Japońska marka Tojiro, znana ze swojej ogromnie szerokiej oferty noży dla amatorów i profesjonalistów, przygotowała dla miłośników krojenia wysokiej klasy ostrzałki ceramiczne.
Masywna ostrzałka o gradacji 4000 doskonale poradzi sobie z nożami o twardości do 62 stopnie HRC w skali Rockwella.
Ostrzałka Tojiro o ziarnistości 4000 służy do polerowania noża ostrzonego wcześniej na gradacji 1000. Ta ziarnistość sprawi, że nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić. Za sprawą tego kamienia usuniesz z klingi wszelkie mikropęknięcia, czy niemal niewidoczne zadziory. Ostrze będzie idealnie gładkie.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży.
Japońskie kamienie ceramiczne marki Tojro są wypalane w bardzo wysokich temperaturach, które gwarantują im stosunkowo dużą wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach warto ostrzyć noże o twardości do 62 stopni HRC w skali Rockwella.
Owszem, możesz wykorzystać je do twardszych stali, ale noże mające 63, czy więcej stopni będą zbyt szybko szlifowały kamień. Stąd jego żywotność będzie wiele krótsza, a sam ekstremalnie ostry nóż nie będzie tak doskonale wypolerowany, jak poradzi sobie z nim kamień syntetyczny.
Ceramiczne ostrzałki Tojiro moczy się przed użyciem przez 7-10 minut w zimnej wodzie. W trakcie namaczania z kamienia będą wydobywać się pęcherzyki powietrza, co jest naturalne.
Nóż ustaw pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu Tojiro i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu polewaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.