Duńska marka Scanpan jest bardzo specyficzna. Choć znana i bardzo ceniona wśród poszukiwaczy doskonałych technologii i zawodowych kucharzy, co parę lat radykalnie odmienia nowoczesne kulinaria, nie narzuca się swoim klientom. Nie widać jej na każdym kroku, nie reklamuje się nachalnie. Duński producent zakłada, że jego naczynia klasy Premium trafią tam, gdzie nie liczy się sztuczny, hiper-entuzjastyczny PR, ale prawdziwa jakość. Czyli do kuchni ludzi, którzy cenią sobie doskonałe smaki, zaawansowane naczynia i świadome gotowanie.
Nieco surowa, bardzo elegancka linia naczyń Pro IQ stworzona została zgodnie z założeniem marki Scanpan, że garnki i patelnie mają służyć przez długie lata. Duński producent jest mistrzem w tworzeniu sztywnych, wyjątkowo odpornych na uszkodzenia szkieletów patelni i garnków z recyklingowanego, odlewanego eko-aluminium, które od dekad pokazuje, że Scanpan jest mistrzem w dziedzinie oczyszczania świata. Producent zakłada, że trzeba wykorzystać istniejącej już materiały, poddać je recyklingowi, by w ten sposób iść z duchem czasu i dbać o środowisko naturalne.
Szkielet głębokiej patelni Pro IQ został tak opracowany, by idealnie akumulował i rozprowadzał ciepło po całym naczyniu. Stąd - smażysz i dusisz szybko, używając minimum energii. Patelnia Pro IQ współpracuje z każdym typem kuchenki, wraz z indukcją. Możesz również wstawić ją do piekarnika.
Dzięki dwóm krótkim uchwytom ta niezwykle poręczna patelnia idealnie nadaje się do serwowania potraw wprost na stół - do jadalni, na werandę, czy do ogrodu. Szkielet z eko-aluminium długo zachowa ciepło potraw.
Oczywiście, Scanpan dba o najwyższy standard prozdrowotny swoich patelni z serii Pro IQ. Stosuje w nich najnowszej generacji tytanowo-ceramiczną powłokę Stratanium wolną od PFOA, szkodliwych dla zdrowia kwasów i związków chemicznych.
Na 5-krotnie nakładanej powłoce Stratanium możesz smażyć z minimalną ilością tłuszczu bez ryzyka, że przy prawidłowym używaniu zawiedzie. Poszczególne warstwy tytanu są wzmocnione drobinami ceramiki, dzięki czemu powłoka jest wiele trwalsza, odporniejsza na zarysowania i uszkodzenia, niż klasyczne powłoki tytanowe.
Musisz tylko pamiętać, by nie przegrzewać patelni do temperatury powyżej 260 stopni. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.
Głębokie patelnie z kolekcji Pro IQ wyposażone są w bardzo wygodne, estetyczne, masywne uchwyty ze stali, które idealnie wpasowują się w dłoń. Nic, tylko smażyć, dusić, zapiekać i latami korzystać z zalet duńskich naczyń.
Poniżej znajdziesz nasz filmowy poradnik smażenia na patelniach nieprzywierających. To kompendium wiedzy na temat tego, jak dobrze obchodzić się z tego patelniami non stick. Obejrzyj koniecznie!
PATELNIA DO
DUSZONYCH MIĘS
PATELNIA DO
DUSZONYCH POTRAW
PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS
PATELNIA DO
FARSZU I NADZIEŃ
PATELNIA DO
POTRAW Z RYB
PATELNIA DO SMAŻENIA
W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU
PATELNIA DO POTRAW
Z WARZYW
PATELNIA DO
SOSÓW
PATELNIA DO
PIECZENIA CIAST
PATELNIA DO
PIECZENIA CHLEBA
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
NIE PRZEKRACZAJ
260 STOPNI
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
NIE MYJ
W ZMYWARCE