Cinnamon - Żeliwny mini-cocotte z porcelanową glazurą, 0,25 l, Ø 10 cm, Staub

349
Produkt dostępny
wysyłka 7-14 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Istnieje dziedzina wytwornego serwowania, która rozbroi nawet największego macho i doprowadzi do rozczulenia niegodnego prawdziwego faceta. Myślimy tu o maluśkich, mieszczących się na dłoni, uroczych żeliwnych garnuszkach mini-cocotte z serii Cinnamon francuskiej marki Staub.

Te miniatury klasycznych, żeliwnych garnków naśladują je w każdym detalu. Nawet na maluśkiej pokryweczce znajdziesz wewnątrz system wypustek, które pozwalają lepiej nawilżać pieczone w mini-cocotte potrawy.

Perfekcyjne, malutkie naczynia z najwyższej klasy naturalnie barwionego żeliwa możesz wykorzystać na każdym typie kuchenki, włącznie z indukcją (oczywiście, na najmniejszym palniku, czy polu grzewczym) oraz w piekarniku.

Żeliwne maluchy marki Staub mają wewnątrz identyczną, jak duże naczynia, powłokę nieprzywierającą, która wzmacnia i intensyfikuje smaki potraw. Zespolona z żeliwnym szkieletem nieprzywierająca glazura, którą wypalono w gigantycznych temperaturach, jest tak twarda, że z naczyń mini-cocotte z linii Cinnamon można jeść. Temu właśnie służą te urocze lilipuciki, które zaprojektowano z myślą o serwowaniu w nich pyszności wprost na stół.

Staub tworzy przeróżne inspiracje dla kochających wytworne poczęstunki. W malutkich, żeliwnych garnuszkach podasz gorące i zimne przystawki, domowe pasztety, ciasta, pieczone owoce, nadziewane warzywa, desery, a nawet… lody. Tu ograniczeniem będzie jedynie Twoja fantazja kulinarna.

Te malutkie, a ciężkie, wykonane z olbrzymią starannością mini-naczynia Cinnamon, marki Staub, posiadają 30-letnią gwarancję, więc możesz mieć pewność, że nigdy nie zawiodą. A na stole będą prezentować się tak elegancko, że goście nigdy nie zapomną Twojego przyjęcia.

Wykwintne serwowanie
rodem z najlepszej
francuskiej restauracji

  • malutkie, urocze francuskie naczynia do serwowania gorących i zimnych przysmaków
  • do pieczenia, podpiekania przystawek
  • każdy mini garnuszek do kopia klasycznego, żeliwnego garnka Staub
  • wewnątrz nieprzywierająca, bezpieczna dla alergików powłoka
  • na zewnątrz ultra twarda, porcelanowa glazura o wyrazistej barwie

Mini-garnuszki z żeliwa
dla maksi smaków

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

SERWOWANIE Z KLASĄ

  • Francuska marka Staub zasłynęła w świecie kulinariów ze swoich misternie wykonanych, maleńkich naczyń do serwowania – Mini Cocotte.
  • W malutkim garnuszku z żeliwa w ciepłym kolorze cynamonu możesz serwować wprost na talerz biesiadnika wszelkiego typu zupy, przystawki, zapiekane przysmaki.
  • Żeliwny Mini Cocotte posłuży też jako naczyńko do serwowania sosów, marynat, deepów.
  • Idealnie prezentują się w nim pieczone owoce, faszerowane warzywa, crème brûlée, itp.

Materiał

  • wewnątrz garnuszka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica - 10 cm
  • rozmiar dna - 7,5 cm
  • wysokość ścianek - 4,8 cm
  • wysokość z pokrywką - 7 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 13 cm
  • pojemność - 0,25 l
  • waga - 0,7 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Żeliwo Staub w mini-wydaniu
pozwoli każdemu ujawnić
twórczą, kulinarną duszę

  • Serwowanie łączy się organicznie z gotowaniem. Niestety, rzadko zwraca się na nie uwagę. A intrygujące podanie potrawy jest sztuką podkreślającą wagę posiłku i jego wyjątkowość. Z tego względu francuska marka Staub stworzyła urocze, okrągłe mini-cocotte, czyli malutkie żeliwne garnuszki, które przeznaczone są, nade wszystko, do serwowania.
  • Mini-garnki to wierne kopie pełnowymiarowych naczyń francuskiego producenta. Służą do zapiekania i podpiekania potraw, podgrzewania niewielkich przystawek. Na upartego można w nich coś ugotować. Tyle, że będzie trzeba wtedy mieszać… łyżeczką do herbaty.
  • Malutkie naczyńka zostały pomyślane jako idealna zastawa do serwowania gorących i zimnych mini-dań. W żeliwnych garnuszkach można podać zarówno zupy, zakąski, mini-porcje głównego dania, jak i lody, ciasta, crème brûlée, czy inne przysmaki.
  • Francuzi mają wielki polot. Trudno się dziwić, że mini-cocotte to właśnie ich dzieło. Staub uczy wyższej kultury stołu. Nakazuje przywiązywać wagę do detali, które niezwykle mocno wpływają na ostateczny odbiór i normalnego i bardzo wykwintnego posiłku.

Powłoka nieprzywierająca wewnątrz
i wytrzymała glazura na zewnątrz
tworzą mariaż doskonały

Mini-garnuszki z żeliwa mają w środku powłokę nieprzywierającą, identyczną, jak duże naczynia Staub. Dzięki tej porcelanowej, niezwykle twardej glazurze można przygotowywać potrawy z minimalną ilością tłuszczu. Sama powłoka pozwala nie tylko zdrowo piec, czy smażyć, ale i zabezpiecza jedzenie przed kontaktem z żeliwem, co wpływa na wyjątkową funkcjonalność małych naczyń. Mogą z nich korzystać alergicy i wszyscy, którzy mają wrażliwy przewód pokarmowy.

Zewnętrzna warstwa glazury (połyskliwej w przypadku większości serii i lekko matowej w linii Black) jest kolejnym dowodem na to, jak Staub niezwykle starannie dopracował swoje żeliwne cudeńka. Producent stosuje wyłącznie naturalne barwniki, wykorzystując popularną w średniowieczu metodę majolika, czyli technikę pokrywania naczyń bardzo twardą glazurą. Stopiona z żeliwnym szkieletem zewnętrzna powłoka jest niemal niezniszczalna.

Garnuszki, które mieszczą się
na dłoni, zaskoczą bogactwem

aromatów i smaków

Mini-cocotte Staub to naczyńka poprawiające nastrój. Nie znamy nikogo, kto nie uśmiechałby się, gdy przyszło mu trzymać w dłoni (lub na dłoni) malusieńki garnuszek. Te maluchy są rozczulające, ale w pełni funkcjonalne. Tak samo, jak normalne, pełnowymiarowe żeliwne garnki francuskiego producenta i one potrafią wzmacniać smak i aromat przyrządzanych i serwowanych w nich potraw. Bo taką umiejętność posiada żeliwo. Niezależnie od rozmiaru.

Co ciekawe, malutki garnuszek ma wszystko, co mieć powinien. Starannie wykonane uchwyciki, przepiękną pokryweczkę z systemem wypustek, które zostały obmyślone dla marki Staub przez kucharzy uhonorowanych gwiazdkami Michelin’a. Wypustki udoskonalają obieg pary, pozwalają nawilżać potrawę na całej jej powierzchni. Można by się zastanowić, czy to ważne w przypadku tak maleńkich naczyń. Staub twierdzi, że nie może pozbawić nawet najmniejszych swoich garnuszków tego, co doskonale sprawdza się od dekad i co sprawiło, że jego naczynia są legendą.

 

Wydawać by się mogło, że mini-cocotte marki Staub będą trafiać wyłącznie do restauracji. Owszem, najczęściej wybierają je hotele, renomowane restauracje, w których kultywuje się sztukę dekorowania stołu i serwowania. Ale, co specyficzne, żeliwne mini-garnuszki Staub znalazły też całe rzesze miłośników wśród gotujących w domu. To ci wszyscy, którzy lubią się chwalić swoim talentem, serwując potrawy na stół. Ci, którzy samo przyrządzanie posiłku traktują tylko jako element całego spektaklu smaków, kolorów i aromatów.

Specjalista pokazuje,
jak łatwo pokochać
mini cocotte marki Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Trudno nie obdarzyć gorącym uczuciem garnuszków, które mieszczą się na dłoni. Ale, mimo odruchu traktowania ich jako sympatycznej dekoracji kuchni, nie wolno zapominać, że to prawdziwe naczynia, które potrafią bardzo dużo. Odpowiednio wykorzystywane i konserwowane żeliwne naczyńka wytrwają całe dekady.
  • Żeliwne mini-cocotte, wyposażone w nieprzywierającą glazurę, myje się wodą z płynem do naczyń, co zabiera kilka chwil. Nie wstawiaj ich do zmywarki.
  • Jeśli serwowałeś w mini-cocotte np. glazurowane gruszki, czy pieczone jabłka, mogło zdarzyć się, że podczas pieczenia sok z owoców połączony z cukrem lub marmoladą skarmelizował się na dnie naczyńka. Wtedy warto je na kilka minut zalać wodą, poczekać, aż się odmoczy i umyć. Nie szoruj nieprzywierającej powłoki, by jej nie zmatowić.
  • Może się zdarzyć, że po pieczeniu, czy podpiekaniu różnych wytworów Twojej kulinarnej wyobraźni na dnie lub ściankach naczyniek Staub pojawi się biały osad. To efekt wytrącania się minerałów z warzyw i mięs. Ten proces jest całkowicie naturalny i bezpieczny dla zdrowia. Nie szkodzi też żeliwnemu garnuszkowi. By usunąć osad, przetrzyj powłokę nieprzywierającą papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym.
  • Warto pamiętać, że żeliwnych, rozgrzanych naczyniek Staub nie wolno zalewać zimną wodą. Pozwól im ostygnąć, później dopiero myj.
  • Jeśli będziesz piec, czy zapiekać w żeliwnym garnuszku Staub, wysmaruj ścianki i dno naczyńka cieniutką warstwą oleju.
  • Pamiętaj, że przygotowujesz potrawy w żeliwie, które genialnie akumuluje ciepło i emituje je w głąb potrawy. Dlatego nie nastawiaj piekarnika na temperatury powyżej 230-240 stopni Celsjusza, bo zbyt szybko wysuszysz przyrządzany przysmak.
  • Warto wiedzieć, że powłoka nieprzywierająca wewnątrz naczyniek Staub nie wchłania zapachów potraw. Możesz zaserwować mini-porcję ryby po grecku, czy egzotyczne warzywa w ostrym sosie curry, a zaraz potem umyć garnuszek i podać w nim lody.