• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Ascetyczne w formie, estetyczne i ostre - noże z kolekcji Tamahagane San Black

Zdarzają się japońskie kuźnie, które dzięki wielu dekadom doświadczeń potrafią skuć ze sobą dwa typy całkiem zwyczajnej, jak na japońskie standardy stali, zyskując zupełnie niezwyczajny efekt. I tak w serii noży Tamahagane San Black, marki Kataoka, rdzeń został wykuty ze stali z VG-5, który okryty jest dwoma warstwami nierdzewnej stali SUS410. Choć noże z kolekcji Tamahagane San Black wyglądają ascetycznie i skromnie na tle swoich damasceńskich odpowiedników, jednak kroją tak, że nawet zawodowi kucharze sięgają po nie z wielką przyjemnością. Twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella sugeruje, że mamy do czynienia z nożami grzechu wartymi.

Nie daj się zwieść pozorom - o wyśmienitych nożach Tamahagane

Japońskie noże Tamahagane Kyoto San - odkryj tajemnicę ostrego krojenia

Jak ostrzyć japońskie noże na kamieniach ceramicznych? PODSTAWY

Kuźnia Kataoka i jej marka Tamahagane

Linia Kyoto San to kolekcja noży, które wyróżniają firmę Tamahagane. Markę, która stworzona została przez znaną i cenioną japońską kuźnię Kataoka (jej nazwa wywodzi się od nazwiska założyciela). I, co specyficzne, nawet dziś mało kto kojarzy markę Kataoka, która ma za sobą duże doświadczenie w kuciu doskonałych, japońskich noży, a z kolei jej marka Tamahagane stała się bardzo rozpoznawalna.

Kuźnia Kataoka na pewno bardzo dobrze trafiła z nazwą swojej marki noży. Słowo „tamahagane” zna pewnie w Japonii każde dziecko. Tamahagane to specyficzna stal, z której kiedyś powstawały najlepsze mistrzowskie miecze i noże samurajskie. Stąd niewątpliwie łatwiej było promować się na rodzimym rynku. W Europie przyszło marce Kataoka poczekać na rozpoznawalność, aż do chwili, gdy…

Ciekawa historia popularności japońskich noży Tamahagane

Czasem jakieś doskonałe japońskie noże długo nie znajdują swoich miłośników w Europie. Często budowanie renomy japońskiej kuźni i jej noży trwa przez długie lata. Specyficzne jest to, że często bardzo znane i cenione japońskie kuźnie o niezwykle długiej tradycji, są w Europie zupełnie nieznane.

Czasem jednak wystarczy ledwie jedno wydarzenie, by zmieniło się wszystko. I tak w 2009 roku noże Tamahagane, marki Kataoka, zyskały sobie międzynarodową sławę. Kucharz, który zdobył wyróżnienie w słynnym konkursie „BOCUSE d'Or 2009”, przygotował za pomocą noży Tamahagane jedno, jedyne danie. I tyle wystarczyło, by świat oszalał na punkcie noży tej japońskiej marki.

Noże, które Cię nie rozczarują

Z racji ogromnego doświadczenia, które zdobyła kuźnia Kataoka, łatwo jej łączyć ze sobą różne typy stali i metody jej kucia. Japoński producent stosuje znane od stuleci metody kucia japońskich noży, łącząc ją ze zdobyczami nowoczesnej metalurgii. Stąd noże z linii Tamahagane Kyoto uznawane są za doskonale ostre. Znajdziesz je w wielu profesjonalnych kuchniach całego świata, bo łatwość ostrzenia stali o twardości 61 stopni HRC w skali Rockwella zyskuje im coraz większe grono miłośników.