• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Dyskretny urok japońskich noży Tamahagane San Brown marki Kataoka

Dobre, japońskie noże, które świetnie kroją, wcale nie muszą być krzykliwe i obwieszczać światu swojej jakości za sprawą wielowarstwowej klingi. Czasem zdarza się, że renomowane japońskie kuźnie do mistrzostwa doprowadziły kucie jakiegoś typu stali, dzięki czemu ich noże są naprawdę wyśmienicie ostre. Tak właśnie ma się rzecz z nożami Tamahagane San Brown znanej w Japonii kuźni Kataoka. Producent połączył tu dwa typy stali, które robią, przysłowiową, doskonałą robotę. Rdzeń noży Tamahagane San Brown powstał ze stali z VG-5, a okrywają go z obu stron warstwy stali SUS410. To połączenie daje naprawdę doskonały efekt - kroisz sprawnie, a noże są przez długi czas ostre.

Nie daj się zwieść pozorom - o wyśmienitych nożach Tamahagane

Japońskie noże Tamahagane Kyoto San - odkryj tajemnicę ostrego krojenia

Jak ostrzyć japońskie noże na kamieniach ceramicznych? PODSTAWY

Kuźnia Kataoka i jej marka Tamahagane

Linia Kyoto San to kolekcja noży, które wyróżniają firmę Tamahagane. Markę, która stworzona została przez znaną i cenioną japońską kuźnię Kataoka (jej nazwa wywodzi się od nazwiska założyciela). I, co specyficzne, nawet dziś mało kto kojarzy markę Kataoka, która ma za sobą duże doświadczenie w kuciu doskonałych, japońskich noży, a z kolei jej marka Tamahagane stała się bardzo rozpoznawalna.

Kuźnia Kataoka na pewno bardzo dobrze trafiła z nazwą swojej marki noży. Słowo „tamahagane” zna pewnie w Japonii każde dziecko. Tamahagane to specyficzna stal, z której kiedyś powstawały najlepsze mistrzowskie miecze i noże samurajskie. Stąd niewątpliwie łatwiej było promować się na rodzimym rynku. W Europie przyszło marce Kataoka poczekać na rozpoznawalność, aż do chwili, gdy…

Ciekawa historia popularności japońskich noży Tamahagane

Czasem jakieś doskonałe japońskie noże długo nie znajdują swoich miłośników w Europie. Często budowanie renomy japońskiej kuźni i jej noży trwa przez długie lata. Specyficzne jest to, że często bardzo znane i cenione japońskie kuźnie o niezwykle długiej tradycji, są w Europie zupełnie nieznane.

Czasem jednak wystarczy ledwie jedno wydarzenie, by zmieniło się wszystko. I tak w 2009 roku noże Tamahagane, marki Kataoka, zyskały sobie międzynarodową sławę. Kucharz, który zdobył wyróżnienie w słynnym konkursie „BOCUSE d'Or 2009”, przygotował za pomocą noży Tamahagane jedno, jedyne danie. I tyle wystarczyło, by świat oszalał na punkcie noży tej japońskiej marki.

Noże, które Cię nie rozczarują

Z racji ogromnego doświadczenia, które zdobyła kuźnia Kataoka, łatwo jej łączyć ze sobą różne typy stali i metody jej kucia. Japoński producent stosuje znane od stuleci metody kucia japońskich noży, łącząc ją ze zdobyczami nowoczesnej metalurgii. Stąd noże z linii Tamahagane Kyoto uznawane są za doskonale ostre. Znajdziesz je w wielu profesjonalnych kuchniach całego świata, bo łatwość ostrzenia stali o twardości 61 stopni HRC w skali Rockwella zyskuje im coraz większe grono miłośników.