Salina Granitium to spełnienie oczekiwań tych, którzy chcieli mieć granitową patelnię Ballarini z możliwie sporym dnem. Niewielkie dno w poprzednich generacjach patelni granitowych często zniechęcało gotujących do tego, by wybierać patelnię Ballarini jako główną. Szczęściem, tworząc kolekcję nieprzywierających patelni Salina Granitium, producent poszedł po rozum do głowy i stworzył patelnie o prawdziwie klasycznym kształcie. W zestawieniu z linią, np. Torino, dno kolekcji Salina Granitium jest większe, a tym samym patelnia jest wiele bardziej uniwersalna. Ścianki, nieco wyższe niż w starszych seriach patelni Ballarini, pozwolą wykorzystać Salinę Granitium równie do duszenia, a nie tylko smażenia, czy zapiekania potraw.
Musisz wiedzieć, że Ballarini jest wynalazcą powłok granitowych, więc mało który producent może z nim stanąć w szranki. W kolekcji patelni Salina Granitium wykorzystano klasyczną, sprawdzoną już konstrukcję z ekologicznego, kutego aluminium, które pokryte jest aż 6 warstwami granitowej powłoki nieprzywierającej. Jedna z warstw została dodatkowo wzmocniona tytanem. Widać tu wyraźną ewolucję marki Ballarini. Producent dba, by jego powłoki granitowe były jeszcze bardziej odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Przy okazji - dzięki 6 warstwom powłok Granitium TI-X smażenie jest naprawdę przyjemne, zdrowe i szybkie. Oczywiście, zawsze smażysz na minimalnej ilości tłuszczu. Musisz wiedzieć, że powłoka patelni Salina Granitium jest pozbawiona PFOA oraz wszelkich pochodnych teflonu.
Pamiętaj tylko, że patelnie Salina Granitium mogą pracować w temperaturach do, maksimum, 230 stopni Celsjusza. W piekarniku piecz w temperaturach do, maksimum, 200 stopni. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.
Granitową patelnię wykorzystasz na każdym typie kuchenek - od gazowych, przez elektryczne, vitro-ceramiczne, aż po sensorowe, czy indukcyjne.
Nieprzywierającą patelnię Salina Granitium wykorzystasz do smażenia jajek, jajecznicy, naleśników, omletów placków, warzyw, mięs i ryb. Sugerujemy, by nie używać jej do smażenia steków i potężnych, grubych porcji mięs.
Poniżej znajdziesz nasz filmowy, kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!
PATELNIA DO
JAJECZNICY
PATELNIA DO
OMLETÓW
PATELNIA DO
JAJEK SADZONYCH
PATELNIA DO
NALEŚNIKÓW
PATELNIA DO
PLACKÓW
PATELNIA DO
WARZYW
PATELNIA DO
MIELONEGO MIĘSA
PATELNIA DO
RYB
PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Włoski producent od lat bazuje na szkieletach z ekologicznego, recyklingowanego, kutego aluminium. Ten materiał rozgrzewa się bardzo szybko, sprawnie akumuluje i rozprowadza ciepło po całej patelni. Nie musisz się go obawiać, bo jest bezpieczny dla zdrowia - spełnia bardzo rygorystyczne, europejskie normy.
Poza tym od jedzenia oddziela go aż 6 warstw powłok nieprzywierających, z których jedna jest wzmocniona tytanem.
NIE PRZEKRACZAJ
230 STOPNI
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
NIE MYJ
W ZMYWARCE