Noże duńskiej marki Eva Solo w kategorii „Japońskie noże”? Pomyślisz - czy, aby się nie pomyliliśmy? Dziwna sprawa, skoro duński producent i duńscy designerzy, Grupa Tools Design, stworzyli takie malownicze arcydzieła. Rzecz jednak w tym, że noże z tej kolekcji wykuto w Japonii z klasycznej japońskiej stali AUS-10. Stworzyli je mistrzowie rzemiosła w japońskich kuźniach, które mają za sobą wiele wieków tradycji. Więc trudno mówić o tym, że noże Nordic Kitchen są duńskie.
Uznaliśmy je, po wnikliwych testach, za bardziej japońskie, niż na pierwszy rzut oka można by sądzić. Dlatego goszczą w prestiżowej kategorii japońskich noży naszego równie prestiżowego sklepu.
Słowo o tym, co w nożach najistotniejsze, czyli o doskonałej stali ostrzy Nordic Kitchen marki Eva Solo. 67-warstwowe, damasceńskie dziwery zasługują na wielki szacunek. Kute przez prawdziwych mistrzów, japońskich kowali, którzy korzystają wiedzy wielu pokoleń fachowców od stali. To przekłada się na jakość krojenia wyśmienicie ostrymi nożami kutymi z wysokowęglowej stali AUS-10. 67 warstw stali AUS-10 zahartowano do twardości 60 stopni HRC w skali Rockwella, co zupełnie wystarczy, by przez dłuuuuugie lata cieszyć się doskonałą ostrością duńsko-japońskich, czy japońsko-duńskich noży do pieczywa. Pamiętaj tylko, by kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.
Ogromny plus dla Duńczyków, że oddali kwestię doboru stali znawcom. Dzięki odpowiedniemu procesowi kucia i hartowania stal AUS-10 noży Nordic Kitchen jest prosta w ponownym ostrzeniu.
I druga kwestia - seria Nordic Kitchen porywa kompletnie niepospolitym, unikatowym designem. Ujmuje świetnie leżąca w dłoni, a przypominająca rękojeści średniowiecznych sztyletów, szabli i puginałów rączka z drewna pakka. Do tego dochodzi specyficzne formowana stalowa skuwka, na której perfekcyjnie opierają się palce krojącego.
Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.
Daj się oczarować duńskimi nożami Eva Solo i obejrzyj nasz film, który znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO PIECZYWA
NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
W artykule naszego specjalisty - link poniżej - znajdziesz wszystkie informacje potrzebne do odpowiedniego obchodzenia się z nożami Eva Solo. Pamiętaj, że ząbkowane noże do pieczywa będą ostre przez kilka długich lat.
Jeśli zażyczysz sobie naostrzyć nóż do pieczywa, Nordic Kitchen, użyj specjalnej ostrzałki do ząbkowanych ostrzy, np. marki Vulcanus.
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE