• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Rainbow Damascus - Mistrzowski, ręcznie kuty, 11-warstwowy długi nóż kucharza Gyutoh 24 cm, Takeshi Saji

2399
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2 399 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Im dłużej mamy do czynienia z prawdziwymi majstersztykami japońskiej, tradycyjnej sztuki kowalskiej, tym większym szacunkiem darzymy dzieła ludzkich rąk. Unikatowa linia noży Rainbow Damascus, która skradła nam serce, mogła wyjść jedynie spod ręki mistrza nad mistrzami.

Japońscy mistrzowie to postaci niezwykłe. Skromni, pracowici ponad miarę, często poświęcają całe życie szkoleniu jednej umiejętności. Są maksymalistami w formie, o której ludzie Zachodu nie mają pojęcia. Doskonałość ich noży i sztuki kowalskiej, która w Europejczykach budzi szacunek, dla nich jest raptem punktem wyjścia. Najbardziej ortodoksyjni japońscy kowale, których noże znane, cenione i poszukiwane są na całym świecie, urośli do rangi postaci niemal mitycznych. A oni sami postrzegają siebie jako zwykłych ludzi, którzy jeszcze wiele muszą się nauczyć.

Taką postacią jest legenda miasta Takefu w prefekturze Fukui - mistrz Takeshi Saji. Człowiek, który zdobył najwyższe wyróżnienie Japońskiego Ministerstwa Gospodarki, Handlu i Przemysłu. W 1992 roku został uhonorowany tytułem Dentoukougeishi, czyli Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła. Ale to wcale nie zmieniło tego cichego, skromnego człowieka. Nadal pracuje w niezwykle spartańskich warunkach, kując noże-arcydzieła.

11 warstwowe noże z linii Rainbow Damascus to pokaz sztuki kowalskiej najwyższej próby. Nie powstydziliby się jej mistrzowie sprzed wieków. Takeshi Saji z niezwykłą maestrią i cierpliwością łączy trudną w obróbce stal Blue Steel, która stanowi rdzeń noży, z warstwami wysokowęglowej stali damasceńskiej skuwanej z miedzią i mosiądzem. To im właśnie kolekcja noży Rainbow Damascus zawdzięcza kompletnie niezwykły, bo pomarańczowo-złoty dziwer.

Perfekcyjna, utrzymująca się na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella twardość noży sprawia, że możesz ostrzyć je raz na, minimum, 8-12 tygodni.

Rękojeści noży kucharza Rainbow Damascus, stworzone z czarno-grafitowej micarty, wzmacniane są kołkiem mekuga, który zdobi specjalny mosaic pin. To dowód na wyjątkową klasę mistrzowskich noży Takumi.

2399

Rainbow Damascus mistrza Takeshi Saji
w skrócie

  • unikatowe noże dla maksymalistów
  • 11 warstw stali damasceńskiej łączonej z miedzią i mosiądzem
  • rdzeń ze stali Bleu Steel
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z micarty
  • klasa ostrości - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal Blue Steel
  • ostrze - 10 warstw nierdzewnej stali damasceńskiej połączonej z miedzią i mosiądzem
  • rękojeść - czarno-grafitowa micarta

Wymiary

  • długość ostrza - 24 cm

Przeznaczenie 24 cm noża kucharza Gyutoh
z kolekcji Rainbow Damascus
mistrza kowalstwa - Takeshi Saji

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Noże z kolekcji Rainbow Damascus -
dzieło wielkiej pasji i talentu
mistrza Takeshi Saji

  • kolorowy Damascus to prawdziwy unikat wśród damasceńskiej braci
  • mistrz Takeshi Saji po latach prób i doświadczeń w prawdziwie wyrafinowany sposób połączył rdzeń ze stali Blue Steel z damasceńską stal łączoną z miedzią i mosiądzem
  • efekt jest wręcz piorunujący - klingi tych niezwykle luksusowych noży zdobią złoto-pomarańczowe smugi
  • noże z linii Rainbow Damascus to prawdziwe arcydzieło sztuki kowalskiej o twardości aż 63 stopni HRC w skali Rockwella

  • luksusowe noże Rainbow Damascus mistrza Takeshi Suji mają rękojeści z czarno-grafitowej micarty
  • micarta, która powstaje z połączenia płótna i żywicy, jest niezwykle odporna na czynniki zewnętrzne
  • ręcznie szlifowaną i pasowaną rękojeść zdobi mosaic pin kryjący kołek mekuga, który wzmacnia stabilizuje trzonek noża

 

 

Specjalista instruuje,
jak ostrzyć noże z kolekcji
Rainbow Damascus Takeshi Saji

KOLOROWA STAL

W przypadku luksusowych noży Takumi, tworzonych przez największe autorytety w dziedzinie sztuki kowalskiej, trzeba wykorzystać potencjał profesjonalnych kamieni do ostrzenia, czyli ostrzałek syntetycznych. Ceramika jest dla nich zbyt miękka.

Błękitna stal łączona ze stalą damasceńską, upiększana miedzią i mosiądzem, ma twardość 63 stopni w skali Rockwella, więc Twoje dobrze używane i pielęgnowane noże utrzymają perfekcyjną ostrość przez, minimum, 8-12 tygodni.

Jak ostrzyć
japońskie noże?
Obejrzyj nasz poradnik!

  • Każdy, absolutnie każdy, jest w stanie nauczyć się ostrzenia japońskich noży. Wiemy to na pewno! Ta sztuka wymaga tylko nieco wprawy. Możesz poćwiczyć na jakimś starym nożu.
  • Obejrzyj nasz film, a szybko stanie się jasne, co robić, by dobrze naostrzyć nóż.
  • W filmie pokazujemy ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Zatroszcz się o niezwykłe,
malownicze noże Rainbow Damascus
mistrza Takeshi Saji

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • wykute z 10 warstw stali damasceńskiej noże Rainbow Damascus warto ostrzyć na kamieniach syntetycznych; polecamy gradacje 1000 i 5000 (np. kamienie Miyabi) lub 250/1000 i 3000/8000 (jeśli ostrzysz na kamieniach Zwilling)
  • krój na drewnianych deskach i blokach, np., z dębu, teaku, jesionu, drewna hinoki, czy bambusa
  • mistrzowskie noże z Rainbow Damascus nie powinny być wsuwane w bloki szczelinowe; przechowuj je na pulpitach lub listwach magnetycznych
  • nie krój nimi mięsa z kością, kości, czy mrożonek, nie podważaj denek słoików, nie otwieraj puszek
  • mistrzowskie noże Rainbow Damascus myj zawsze ręcznie

Zobacz, co pasuje
do 11-warstwowego
długiego noża kucharza z linii RD