Patelnie twarde jak skała - linia Adamant marki Fissler

Patelnie nieprzywierające to sprzęt pod wieloma względami wybitny, ale, jak pokazuje praktyka, trudny do stworzenia tak, by wytrwał latami. W naszym sklepie znajdziesz tylko te patelnie, które sami przez długi czas testowaliśmy, a z naszych często brutalnych eksperymentów wyszły obronną ręką. Z wielką przyjemnością dodaliśmy do oferty nieprzywierające patelnie klasy Premium - linię Adamant niemieckiej marki Fissler.
Wzmacniana węglikiem krzemu powłoka jest naprawdę doskonale odporna i, oczywiście, bezpieczna dla zdrowia oraz długowieczna.

Obejrzyj film o nieprzywierających patelniach Adamant Fissler - szukaj na dole strony.

Fissler poszedł własną drogą

Współcześnie istnieje dość wyraźny trend tworzenia patelni nieprzywierających z powłokami tytanowymi. Konkretnie rzecz biorąc – wzmacnianymi dodatkiem tytanu i różnymi innymi komponentami, które uszlachetniają powłoki i nadają im większej trwałości, np. ceramiką, diamentem technicznym, czy znanymi tylko producentowi minerałami.

Niemiecka marka Fissler poszła jednak w zupełnie innym kierunku w przypadku serii patelni nieprzywierających Adamant. Tu powłoka wzmacniana jest węglikiem krzemu, karborundem, który wielu zna jako materiał służący tworzeniu hamulców samochodów sportowych, czy noży ceramicznych. Ten materiał potrafi być piekielnie twardy i odporny na ścieranie. Skoro znalazł się w powłokach patelni Adamant Fissler, możemy mieć niemal pewność, że patelnie będą faktycznie nie do zdarcia.

 

Zawsze jednak jest jakieś ALE…

Choć 3-wastwowa powłoka patelni nieprzywierających Adamant marki Fissler jest faktycznie bardzo twarda – przewyższa nawet niektóre 5-warstwowe powłoki tytanowe, jest jednak, jak i każdy materiał tego typu, wrażliwa na bardzo wysokie temperatury. Mówimy o tym fakcie od lat – jeśli chcesz mieć patelnię nieprzywierającą, musisz wziąć pod uwagę, że nie toleruje przegrzewania. W przypadku patelni Adamant niemiecki Fissler bardzo wyraźnie określił, jak wygląda kwestia granicznych temperatur. Powłoka może pracować w temperaturach do 230 stopni, a jedynie warunkowo możesz podnieść temperaturę do 250 stopni – ale tylko na 15 minut.

 

Skąd mam wiedzieć, jaka temperatura panuje na mojej patelni?

Tego, niestety, nie da się określić na oko, czy przysuwając dłoń do rozgrzanej patelni. Wszystkim swoim Klientom podpowiadamy, że niezastąpiony jest tutaj pirometr. Więcej na jego temat dowiesz się z naszego filmu. Zapraszamy! Pirometr pozwoli Ci nie przegrzać patelni, a tym samym nie wymieniać jej wiecznie w kółko i, co najważniejsze, smażyć zgodnie ze sztuką, czyli nauczysz się dostosowywać temperaturę do danej potrawy, czy smażonego produktu. Te informacje znajdziesz TUTAJ.

Producent
Seria
Cena