• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Ręcznie kute japońskie noże Yoshimi Kato kroją, jak marzenie

Mistrz, który z taką pasją i skutecznością uczył się od największych mistrzów tradycyjnego kowalstwa, że sam stał się legendą w bardzo wąskim i niezwykle wymagającym gronie specjalistów. Przedstawiamy Ci prawdziwą sławę świata japońskich, ręcznie kutych noży - mistrza Yoshimi Kato. Ten człowiek tworzy swoiste zjawisko w świecie zaawansowanych wiekiem japońskich mistrzów tradycyjnego kowalstwa. Choć urodził się w roku 1964, czyli jak na standardy świata, w którym funkcjonuje, jest „młodziakiem”, cieszy się ogromną estymą wśród najbardziej doświadczonych w tym rzemiośle.

Producent
Seria
Cena

Rodzinne tradycje zobowiązują

Mistrz Yoshimi Kato osiągnął już dawno wyżyny maestrii, choć sam twierdzi, że ciągle jeszcze się uczy i ma sporo do zrobienia. Praktykował i uczył się u największych autorytetów w dziedzinie klasycznego, japońskiego kowalstwa. Wręcz trudno sobie wyobrazić, co musiał przejść i co udowodnić, by zyskać aprobatę najlepszych z najlepszych.

Na pewno nie było mu lekko, gdy trafił pod skrzydła swojego najbardziej wymagającego nauczyciela - teścia - Hiroshi Kato - człowieka, który kojarzony jest ze znaną marką Masakage. Teść zobowiązał Yoshimi Kato do tak wytężonej pracy i wnikliwej nauki bardzo trudnego rzemiosła, ponieważ założył, że rodzina Kato ma być cały czas w czołówce najlepszych mistrzów tradycyjnego kucia japońskich noży. Przekazując swoją niezwykłą wiedzę młodszemu pokoleniu, zadbał o to, by w Takefu nigdy nie skończyła się trwająca całe wieki tradycja kucia najprawdziwszych, japońskich noży.

Nieopisana przyjemność krojenia nożami Yoshimi Kato

W przypadku ręcznie kutych, japońskich noży Yoshimi Kato nie ma mowy o jakichkolwiek kompromisach. Noże powstają z jednej z trudniejszych w obróbce stali Aogami Super, która osiąga twardość 63 stopni HRC w skali Rockwella.

Tradycyjne, przekazywane przez pokolenia i przez każde kolejne udoskonalane metody kucia, hartowania oraz wykańczania ostrzy sprawiają, że te noże są piekielnie wręcz ostre. Widać na ich przykładzie, że tradycyjna sztuka japońskiego kowalstwa, choć sięga do korzeni sprzed wielu wieków, stale się rozwija.