• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

PRO - Japoński, 3-warstwowy nóż szefa kuchni Gyutoh, 21 cm, Tojiro

619
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 619 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Bycie wielkim popłaca. Ta reguła okazała się być szczególnie istotna przy tworzeniu japońskich noży PRO marki Tojiro. Olbrzymi producent mógł pozwolić sobie na zastosowanie tu ciekawego rozwiązania, które z reguły spotyka się w drogich, czy bardzo drogich nożach. Rdzeń ze stali VG-10 noży PRO otula i ochrania sprężysty, kilkuwarstwowy laminat wykonany ze stali 13Chrome.

Stalowy laminat na nożach to metalurgiczne wyzwanie, które podnosi koszty produkcji wysokiej jakości noży. Ale wielka marka Tojiro może sobie pozwolić na takie smaczki, nie podnosząc ceny, co cieszy jej Klientów.

Noże Tojiro PRO mają twardość na poziomie 60 HRC w skali Rockwella, co sprawia, że możesz ostrzyć je raz na około 6-10 tygodni. Po ostrzeniu na kamieniach 1000 i 3000 możesz wypolerować ostrze na gradacji, np. 8000. Wtedy Twój nóż Tojrio PRO będzie wyśmienicie kroił i bardzo długo zachowywał robiącą wrażenie ostrość. Do ostrzenia noży z kolekcji Tojiro PRO możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych.

Warto, byś do krojenia tymi ciekawymi nożami wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.

I jeszcze jeden smaczek - stalowe rękojeści noży PRO, powstały ze stali 18/8. Są niezwykle ergonomiczne i wygodne. Żłobienia na trzonkach, zwane wzorem tornado, sprawią, że nóż nie wyśliźnie się z nawet tłustej dłoni. To świetna wiadomość dla zawodowych kucharzy.

Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.

 

Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach PRO japońskiej marki Tojiro. Znajdziesz go poniżej.

619

Do czego posłuży
nóż szefa kuchni z serii Tojiro PRO

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj film o nożach
PRO marki Tojiro

nóż Tojiro PRO
w skrócie

  • minimalistyczne japońskie noże
  • rdzeń ze stali VG-10; na zewnątrz kilkuwarstwowy laminat stali 13Chrome
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodna, żłobiona rękojeść ze stali 18/8
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10 i laminat 13Chrome Stainless Steel
  • rękojeść - stal 18/8

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm
  • waga - 150 g

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy japońskie noże więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Minimalistyczne klingi
noży Tojiro PRO
i zaawansowana wiedza mistrzów

Słowo „laminat” kojarzy się z jakimś zastępnikiem, czymś poślednim. Jednak w przypadku „laminowania stali” słowo zmienia swoje znacznie. W tym kontekście laminat na ostrzu japońskich noży Tojiro PRO to coś, co w metalurgii uchodzi za spore wyzwanie dla mistrzów kowalstwa.

Stal o nazwie 13Chrome Stainless Steel tworzy laminat o specyficznej, bardzo charakterystycznej, prążkowanej fakturze. Elastyczny laminat zabezpiecza rdzeń noża PRO, który powstał ze stali VG-10. Zastosowanie wielowarstwowych, sprężystych laminatów sprawia, że nóż kroi popisowo.

Na jakich kamieniach
naostrzysz noże
Tojiro PRO

  • Japońskie noże Tojiro PRO o twardości 60 stopni HRC w skali Rockwella naostrzysz na kamieniach ceramicznych, czy syntetycznych, nawet tych najtwardszych lub kamieniach naturalnych, np. Imanishi.
  • Noże PRO ostrz na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 lub 2000 i 4000; poleruj je na gradacji 6000 lub 8000 gritów.
  • Mocno stępione noże naostrz najpierw na kamieniu o ziarnistości 200-800 punktów (jeśli jednak ostrzysz noże regularnie, niskie gradacje nigdy nie będą Ci potrzebne).
  • Nasz specjalista od zawsze powtarza, że warto sięgać po sprawdzone ostrzałki nade wszystko japońskich producentów, którzy do dziś kultywują najlepsze techniki rzemieślnicze. Takie kamienie wytrwają długie lata.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Stalowa rękojeść,
czyli spore wyzwanie
dla kowali

  • Rękojeści noży Tojiro PRO powstały ze stali nierdzewnej 18/8.
  • Specyficzne żłobienia na klindze (w branżowym języku zwane „tornado”) zostały obmyślone po to, by mokra, wilgotna, czy tłusta dłoń nie ślizgała się po stalowym uchwycie noża.
  • Warto byś wiedział, że stworzenie naprawdę dobrze wyważonej, doskonale spasowanej, czyli połączonej z ostrzem stalowej rękojeści wymaga sporej wiedzy mistrzów kowalstwa.
  • Czyli - mamy tu kolejny element do podziwiania.
  • Jeszcze jedno! Choć rękojeść powstała ze stali, pod żadnym pozorem nie wolno Ci myć noży w zmywarce.

Specjalista podpowiada,
jak dobrze dbać o noże PRO
japońskiej marki Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże Tojiro PRO ostrz w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek do sushi, tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki, np. Asahi, czy Hasegawa
  • nigdy nie krój na deskach z tworzywa, szkła, czy stali, bo stępisz lub nawet zniszczysz ostrze
  • noże Tojiro PRO przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże myj zawsze ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki

 

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
PRO marki Tojiro