Im dłużej mamy do czynienia z prawdziwymi majstersztykami japońskiej, tradycyjnej sztuki kowalskiej, tym większym szacunkiem darzymy dzieła ludzkich rąk. Unikatowa linia noży Rainbow Damascus, która skradła nam serce, mogła wyjść jedynie spod ręki mistrza nad mistrzami.
Japońscy mistrzowie to postaci niezwykłe. Skromni, pracowici ponad miarę, często poświęcają całe życie szkoleniu jednej umiejętności. Są maksymalistami w formie, o której ludzie Zachodu nie mają pojęcia. Doskonałość ich noży i sztuki kowalskiej, która w Europejczykach budzi szacunek, dla nich jest raptem punktem wyjścia. Najbardziej ortodoksyjni japońscy kowale, których noże znane, cenione i poszukiwane są na całym świecie, urośli do rangi postaci niemal mitycznych. A oni sami postrzegają siebie jako zwykłych ludzi, którzy jeszcze wiele muszą się nauczyć.
Taką postacią jest legenda miasta Takefu w prefekturze Fukui - mistrz Takeshi Saji. Człowiek, który zdobył najwyższe wyróżnienie Japońskiego Ministerstwa Gospodarki, Handlu i Przemysłu. W 1992 roku został uhonorowany tytułem Dentoukougeishi, czyli Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła. Ale to wcale nie zmieniło tego cichego, skromnego człowieka. Nadal pracuje w niezwykle spartańskich warunkach, kując noże-arcydzieła.
11 warstwowe noże z linii Rainbow Damascus to pokaz sztuki kowalskiej najwyższej próby. Nie powstydziliby się jej mistrzowie sprzed wieków. Takeshi Saji z niezwykłą maestrią i cierpliwością łączy trudną w obróbce stal Blue Steel, która stanowi rdzeń noży, z warstwami wysokowęglowej stali damasceńskiej skuwanej z miedzią i mosiądzem. To im właśnie kolekcja noży Rainbow Damascus zawdzięcza kompletnie niezwykły, bo pomarańczowo-złoty dziwer.
Perfekcyjna, utrzymująca się na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella twardość noży sprawia, że możesz ostrzyć je raz na, minimum, 8-12 tygodni.
Rękojeści noży kucharza Rainbow Damascus, stworzone z czarno-grafitowej micarty, wzmacniane są kołkiem mekuga, który zdobi specjalny mosaic pin. To dowód na wyjątkową klasę mistrzowskich noży Takumi.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
W przypadku luksusowych noży Takumi, tworzonych przez największe autorytety w dziedzinie sztuki kowalskiej, trzeba wykorzystać potencjał profesjonalnych kamieni do ostrzenia, czyli ostrzałek syntetycznych. Ceramika jest dla nich zbyt miękka.
Błękitna stal łączona ze stalą damasceńską, upiększana miedzią i mosiądzem, ma twardość 63 stopni w skali Rockwella, więc Twoje dobrze używane i pielęgnowane noże utrzymają perfekcyjną ostrość przez, minimum, 8-12 tygodni.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE