• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Salina Granitium - Nieprzywierająca patelnia z powłoką granitową, Ø 20 cm, Ballarini

269
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 269 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Salina Granitium to spełnienie oczekiwań tych, którzy chcieli mieć granitową patelnię Ballarini z możliwie sporym dnem. Niewielkie dno w poprzednich generacjach patelni granitowych często zniechęcało gotujących do tego, by wybierać patelnię Ballarini jako główną. Szczęściem, tworząc kolekcję nieprzywierających patelni Salina Granitium, producent poszedł po rozum do głowy i stworzył patelnie o prawdziwie klasycznym kształcie. W zestawieniu z linią, np. Torino, dno kolekcji Salina Granitium jest większe, a tym samym patelnia jest wiele bardziej uniwersalna. Ścianki, nieco wyższe niż w starszych seriach patelni Ballarini, pozwolą wykorzystać Salinę Granitium równie do duszenia, a nie tylko smażenia, czy zapiekania potraw.

Musisz wiedzieć, że Ballarini jest wynalazcą powłok granitowych, więc mało który producent może z nim stanąć w szranki. W kolekcji patelni Salina Granitium wykorzystano klasyczną, sprawdzoną już konstrukcję z ekologicznego, kutego aluminium, które pokryte jest aż 6 warstwami granitowej powłoki nieprzywierającej. Jedna z warstw została dodatkowo wzmocniona tytanem. Widać tu wyraźną ewolucję marki Ballarini. Producent dba, by jego powłoki granitowe były jeszcze bardziej odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Przy okazji - dzięki 6 warstwom powłok Granitium TI-X smażenie jest naprawdę przyjemne, zdrowe i szybkie. Oczywiście, zawsze smażysz na minimalnej ilości tłuszczu. Musisz wiedzieć, że powłoka patelni Salina Granitium jest pozbawiona PFOA oraz wszelkich pochodnych teflonu.

Pamiętaj tylko, że patelnie Salina Granitium mogą pracować w temperaturach do, maksimum, 230 stopni Celsjusza. W piekarniku piecz w temperaturach do, maksimum, 200 stopni. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.

Granitową patelnię wykorzystasz na każdym typie kuchenek - od gazowych, przez elektryczne, vitro-ceramiczne, aż po sensorowe, czy indukcyjne.

Nieprzywierającą patelnię Salina Granitium wykorzystasz do smażenia jajek, jajecznicy, naleśników, omletów placków, warzyw, mięs i ryb. Sugerujemy, by nie używać jej do smażenia steków i potężnych, grubych porcji mięs.

 

Poniżej znajdziesz nasz filmowy, kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!

269

Zobacz, do czego wykorzystasz
patelnię Salina Granitium Ballarini

PATELNIA DO
JAJECZNICY

PATELNIA DO
OMLETÓW

PATELNIA DO
JAJEK SADZONYCH

PATELNIA DO
NALEŚNIKÓW

PATELNIA DO
PLACKÓW

PATELNIA DO
WARZYW

PATELNIA DO 
MIELONEGO MIĘSA

PATELNIA DO
RYB

PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS

Obejrzyj poradnik o smażeniu
na patelniach nieprzywierających

  • Bardzo zależy nam na tym, by Klienci naszego sklepu doskonale używali swoich nieprzywierających patelni. Problem, bo wielu z nas ma jeszcze zakodowane różne stare nawyki, które prowadzą do przepalenia, czy zniszczenia sprzętu.
  • Dlatego od lat uczymy, jak dobrze smażyć. I dlatego też powstał ten poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o używaniu nieprzywierających patelni klasy Premium.
  • Jesteśmy, co podkreślamy z dumą, jedynymi w naszej branży, którzy stworzyli kompletną bazę wiedzy na ten temat.

patelnia Salina Granitium Ballarini
w skrócie

  • 6-warstwowa, nieprzywierająca powłoka granitowa z 1 warstwą wzmacnianą tytanem
  • bezpieczna dla alergików - bez niklu i metali ciężkich
  • do smażenia z odrobiną oleju
  • szkielet z kutego, bezpiecznego dla zdrowia aluminium
  • dno ze stopu stali dla wszystkich kuchenek, wraz z indukcją
  • powłoka wytrzymuje maksymalnie 230 stopni Celsjusza

Materiał

  • wewnątrz - 6-warstwowa powłoka nieprzywierająca z 1 warstwą wzmocnioną tytanem (powłoka TI-X)
  • na zewnątrz - zabezpieczająca, granitowa powłoka nieprzywierająca
  • 4 milimetrowej grubości dno i ścianki z bezpiecznego dla zdrowia i żywności kutego aluminium
  • stalowa, ukryta pod powłoką stopa pozwala działać patelni na indukcji
  • uchwyt - mocowana na nitach stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 20 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 16 cm
  • wysokość ścianek - 5 cm
  • maksymalna średnica palnika indukcji - 14 cm
  • długość całkowita z uchwytami - ok. 39,5 cm
  • waga - 0,86 kg

Patelnie Salina Granitium Ballarini
działają na wszystkich kuchenkach
i świetnie sprawdzają się w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Świetny eko-szkielet
i ultra zdrowe powłoki -
patelnie Ballarini zmieniają kuchnię

Włoski producent od lat bazuje na szkieletach z ekologicznego, recyklingowanego, kutego aluminium. Ten materiał rozgrzewa się bardzo szybko, sprawnie akumuluje i rozprowadza ciepło po całej patelni. Nie musisz się go obawiać, bo jest bezpieczny dla zdrowia - spełnia bardzo rygorystyczne, europejskie normy. 

Poza tym od jedzenia oddziela go aż 6 warstw powłok nieprzywierających, z których jedna jest wzmocniona tytanem.

 

  • Powłoka Granitium TI-X nie zawiera niklu i metali ciężkich. Jest wolna od kwasu perfluorooktanowego - nie ma nic wspólnego z teflonem. Stąd certyfikat PFOA-Free. Mogą jej bez obaw używać alergicy i osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.
  • By jednak dobrze wykorzystać właściwości granitowej patelni Salina Granitium, naucz się odpowiednio smażyć.

Zbyt wysoka temperatura
to wróg Twojej patelni!
Jak dobrze zadbać o sprzęt?

  • Powłoki patelni nieprzywierających wytrzymują ściśle określoną temperaturę. Jeśli ją przekroczysz, patelnia się przegrzeje. Po czasie, niestety, powłoka zacznie tracić swoje właściwości, czy nawet schodzić.
  • By do tego nie doprowadzić, musisz pamiętać, by nie rozgrzewać patelni do temperatury powyżej 230 stopni. Skąd masz wiedzieć, kiedy osiągniesz taką temperaturę? Obejrzyj nasz film o pirometrze. Znajdziesz go TUTAJ.
  • Druga kwestia. Zbyt wysoka temperatura na patelni sprawia, że to, co smażone, stanie się ciężkostrawne, czy wręcz niezdrowe. Jeśli chcesz świadomie gotować, przeczytaj nasz poradnik dotyczący optymalnych temperatur smażenia różnych produktów i potraw.

Stalowy, masywny uchwyt,
czyli patelnia, którą
aż chce się trzymać w dłoni

  • Dobrze wyprofilowany uchwyt to jeden z niezwykle ważnych elementów charakteryzujących wysokiej jakości sprzęt kuchenny.
  • Uchwyt patelni Salina Granitium nie nagrzewa się, chyba, że wstawisz patelnię do piekarnika, czy użyjesz jej na kuchence gazowej i nastawisz naprawdę duży płomień.
  • Niektórych zniechęca to, że uchwyt granitowej patelni Ballarini mocowany jest na nitach. Jednak nie ma się czego obawiać. Sprawdziliśmy – patelnie Salina Granitium myje się w kilka chwil, nawet wokół nitów.

Specjalista podpowiada,
jak odpowiednio dbać
o patelnię Salina Granitium

NIE PRZEKRACZAJ
230 STOPNI

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • Choć powłoka patelni Salina Granitium jest twarda, warto korzystać z syntetycznych, żaroodpornych, czy drewnianych utensyliów.
  • Pamiętaj, by do mycia mocno zabrudzonych naczyń (np. używanych na gazie) stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń dodaj do opisanego roztworu pół łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Możesz również zamoczyć patelnię w ciepłej wodzie z dodatkiem octu lub z rozpuszczoną tabletką do zmywarki.
  • Jeśli zapiekasz lub podpiekasz potrawy w piekarniku, możesz nastawić temperatury 160-180 stopni.