Bycie wielkim popłaca. Ta reguła okazała się być szczególnie istotna przy tworzeniu japońskich noży PRO marki Tojiro. Olbrzymi producent mógł pozwolić sobie na zastosowanie tu ciekawego rozwiązania, które z reguły spotyka się w drogich, czy bardzo drogich nożach. Rdzeń ze stali VG-10 noży PRO otula i ochrania sprężysty, kilkuwarstwowy laminat wykonany ze stali 13Chrome.
Stalowy laminat na nożach to metalurgiczne wyzwanie, które podnosi koszty produkcji wysokiej jakości noży. Ale wielka marka Tojiro może sobie pozwolić na takie smaczki, nie podnosząc ceny, co cieszy jej Klientów.
Noże Tojiro PRO mają twardość na poziomie 60 HRC w skali Rockwella, co sprawia, że możesz ostrzyć je raz na około 6-10 tygodni. Po ostrzeniu na kamieniach 1000 i 3000 możesz wypolerować ostrze na gradacji, np. 8000. Wtedy Twój nóż Tojrio PRO będzie wyśmienicie kroił i bardzo długo zachowywał robiącą wrażenie ostrość. Do ostrzenia noży z kolekcji Tojiro PRO możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych.
Warto, byś do krojenia tymi ciekawymi nożami wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.
I jeszcze jeden smaczek - stalowe rękojeści noży PRO, powstały ze stali 18/8. Są niezwykle ergonomiczne i wygodne. Żłobienia na trzonkach, zwane wzorem tornado, sprawią, że nóż nie wyśliźnie się z nawet tłustej dłoni. To świetna wiadomość dla zawodowych kucharzy.
Specyficzny w kształcie nóż Nakiri służy do szatkowania, siekania, cięcia i rozdrabniania warzyw oraz owoców. Przyda się też do porcjowania delikatnych gatunków mięs - drobiu i ryb. Niech Cię nie zwiedzie jego kształt - Nakiri nie ma nic wspólnego z klasycznym tasakiem.
Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach PRO japońskiej marki Tojiro. Znajdziesz go poniżej.
NÓŻ DO SIEKANIA I
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
NA GULASZE, CZY
POTRAWY ORIENTALNE
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy japońskie noże więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Słowo „laminat” kojarzy się z jakimś zastępnikiem, czymś poślednim. Jednak w przypadku „laminowania stali” słowo zmienia swoje znacznie. W tym kontekście laminat na ostrzu japońskich noży Tojiro PRO to coś, co w metalurgii uchodzi za spore wyzwanie dla mistrzów kowalstwa.
Stal o nazwie 13Chrome Stainless Steel tworzy laminat o specyficznej, bardzo charakterystycznej, prążkowanej fakturze. Elastyczny laminat zabezpiecza rdzeń noża PRO, który powstał ze stali VG-10. Zastosowanie wielowarstwowych, sprężystych laminatów sprawia, że nóż kroi popisowo.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE