• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Japonia dla początkujących - seria noży Shippu marki Tojiro

Wychodząc z założenia, że od krojenia zaczyna się każdy kulinarny projekt, szanujący się wielbiciel gotowania pomyśli o dobrym nożu, który potrafi dużo i nie rozczaruje. Jeśli szukasz japońskich noży, które nie będą wydawały Ci się absurdalnie ostre i drogie, możesz skusić się na ostrza z eleganckiej, klasycznej linii Shippu marki TojiroWielowarstwowe, damasceńskie noże z ładnie prezentującym się dziwerem są więcej niż ostre, a jednocześnie bardzo przyjazne dla krojącego, który nie miał wcześniej do czynienia z ostrzami powstającymi z kutej, wysokowęglowej stali. Uroku nożom Shippu marki Tojiro dodaje jasna rękojeść z japońskiego dębu.

Miliony krojących nie mogą się mylić! Noże Tojiro i krojenie na 102

Jak ostrzyć japońskie noże na kamieniach ceramicznych? PODSTAWY

Tojiro Shippu - wyjątkowo subtelne japońskie noże

Tojiro potrafi zaskakiwać - ręcznie kuta linia ekskluzywnych noży

W 2016 roku linie znanych już na rynku i często opatrzonych noży marki Tojiro uzupełniły, co zdumiewające, prawdziwe arcydzieła, unikaty na skalę światową. Tojiro zleciło małym, mistrzowskim, ortodoksyjnym kuźniom wykucie noży, które wcześniej nie miałyby racji bytu w portfolio tej marki. Powstały zupełnie nadzwyczajne, 21- i 63-warstwowe noże z linii Handmade Exclusive (niestety, co rozczarowujące, Tojiro wycofało się z tej serii noży).

To, co pokazała marka Tojiro, przerosło oczekiwania wszystkich, nawet bardzo wymagających kucharzy. 21-warstwowe noże powstały ze stali Yasuki Shirogami, z kolei noże 63-warstwowe ze stali VG-10. Damasceńskie, niezwykle malownicze ostrza są, niestety, drogie, ale cenę usprawiedliwia zupełnie wyjątkowa jakość i piękno, które urzeka każdego krojącego.

Niestety, co nas bardzo przygnębiło, w 2022 roku seria Exclusive przestała istnieć.

 

Noże Tojiro dla początkujących i zaawansowanych

Jeśli ktoś jednak dopiero zaczyna przygodę z japońskim nożem, ze spokojem może zawierzyć naszemu wyborowi noży Tojiro, czyli liniom Shippu, Shippu Black, czy Tojiro PRO.

Bardziej zaawansowani krojący, sushi-masterzy, czy osoby biegle władające japońskim nożem znajdą coś dla siebie wśród serii Aogami oraz Aogami Damast (obie serie skończyły się, niestety, w 2023 roku). Te, wykute z ekskluzywnej, wymagającej doskonałej znajomości warsztatu stali Aogami, to odpowiedź marki Tojiro na prośby tych, którzy chcieli poczuć w ręce japoński, ortodoksyjny nóż w przyzwoitej cenie.

Musimy się do czegoś przyznać. Wybraliśmy z oferty marki Tojiro tylko jej najbardziej reprezentatywny wyrywek. Producent proponuje mnóstwo linii, które jednak, w opinii naszego specjalisty, nie pasowały do istoty wyposażenia sklepu Prestiżowa Kuchnia w to, co najbardziej wyjątkowe.