• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Ascetyczne w formie, estetyczne i ostre - noże z kolekcji Tamahagane San Black

Zdarzają się japońskie kuźnie, które dzięki wielu dekadom doświadczeń potrafią skuć ze sobą dwa typy całkiem zwyczajnej, jak na japońskie standardy stali, zyskując zupełnie niezwyczajny efekt. I tak w serii noży Tamahagane San Black, marki Kataoka, rdzeń został wykuty ze stali z VG-5, który okryty jest dwoma warstwami nierdzewnej stali SUS410. Choć noże z kolekcji Tamahagane San Black wyglądają ascetycznie i skromnie na tle swoich damasceńskich odpowiedników, jednak kroją tak, że nawet zawodowi kucharze sięgają po nie z wielką przyjemnością. Twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella sugeruje, że mamy do czynienia z nożami grzechu wartymi.