Patelnie wyłączające się na indukcji - patent marki Demeyere

1 technologia dla wymagaj%c4%85cych   patelnie controlinduc demeyere wy%c5%82%c4%85czaj%c4%85 si%c4%99 na indukcji

Doskonale się składa, że współczesność jest tak rozwinięta, że stworzyła nawet inteligentne patelnie. Marzeniem milionów właścicieli kuchni indukcyjnej było mieć patelnię, która nie tylko będzie bardzo zdrowo i doskonale smażyła, ale też będzie odporna na przegrzania, czyli wytrwa przez całe lata i zawsze będzie służyła jak nowa. A ponieważ marzenia się spełniają, na rynku technologii kulinarnych pojawiło się zjawiskowe odkrycie belgijskiej marki Demeyere – patelnie z linii ControlInduc, które w odpowiedniej temperaturze same wyłączają się na indukcji. Ot, myślące patelnie.

Nasz specjalista opada czasem z sił, gdy raz po raz (niewątpliwie milionowy) przychodzi mu instruować Klientów, jak radzić sobie z nowoczesną patelnią używaną na kuchni indukcyjnej. i tłumaczyć, dlaczego jak sprawić, by wytrwała wiele lat w dobrym stanie.

Kuchnia indukcyjna wymaga odpornej patelni i odpowiedniego jej nagrzewania

Trudno się jednak dziwić wielu gotującym, że mają z tym kłopot. Byli przyzwyczajeni do starszego typu kuchenek, które rozgrzewały patelnię długo, czy bardzo długo. Byli też przyzwyczajeni do korzystania ze słabej jakości naczyń, którym trzeba było dostarczać ciągle ogromnych ilości energii, by coś w ogóle usmażyły. I tacy gotujący stanęli twarzą w twarz z płytami indukcyjnymi, które potrafią coraz więcej i są coraz bardziej zaawansowane technologicznie.

Indukcja pokazała, że, po pierwsze, dobrej jakości patelnia rozgrzeje się w 20-30 sekund, a po drugie – że można smażyć, czy dusić na minimalnej mocy palnika, by zyskać lepszy i wiele zdrowszy efekt, niż przy starszego typu kuchniach i przestarzałych technologiach naczyń.

Dlaczego przegrzewamy patelnie?

Ale z tymi dobrodziejstwami łączy się specyficzna przypadłość. Wielu gotujących na indukcji zaczęło przegrzewać patelnie, które traciły swoje, np. nieprzywierające właściwości. Na pomoc wszystkim użytkownikom kuchni indukcyjnej, którzy nie mają sił i ochoty zgrać umiejętności patelni i talentów indukcji (co się da zrobić metodą prób i błędów) przyszła belgijska marka Demeyere. Ten świadomy właściwości stali producent stworzył specjalny stop, który w temperaturze 250 stopni Celsjusza przestaje być ferromagnetyczny, czyli indukcja go dalej nie podgrzewa. Trzeba powiedzieć, że 250 stopni to temperatura najbardziej optymalna dla dynamicznego, krótkotrwałego smażenia większości mięs, czy ryb.

Patelnie wyłączające się na indukcji

Patelnie z kolekcji ControIInduc Demeyere nigdy nie przegrzeją się na indukcji, czyli nie stracą swoich właściwości. Ale nie dość na tym. Kiedy patelnia zostanie przez indukcję „wyłączona”, a nieco ostygnie, znów będzie podgrzewana na kuchence, ale ponownie – tylko do 250 stopni. To gwarantuje nieprawdopodobną wręcz żywotność takiej patelni. To sprzęt obmyślony na całe dekady.

Fakt, technologia patelni ControlInduc nie należy do tanich, ale jest za to wyjątkowo innowacyjna i genialnie funkcjonalna. Likwiduje stres nieradzenia sobie z indukcją i obawy przed przegrzaniem często drogiej patelni.

Demeyere daje gotującym wybór – między patelnią ze stali, a patelnią z bardzo nowoczesną powłoką nieprzywierającą Duraslide Ultra. Każdy miłośnik zdrowego, dietetycznego smażenia i wielbiciel ultra-wydajnej indukcji znajdzie tu nieprzegrzewającą się patelnię w sam raz dla siebie.