malowniczy dziwer i zapewnia nożom długotrwałą ostrość, która może sięgać w przypadku noży do pieczywa do, nawet, kilku lat.
  • Z kolei twardość stali na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella pokaże, jak doskonale kroi się nożami Nordic Kitchen stworzonymi przez japońskich mistrzów.

Rękojeść, jakiej nie znajdziesz
w żadnych innych nożach,
czyli wracamy do korzeni

  • Przez długi czas przyglądaliśmy się nożom Nordic Kitchen marki Eva Solo, zastanawiając się, co nadaje im specyficznej dzikości i wyrazistego charakteru.
  • Damasceński dziwer, choć piękny, spotykany jest w dużej ilości doskonałych noży powstających w Japonii. Czyli to nie jego zasługa.
  • Okazuje się, że dwa elementy - genialnie profilowana w swoisty wielokąt skuwka i przypominająca średniowieczne rękojeści sztyletów, puginałów, czy wschodnich szabli rączka noża nadają tej kolekcji niezwykłego wyrazu i uroku. Do tego dochodzi pięknie wybarwione drewno pakka w brązowo-wiśniowej barwie.
  • Napisanie, że ta rękojeść jest ergonomiczna, byłoby sporym niedomówieniem. Jest zjawiskowa, wyśmienicie leży dłoni. Można mieć wrażenie, że urodziliśmy się z nożem Nordic Kitchen w dłoni.
  • I nie gra roli, czy to delikatna, kobieca dłoń, czy potężna, niedźwiedzia, męska „łapa”.

Jak ostrzyć kute w Japonii
designerskie noże Nordic Kitchen
duńskiej marki Eva Solo

W artykule naszego specjalisty - link poniżej - znajdziesz wszystkie informacje potrzebne do odpowiedniego obchodzenia się z nożami Eva Solo. Pamiętaj, że ząbkowane noże do pieczywa będą ostre przez kilka długich lat.

Jeśli zażyczysz sobie naostrzyć nóż do pieczywa, Nordic Kitchen, użyj specjalnej ostrzałki do ząbkowanych ostrzy, np. marki Vulcanus.

 

Specjalista radzi,
jak dobrze obchodzić się
z nożami Nordic Kitchen Eva Solo

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie, ząbkowane noże Eva Solo ostrz wyłącznie na dostosowanych do nich ostrzałkach
  • używaj desek z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskich desek syntetycznych, np. marki Asahi
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych z mocnymi magnesami
  • nożami Eva Solo nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże myj zawsze ręcznie i susz po umyciu
  • co kilka tygodni możesz przetrzeć rękojeść olejem jadalnym, zostawić na kilkanaście minut, umyć i wysuszyć - zabieg zakonserwuje drewno