• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

RW - Kuty ręcznie damasceński nóż kucharza Gyutoh 21 cm, stal R2, Takeshi Saji

2199
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2 199 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Umiejętność kucia noży z proszkowej stali R2 jest do dziś uznawana w Japonii za sztukę, której podejmują się jedynie najlepsi z najlepszych. Są to, nade wszystko, mistrzowie starej, ortodoksyjnej szkoły, której wiedzę udoskonalały całe setki pokoleń i przekazywały ją z ojca na syna.

Stal proszkowa R2 to prawdziwe wyzwanie dla kowala, który chce stworzyć nóż wyjątkowy. Dlatego mistrz-legenda, Takeshi Saji z miasta Takefu w prefekturze Fukui, poświęcił całe lata na zbadanie i modyfikowanie tej trudnej w obróbce stali. A ma z czego być dumny, bo jego noże są jednymi z bardziej cenionych na świecie.

Kolekcja damasceńskich, 61-warstwowych noży z serii RW (Rose Wood), ma przepiękny dziwer, który powstał ze skuwanych ze sobą czernionych i jaśniejszych warstw stali R2. Wizytówką mistrza Takeshi Saji jest specyficzny, wyrazisty, damasceński wzór. Tych noży nie da się z niczym pomylić. Są absolutnie wyjątkowe i jednorazowe.

Ekstremalna twardość noży z serii RW wynosi aż 63 stopnie HRC w skali Rockwella. Dzięki temu możesz ostrzyć je raz na, minimum, 12-16 tygodni, a noże ciągle będą zaskakiwały swoją nieposkromioną dzikością i temperamentem.

Niezwykle wygodna, oktagonalnie formowana rękojeść z pięknego drewna różanego nadaje serii RW dostojeństwa.

Mistrz Takeshi Saji, należący do kultowej, liczącej sobie ponad 7 wieków organizacji zrzeszającej najlepszych rzemieślników - koncernu Echizen, to prawdziwy człowiek-duch. Niemal nie da się z nim skontaktować, nie ceni sobie rozgłosu. Jest niezwykle skromny i wcale nie czuje, że tworzy coś nadzwyczajnego. Jego wrodzony, niemal typowo japoński perfekcjonizm zabrania mu postrzegania się tak, jak jest postrzegany przez cały świat - jako wielki twórca niepowtarzalnych noży, majstersztyków.

2199

Nóż RW mistrza Takeshi Saji
w skrócie

 

  • mistrzowskie noże dla wybrednych amatorów i profesjonalistów
  • damasceński wzór tworzy 61 warstw ciemnej i jasnej stali R2
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z drewna różanego
  • klasa ostrości - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - stal R2
  • ostrze - 60 warstw jasnej i ciemnej, niepolerowanej stali R2
  • rękojeść - drewno różane

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm

Przeznaczenie noża kucharza Gyutoh
z kolekcji RW Takeshi Saji

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

61-warstwowe,
damasceńskie noże RW
odmienią Twoje krojenie

  • trzeba bardzo dużego doświadczenia, wielkiej wprawy i masy cierpliwości, by poradzić sobie z wykuciem i zahartowaniem proszkowej stali R2, która stawia opór nawet najbardziej wytrawnym kowalom
  • mistrz Takeshi Saji, uznany na kultowego twórcę luksusowych noży, opracował autorską metodę kucia stali R2
  • dzikie, pierwotne w stylistyce ostrze wykute zostało z 60 naprzemiennie łączonych warstw ciemnej i jasnej stali R2; z niej też powstał rdzeń tych wyjątkowych noży
  • ostrza z kolekcji RW mają twardość na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella

  • każda seria noży mistrza Takeshi Saji ma odmienną rękojeść
  • japoński kowal dba, by jego noże nosiły znamiona indywidualizmu
  • oktagonalnie formowana rękojeść powstała z twardego, pięknego drewna różanego

 

 

Specjalista podpowiada,
jak ostrzyć noże z serii RW
mistrza kowalstwa Takeshi Saji

TAKESHI SAJI I WYMAGAJĄCA UWAGI STAL R2

Noże kute z wysokowęglowej, proszkowej stali R2 wymagają od swojego twórcy bardzo dużego znawstwa i wyczucia. Ta ekstremalnie ostra stal stawia też wyzwania swojemu użytkownikowi. By Twoje noże były zawsze idealnie ostre, musisz poświęcić im nieco uwagi i ostrzyć je na kamieniach syntetycznych.

Kamienie syntetyczne, np. marek Miyabi, czy Zwilling, to specjalistyczne ostrzałki „z pazurem”. Podołają ostrzeniu noży o wyjątkowo wysokiej twardości stali. W przypadku noży RW, gdzie twardość osiąga poziom 63 stopni HRC w skali Rockwella, kamienie syntetyczne zachowają ich ostrość, na minimum, 12-16 tygodni.

Dowiedz się, jak używać, konserwować
i przechowywać japońskie noże RW
mistrza Takeshi Saji

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże ze stali R2 ostrz na kamieniach syntetycznych; zacznij od gradacji 1000, a sfinalizuj polerowanie na gradacjach 3000/8000 lub 5000 i wyższych
  • noże z kolekcji RW nie tępią się zbyt szybko na deskach z wysokogatunkowego drewna, np. dębu, teaku, jesionu, drewna hinoki, czy bambusa; unikaj desek z tworzywa, czy szkła
  • mistrzowskie noże eksponuj pulpitach lub magnetycznych listwach; nie wkładaj ich do szuflady, nie wsuwaj w bloki szczelinowe
  • japońskimi nożami RW nie krój mięsa z kością, mrożonek; nie podważaj pokrywek słoików, nie otwieraj puszek
  • noże Takeshi Saji myj ręcznie, nigdy w zmywarce

Sprawdź, co pasuje
do noża Gyutoh
z linii RW Takeshi Saji