SAI - Kuty japoński nóż do warzyw i owoców, stal Cromova, 9 cm, Global

269
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Niezwykle oryginalny design japońskich noży Global SAI przyciąga do nich miłośników zaklętej w stali Japonii - kraju, który ciągle fascynuje i kusi tajemnicą.

Minimalizm tych noży, połączenie tradycji z nowoczesnością na pewno przypadną Ci do gustu, jeśli cenisz sobie formy oszczędne, a niezwykle praktyczne. Krótki nóż do obierania warzyw i owoców nauczy Cię na powrót czerpać przyjemność z kuchennych wyzwań.

Trudno nie docenić fenomenu, jakim stały się japońskie noże projektu Komina Yamady. Noże Global są popularne zarówno wśród profesjonalistów, jak i domowych mistrzów, którzy wymagają sporo od ostrza. Seria SAI uznawana jest przez specjalistów za najlepsze z dotychczasowych osiągnięć japońskiej marki. Noże są cięższe, a tym samym lepiej wyważone. Trzymając nóż Global SAI w dłoni, czujesz, że kroisz prawdziwie japońskim ostrzem, które nie godzi się na kompromisy.

Rdzeń noży Global SAI powstał ze specjalnie dla nich opracowanej stali Cromova 18 Sanso, a zewnętrzne 2 warstwy ze stali SUS410. Twardość stali noży SAI oscyluje na poziomie 58-59 stopni HRC w skali Rockwella. Jak na klasyczne japońskie noże nie jest to może zbyt wiele, ale dla stali z aż 18% zawartością chromu to wynik budzący szacunek.

Pamiętaj, że 9 cm nóż do obierania warzyw i owoców jako jedyny z tej pięknej serii nie jest stworzony ze stali młotkowanej.

Ascetyczne w formie noże trzymają ostrość przez 6-10 tygodni, jeśli są używane w domu. W profesjonalnej kuchni trzeba je będzie ostrzyć częściej, chyba, że zastosujesz najnowsze kamienie syntetyczne, które wydłużą ostrość nierdzewnych noży SAI do, co najmniej, 4-6 tygodni.

3-warstwowe noże Global SAI są „czyste” nie tylko wizualnie. Jednolita bryła noża jest idealnie wybarwiona. Dodatkowo stal tych noży jest higieniczna, łatwo ją utrzymać w czystości.

I, jak zwykle w nożach Global, tu też kryje się japoński mistycyzm, wielowiekowa tradycja i historia. Na rękojeściach tych malowniczych noży zobaczysz 7 wgłębień, które symbolizują 7 reguł odwiecznego kodeksu samuraja. O tym intrygującym zjawisku przeczytasz poniżej.

Czarująca odsłona
legendarnych japońskich
noży Global Sai

  • wyjątkowo designerskie noże z samurajską kulturą w tle
  • rdzeń ze stali Cromova 18 Sanso i 2 warstwy miękkiej stali SUS410
  • twardość stali - 58-59 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść zdobiona 7 wgłębieniami symbolizującym kodeks Bushido
  • ostrość - wyśmienita

Przeznaczenie japońskiego noża
do obierania warzyw i owoców
z serii Sai marki Global

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

Rozsmakuj się w krojeniu nożem Global SAI

  • Bardzo krótkie ostrze japońskiego noża Global SAI umożliwi Ci precyzyjne, szybkie i sprawne obieranie skórek warzyw i owoców.
  • Dzięki wygodnemu ostrzu 9 cm noża obierzesz ziemniaki, ogórki, jabłka itp. tak, by skórka była możliwie najcieńsza, a w obieranych warzywach i owocach pozostało jak najwięcej witamin.
  • Mały nóż wykorzystasz też do food designu, czyli dekoracyjnego krojenia, by ozdabiać przyrządzane potrawy pomysłowymi kompozycjami z warzyw i owoców.

Materiał

  • rdzeń - stal Cromova 18 Sanso (zawiera 18% chromu)
  • ostrze - 2 zewnętrzne warstwy stali SUS410
  • uchwyt - lita stal

Wymiary

  • długość ostrza - 9 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Cięższe, ostrzejsze
i bardziej kuszące
niż ich poprzednicy

  • Tym, co na pewno przemawia za nożami z linii Global SAI, jest ich wiele większa, niż w przypadku wcześniejszych kolekcji waga. Ten fakt docenią na pewno profesjonalni kucharze, którzy odkryją w serii SAI prawdziwego partnera.
  • Doskonałe wyważenie noży i świetna, jak na stal chromową ostrość, to kolejny dowód na to, że Global przeprowadził drastyczną rewolucję w swoich szeregach.
  • Noże powstały ze stali Cromova 18 Sanso, która połączona jest ze stalą SUS410. Mariaż przemyślany, higieniczny, estetyczny i bardzo piękny.
  • Noże SAI mają twardość 58-59 stopni HRC w skali Rockwella. Musisz jednak pamiętać, że mają swoje ograniczenia, gdyż nie są nożami mistrzowskimi, kutymi ze stali wysokowęglowych.
  • Specyficzna, nieco zaczepna forma tych noży obiecuje sporo przyjemności z krojenia.

Specjalista podpowie Ci,
jak dobrze naostrzyć
japońskie noże Global Sai

W domowych warunkach noże Global SAI możesz ostrzyć na klasycznych kamieniach ceramicznych, które moczy się w wodzie. Wykorzystuj gradacje od 1000 do 8000. Twoje noże będą ostre przez minimum 6-10 tygodni. Musisz jednak pamiętać, że stal noży Global SAI zawiera bardzo dużą ilość chromu, bo aż 18%. Dlatego trzeba je doostrzać nieco częściej, niż tradycyjne japońskie noże. O tym przeczytasz w artykule.

Profesjonalistom oraz tym, którzy kochają mieć ekstremalnie ostre noże, polecamy z kolei zaawansowane ostrzałki syntetyczne. Dzięki gradacjom kamieni z dodatkami szkliwa (np. marki Miyabi, czy Zwilling), noże Global SAI naostrzysz szybciej, łatwiej, a końcowy efekt będzie bardzo satysfakcjonujący. Wykorzystywane w profesjonalnej kuchni tak ostrzone noże wytrzymają 4-6 tygodni do kolejnego szlifowania i polerowania.

Rękojeść noży Sai
skrywa tajemnice
kodeksu samurajów

  • Okazuje się, że prosty wzór na rękojeści noży Global SAI, 7 wgłębień, to nie tylko artystyczny smaczek. 7 dziurek symbolizuje 7 cnót samuraja, które opisywał znany kodeks Bushido.
  • Samuraj musiał być wierny swojemu panu, nie dbając wcale o swoje dobro, czy bezpieczeństwo. Wymagano od niego niezwykłej siły woli, hartu ducha, spokoju umysłu oraz umiejętności rezygnowania z dóbr świata.
  • Samuraj miał w obowiązku bronić innych, zachowywać bezwzględną uczciwość, szczerość i równowagę emocjonalną.
  • Najważniejszym w jego życiu był honor, którego nie wolno mu było splamić. Musiał całe życie rozwijać się i fizycznie i duchowo, doskonaląc drogę samuraja.
  • I jak? Już sięgasz po noże SAI?

Specjalista instruuje,
jak dobrze dbać
o noże Sai marki Global

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże ostrz na kamieniach syntetycznych lub ceramicznych; unikaj ostrzałek kółkowych, jeśli marzy Ci się prawdziwie ostry nóż
  • stępiony, czy długo nieużywany nóż Global napraw na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • dwustronnie ostrzone noże należy szlifować na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia japońskimi nożami używaj desek z drewna np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże Global SAI przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych lub w stworzonych dla nich blokach szczelinowych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością i mrożonek
  • noże SAI myj tylko ręcznie, nie wkładaj ich do zmywarki

Produkty, które pasują
do 9 cm długości
obieraka Global Sai