Noże duńskiej marki Eva Solo w kategorii „Japońskie noże”? Pomyślisz - czy, aby się nie pomyliliśmy? Dziwna sprawa, skoro duński producent i duńscy designerzy, Grupa Tools Design, stworzyli takie malownicze arcydzieła. Rzecz jednak w tym, że noże z tej kolekcji wykuto w Japonii z klasycznej japońskiej stali AUS-10. Stworzyli je mistrzowie rzemiosła w japońskich kuźniach, które mają za sobą wiele wieków tradycji. Więc trudno mówić o tym, że noże Nordic Kitchen są duńskie.
Uznaliśmy je, po wnikliwych testach, za bardziej japońskie, niż na pierwszy rzut oka można by sądzić. Dlatego goszczą w prestiżowej kategorii japońskich noży naszego równie prestiżowego sklepu.
Słowo o tym, co w nożach najistotniejsze, czyli o doskonałej stali ostrzy Nordic Kitchen marki Eva Solo. 67-warstwowe, damasceńskie dziwery zasługują na wielki szacunek. Kute przez prawdziwych mistrzów, japońskich kowali, którzy korzystają wiedzy wielu pokoleń fachowców od stali. To przekłada się na jakość krojenia wyśmienicie ostrymi nożami kutymi z wysokowęglowej stali AUS-10. 67 warstw stali AUS-10 zahartowano do twardości 60 stopni HRC w skali Rockwella, co zupełnie wystarczy, by przez długi czas cieszyć się doskonałą ostrością tych duńsko-japońskich, czy japońsko-duńskich noży. Te ostrza w domowych warunkach potrafią zachować ostrość nawet przez 8-12 tygodni pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.
Do ostrzenia noży z kolekcji Splash Damascus możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamieni syntetycznych.
Ogromny plus dla Duńczyków, że oddali kwestię doboru stali znawcom. Dzięki odpowiedniemu procesowi kucia i hartowania stal AUS-10 noży Nordic Kitchen jest prosta w ponownym ostrzeniu. Tu nie trzeba być mistrzem, czy znawcą ostrzenia. Każdy, po krótkim treningu, poradzi sobie z tym wyśmienicie.
I druga kwestia - seria Nordic Kitchen porywa kompletnie niepospolitym, unikatowym designem. Ujmuje świetnie leżąca w dłoni, a przypominająca rękojeści średniowiecznych sztyletów, szabli i puginałów rączka z drewna pakka. Do tego dochodzi specyficzne formowana stalowa skuwka, na której perfekcyjnie opierają się palce krojącego.
Nóż uniwersalny nadaje się idealnie do mniej wymagających i delikatniejszych czynności - krojenia, rozdrabniania niewielkich kawałków mięsa bez kości, niedużych warzyw i owoców.
Daj się oczarować duńskimi nożami Eva Solo i obejrzyj nasz film, który znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
W artykule naszego specjalisty - link poniżej - znajdziesz wszystkie informacje potrzebne do odpowiedniego obchodzenia się z nożami Eva Solo. Jeśli nawet nigdy nie ostrzyłeś japońskich noży na kamieniach ceramicznych, czy syntetycznych, nie musisz się tego obawiać. Sztuka jest prosta do opanowania.
Możesz ją za to doskonalić całymi latami, by Twoje noże Nordic Kitchen były zadziwiająco ostre i zawsze gotowe do pracy.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE