Salina Granitium - Nieprzywierająca patelnia z powłoką granitową, Ø 24 cm, Ballarini

329
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Salina Granitium to spełnienie oczekiwań tych, którzy chcieli mieć granitową patelnię Ballarini z możliwie sporym dnem. Niewielkie dno w poprzednich generacjach patelni granitowych często zniechęcało gotujących do tego, by wybierać patelnię Ballarini jako główną. Szczęściem, tworząc kolekcję nieprzywierających patelni Salina Granitium, producent poszedł po rozum do głowy i stworzył patelnie o prawdziwie klasycznym kształcie. W zestawieniu z liniami, np. Torino, czy Portofino, dno kolekcji Salina Granitium jest większe, a tym samym patelnia jest wiele bardziej uniwersalna. Ścianki, nieco wyższe niż w starszych seriach patelni Ballarini, pozwolą wykorzystać Salinę Granitium równie do duszenia, a nie tylko smażenia, czy zapiekania potraw.

Musisz wiedzieć, że Ballarini jest wynalazcą powłok granitowych, więc mało który producent może z nim stanąć w szranki. W kolekcji patelni Salina Granitium wykorzystano klasyczną, sprawdzoną już konstrukcję z ekologicznego, kutego aluminium, które pokryte jest aż 6 warstwami granitowej powłoki nieprzywierającej. Jedna z warstw została dodatkowo wzmocniona tytanem. Widać tu wyraźną ewolucję marki Ballarini. Producent dba, by jego powłoki granitowe były jeszcze bardziej odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Przy okazji - dzięki 6 warstwom powłok Granitium TI-X smażenie jest naprawdę przyjemne, zdrowe i szybkie. Oczywiście, zawsze smażysz na minimalnej ilości tłuszczu. Musisz wiedzieć, że powłoka patelni Salina Granitium jest pozbawiona PFOA oraz wszelkich pochodnych teflonu.

Pamiętaj tylko, że patelnie Salina Granitium mogą pracować w temperaturach do, maksimum, 250 stopni Celsjusza. W piekarniku piecz w temperaturach do, maksimum, 200 stopni.

Granitową patelnię wykorzystasz na każdym typie kuchenek - od gazowych, przez elektryczne, vitro-ceramiczne, aż po sensorowe, czy indukcyjne.

I jeszcze jeden atut - poza bardzo rozsądną, jak na świetną jakość produktu, ceną - patelnie Ballarini z kolekcji Salina Granitium mają aż 10 lat gwarancji. Jeśli ich nie przegrzejesz i zadbasz o nie, posłużą Ci przez długi czas.

Nieprzywierające patelnie
Salina Granitium
nauczą Cię sprawnie smażyć

  • 6-warstwowa, nieprzywierająca powłoka granitowa z 1 warstwą wzmacnianą tytanem
  • bezpieczna dla alergików - bez niklu i metali ciężkich
  • do smażenia z odrobiną oleju
  • szkielet z kutego, bezpiecznego dla zdrowia aluminium
  • dno ze stopu stali dla wszystkich kuchenek, wraz z indukcją
  • 10 lat gwarancji

Patelnie Salina Granitium Ballarini
działają na wszystkich kuchenkach
i świetnie sprawdzają się w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • wewnątrz - 6-warstwowa powłoka nieprzywierająca z 1 warstwą wzmocnioną tytanem (powłoka TI-X)
  • na zewnątrz - zabezpieczająca, granitowa powłoka nieprzywierająca
  • 4 milimetrowej grubości dno i ścianki z bezpiecznego dla zdrowia i żywności kutego aluminium
  • stalowa, ukryta pod powłoką stopa pozwala działać patelni na indukcji
  • uchwyt - mocowana na nitach stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 24 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 20 cm
  • wysokość ścianek - 5 cm
  • maksymalna średnica palnika indukcji - 18 cm
  • waga - 1,1 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Świetny eko-szkielet
i ultra zdrowe powłoki -
patelnie Ballarini zmieniają kuchnię

Włoski producent od lat bazuje na szkieletach z ekologicznego, recyklingowanego, kutego aluminium. Ten materiał rozgrzewa się błyskawicznie, doskonale akumuluje i rozprowadza ciepło po całej patelni. Nie musisz się go obawiać, bo jest bezpieczny dla zdrowia - spełnia bardzo rygorystyczne, europejskie normy. Poza tym od jedzenia oddzielają go zaawansowane powłoki nieprzywierające.

Na eko-szkielet nałożono aż 6 warstw nieprzywierającej powłoki graniowej, której jedna warstwa została dodatkowo wzmocniona tytanem. W efekcie patelnia stała się jeszcze bardziej odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. W przypadku patelni Salina Granitium możesz używać nawet stalowych utensyliów.

  • Powłoka Granitium TI-X nie zawiera niklu i metali ciężkich. Jest wolna od kwasu perfluorooktanowego - nie ma nic wspólnego z teflonem. Stąd certyfikat PFOA-Free. Mogą jej bez obaw używać alergicy i osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.
  • By jednak dobrze wykorzystać właściwości granitowej patelni Salina Granitium, naucz się odpowiednio smażyć.

Stalowy, masywny uchwyt,
czyli patelnia, którą
aż chce się trzymać w dłoni

  • Dobrze wyprofilowany uchwyt to jeden z niezwykle ważnych elementów charakteryzujących wysokiej jakości sprzęt kuchenny.
  • Uchwyt patelni Salina Granitium nie nagrzewa się, chyba, że wstawisz patelnię do piekarnika, czy użyjesz jej na kuchence gazowej i nastawisz naprawdę duży płomień.
  • Niektórych zniechęca to, że uchwyt granitowej patelni Ballarini mocowany jest na nitach. Jednak nie ma się czego obawiać. Sprawdziliśmy – patelnie Salina Granitium myje się wręcz zjawiskowo, nawet wokół nitów.
  • Nawet, jeśli resztki jedzenia, czy sosów zbiorą się wokół nitów, zmyjesz je gąbką w kilka sekund.

Specjalista podpowiada,
jak odpowiednio dbać
o patelnię Salina Granitium

NIE PRZEKRACZAJ
250 STOPNI

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

MOŻESZ MYĆ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Granitowa powłoka patelni Salina Granitium jest bardzo wytrzymała, stąd możesz używać stalowych utensyliów. Jeśli jednak jesteś estetą i chcesz, by Twoja patelnia nawet po latach wyglądała świeżo i atrakcyjnie, sięgnij po nylonowe, czy drewniane łopatki.
  • Kiedy smażysz na patelni Ballarini, nie przekraczaj temperatury 250 stopni Celsjusza. Wyższe temperatury zaszkodzą powłoce, która przegrzeje się i straci właściwości nieprzywierające.
  • Jeśli zapiekasz lub podpiekasz potrawy w piekarniku, pamiętaj, że maksymalna temperatura, w której może pracować patelnia Salina Granitium, to 200 stopni. Najlepiej jednak nastawiać temperatury w zakresie 160-180 stopni.
  • Producent pozwala myć patelnię w zmywarce, my jednak twierdzimy, że kilkanaście sekund, które trzeba poświęcić na jej ręczne mycie, pozwoli jej przez długie lata wyglądać estetycznie i świeżo. Granitowe patelnie Ballarini myje się naprawdę błyskawicznie.