Niezwykle oryginalny design japońskich noży Global SAI przyciąga do nich miłośników zaklętej w stali Japonii - kraju, który ciągle fascynuje i kusi tajemnicą.
Minimalizm tych noży, połączenie tradycji z nowoczesnością na pewno przypadną Ci do gustu, jeśli cenisz sobie formy oszczędne, a niezwykle praktyczne. Nakiri, czyli nóż do siekania i szatkowania warzyw oraz owoców, nauczy Cię na powrót czerpać przyjemność z kuchennych wyzwań.
Trudno nie docenić fenomenu, jakim stały się japońskie noże projektu Komina Yamady. Noże Global są popularne zarówno wśród profesjonalistów, jak i domowych mistrzów, którzy wymagają sporo od ostrza. Seria SAI uznawana jest przez specjalistów za najlepsze z dotychczasowych osiągnięć japońskiej marki. Noże są cięższe, a tym samym lepiej wyważone. Trzymając nóż Global SAI w dłoni, czujesz, że kroisz prawdziwie japońskim ostrzem, które nie godzi się na kompromisy.
Rdzeń noży Global SAI powstał ze specjalnie dla nich opracowanej stali Cromova 18 Sanso, a zewnętrzne 2 warstwy ze stali SUS410. Twardość stali noży SAI oscyluje na poziomie 58-59 stopni HRC w skali Rockwella. Jak na klasyczne japońskie noże nie jest to może zbyt wiele, ale dla stali z aż 18% zawartością chromu to wynik budzący szacunek.
Ascetyczne w formie noże z młotkowanej stali trzymają ostrość przez 6-10 tygodni, jeśli są używane w domu. W profesjonalnej kuchni trzeba je będzie ostrzyć częściej, chyba, że zastosujesz najnowsze kamienie syntetyczne, które wydłużą ostrość nierdzewnych noży SAI do, co najmniej, 4-6 tygodni.
3-warstwowe noże Global SAI są „czyste” nie tylko wizualnie. Jednolita bryła noża jest idealnie wybarwiona. Dodatkowo stal tych noży jest higieniczna, łatwo ją utrzymać w czystości.
I, jak zwykle w nożach Global, tu też kryje się japoński mistycyzm, wielowiekowa tradycja i historia. Na rękojeściach tych malowniczych noży zobaczysz 7 wgłębień, które symbolizują 7 reguł odwiecznego kodeksu samuraja. O tym intrygującym zjawisku przeczytasz poniżej.
NÓŻ DO SIEKANIA I
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
NA GULASZE, CZY
POTRAWY ORIENTALNE
W domowych warunkach noże Global SAI możesz ostrzyć na klasycznych kamieniach ceramicznych, które moczy się w wodzie. Wykorzystuj gradacje od 1000 do 8000. Twoje noże będą ostre przez minimum 6-10 tygodni. Musisz jednak pamiętać, że stal noży Global SAI zawiera bardzo dużą ilość chromu, bo aż 18%. Dlatego trzeba je doostrzać nieco częściej, niż tradycyjne japońskie noże. O tym przeczytasz w artykule.
Profesjonalistom oraz tym, którzy kochają mieć ekstremalnie ostre noże, polecamy z kolei zaawansowane ostrzałki syntetyczne. Dzięki gradacjom kamieni z dodatkami szkliwa (np. marki Miyabi, czy Zwilling), noże Global SAI naostrzysz szybciej, łatwiej, a końcowy efekt będzie bardzo satysfakcjonujący. Wykorzystywane w profesjonalnej kuchni tak ostrzone noże wytrzymają 4-6 tygodni do kolejnego szlifowania i polerowania.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE