• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Pro IQ - Nieprzywierający wok z tytanowo-ceramiczną powłoką Stratanium, Ø 32 cm, Scanpan

1159
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 159 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Duńska marka Scanpan jest bardzo specyficzna. Choć znana i bardzo ceniona wśród poszukiwaczy doskonałych technologii i zawodowych kucharzy, co parę lat radykalnie odmienia nowoczesne kulinaria, nie narzuca się swoim klientom. Nie widać jej na każdym kroku, nie reklamuje się nachalnie. Duński producent zakłada, że jego naczynia klasy Premium trafią tam, gdzie nie liczy się sztuczny, hiper-entuzjastyczny PR, ale prawdziwa jakość. Czyli do kuchni ludzi, którzy cenią sobie doskonałe smaki, zaawansowane naczynia i świadome gotowanie.

Nieco surowa, bardzo elegancka linia naczyń Pro IQ stworzona została zgodnie z założeniem marki Scanpan, że woki, garnki i patelnie mają służyć przez długie lata. Duński producent jest mistrzem w tworzeniu sztywnych, wyjątkowo odpornych na uszkodzenia szkieletów woków, patelni i garnków z recyklingowanego, odlewanego eko-aluminium, które od dekad pokazuje, że Scanpan jest mistrzem w dziedzinie oczyszczania świata. Producent zakłada, że trzeba wykorzystać istniejącej już materiały, poddać je recyklingowi, by w ten sposób iść z duchem czasu i dbać o środowisko naturalne.

Szkielet 32-centymetrowego woka z linii Pro IQ został tak opracowany, by idealnie akumulował i rozprowadzał ciepło po całym naczyniu. Stąd - smażysz i dusisz szybko, używając minimum energii. Wok Pro IQ współpracuje z każdym typem kuchenki, wraz z indukcją. Możesz również wstawić go do piekarnika.

Oczywiście, Scanpan dba o najwyższy standard prozdrowotny swoich woków z serii Pro IQ. Stosuje w nich najnowszej generacji tytanowo-ceramiczną powłokę Stratanium wolną od PFOA, szkodliwych dla zdrowia kwasów i związków chemicznych.

Na 5-krotnie nakładanej powłoce Stratanium możesz dusić, czy smażyć z minimalną ilością tłuszczu bez ryzyka, że przy prawidłowym używaniu zawiedzie. Poszczególne warstwy tytanu są wzmocnione drobinami ceramiki, dzięki czemu powłoka jest wiele trwalsza, odporniejsza na zarysowania i uszkodzenia, niż klasyczne powłoki tytanowe.

Musisz tylko pamiętać, by nie przegrzewać woka do temperatury powyżej 260 stopni. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.

Wok z kolekcji Pro IQ wyposażony jest w bardzo wygodne, estetyczne, masywne uchwyty ze stali, które idealnie wpasowują się w dłoń. Nic, tylko smażyć, dusić, zapiekać i latami korzystać z zalet duńskich naczyń.

Do woka Pro IQ możesz dobrać pasującą pokrywkę - znajdziesz ją na dole strony.

 

Poniżej znajdziesz nasz filmowy poradnik smażenia na patelniach / wokach nieprzywierających. To kompendium wiedzy na temat tego, jak dobrze obchodzić się z tego patelniami non stick. Obejrzyj koniecznie!

1159

Zobacz, do czego
wykorzystasz nieprzywierający 
wok marki Scanpan

WOK DO POTRAW
KUCHNI CHIŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI JAPOŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI WIETNAMSKIEJ

WOK DO DAŃ
KUCHNI KOREAŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI TAJSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI INDONEZYJSKIEJ

WOK DO POTRAW
Z OWOCÓW MORZA

WOK DO SMAŻENIA
W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU

WOK DO DAŃ Z WARZYW,
KTÓRE ZNAJDZIESZ W LODÓWCE

Obejrzyj film 
o smażeniu na
nieprzywierających powłokach 

  • Bardzo zależy nam na tym, by Klienci naszego sklepu doskonale używali swoich nieprzywierających patelni. Problem, bo wielu z nas ma jeszcze zakodowane różne stare nawyki, które prowadzą do przepalenia, czy zniszczenia sprzętu.
  • Dlatego od lat uczymy, jak dobrze smażyć. I dlatego też powstał ten poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o używaniu nieprzywierających patelni klasy Premium.
  • Jesteśmy, co podkreślamy z dumą, jedynymi w naszej branży, którzy stworzyli kompletną bazę wiedzy na ten temat.

wok Pro IQ Scanpan
w skrócie

  • 5-warstwowa tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca
  • bezpieczna dla zdrowia, bez PFOA; dla alergików
  • do zdrowego, niskotłuszczowego smażenia, duszenie i zapiekania
  • doskonała odporność na ścieranie i zużycie
  • szkielet z recyklingowanego eko-aluminium
  • świetna dystrybucja ciepła
  • powłoka wytrzymuje maksymalnie 260 stopni Celsjusza

Materiał

  • 5-warstwowa tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca Stratanium
  • szkielet z ręcznie odlewanego eko-aluminium
  • uchwyt - stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 32 cm
  • średnica dna woka (przestrzeń robocza) - 15 cm
  • waga - 1,83 kg

Duński wok Pro IQ
na wszystkie typy kuchenek
i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie i woki z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Skandynawski minimalizm form
połączony z maksymalną pasją
i skrywanym temperamentem

  • Duńska marka Scanpan stawia, jak i inne skandynawskie firmy, na prostotę, minimalizm i niezwykłą funkcjonalność.
  • Woki z linii Pro IQ nie przypadną do gustu na pewno wszystkim smażącym. Trzeba zaakceptować ich surowy wygląd. Ale pod ascetyczną formą kryje się prawdziwa pasja tworzenia wyjątkowych dań.
  • Scanpan od lat współpracuje z zawodowymi kucharzami, których sugestie chętnie wykorzystuje przy produkcji naczyń. Dlatego duńskie woki spełniają wymogi tych, którzy chcą się realizować w kuchni, a nie są tylko przypadkowymi, „niedzielnymi” gotującymi.
  • Tu każdy element ze sobą współpracuje. Doskonałe, wzmacniane powłoki nieprzywierające Stratanium, perfekcyjnie opracowany proces tworzenia szkieletu z eko-aluminium i doskonałe właściwości smażalnicze. W efekcie dostajesz wok, która nie rozczarowuje.

 

Zalety tytanowo-ceramicznej
nieprzywierającej powłoki
Stratanium marki Scanpan

  • Scanpan od lat bardzo intensywnie eksperymentuje z powłokami tytanowymi. To pionier w dziedzinie ultra zdrowych powłok. Jako pierwszy na świecie usunął z nich szkodliwe substancje - PFOA i PFOS. Unia Europejska wiele później, w 2015 roku, zastrzegła, że tego typu dodatki są zabronione. Scanpan już wiele wcześniej o tym pomyślał.
  • Tytanowo-ceramiczne powłoki Stratanium są 5-krotnie nakładane, by zmaksymalizować ich odporność. A dzięki faktowi, że tytan połączono tu z różnej grubości drobinami ceramiki, Scanpan zyskał perfekcyjną, antyadhezyjną powłokę, która zostawiła daleko w tyle konkurencję.
  • Stratanium jest o całe 30% trwalsze, odporniejsze na uszkodzenia od klasycznych tytanowych powłok. Ma też o 30% lepsze właściwości smażalnicze i nieprzywierające, co oznacza, że możesz smażyć i dusić z minimalnym dodatkiem tłuszczu do 260 stopni Celsjusza. Powłoka Stratanium jest wiele odporniejsza na wysokie temperatury, niż jej poprzednicy.

 

Zbyt wysoka temperatura
to wróg Twojego woka!
Jak dobrze zadbać o sprzęt?

  • Powłoki nieprzywierających woków wytrzymują ściśle określoną temperaturę. Jeśli ją przekroczysz, wok się przegrzeje. Po czasie, niestety, powłoka zacznie tracić swoje właściwości, czy nawet schodzić.
  • By do tego nie doprowadzić, musisz pamiętać, by nie rozgrzewać woka z linii PRO IQ do temperatury powyżej 260 stopni. Skąd masz wiedzieć, kiedy osiągniesz taką temperaturę? Obejrzyj nasz film o pirometrze. Znajdziesz go TUTAJ.
  • Druga kwestia. Zbyt wysoka temperatura woka sprawia, że to, co smażone, stanie się ciężkostrawne, czy wręcz niezdrowe. Jeśli chcesz świadomie gotować, przeczytaj nasz poradnik dotyczący optymalnych temperatur smażenia różnych produktów i potraw.

 

Potężne uchwyty 
woka Pro IQ -
znak rozpoznawczy Scanpana

  • Mocne, ergonomiczne i doskonale skonstruowane uchwyty woka Pro IQ marki Scanpan to swoisty znak rozpoznawczy całej serii.
  • Docenią je i ci, którzy smażą i duszą od czasu do czasu, jak i ci, którzy spędzają w kuchni wiele godzin dziennie. Choć uchwyty są duże, woki są idealnie zbalansowane, więc wygodnie trzyma się je w dłoni.
  • Nienagrzewające uchwyty, mocowane na specjalnie opracowanym przez Scanpana systemie, są pewne i bardzo stabilne. Nie odkręcą się, nie poluzują.

Specjalista radzi,
jak dobrze używać
wok Pro IQ marki Scanpan

NIE PRZEKRACZAJ
260 STOPNI

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • Gdy wstawisz wok Scanpan do piekarnika, nie przekraczaj 230 stopni Celsjusza.
  • Woków marki Scanpan nie myje się w zmywarce. Umycie powłoki zabierze Ci kilkanaście sekund. Myj wok miękką gąbką i, oczywiście, płynem do naczyń.
  • Nie szoruj powłoki. Jeśli coś przywrze, nalej do naczynia ciepłej wody z dodatkiem płynu i odmocz.
  • W tytanowych wokach nie przechowuj jedzenia w lodówce. Do tego celu idealnie nadaje się, np., system Fresh & Save.

 

Uniwersalna pokrywka,
która pasuje woka
z serii PRO IQ Scanpan