• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Shippu Black - Czerniony 63-warstwowy, japoński nóż kucharza, Gyuto, 27 cm, Tojiro

1469
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 469 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Urokliwe, damasceńskie noże Shippu Black marki Tojiro mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Ciemna odsłona popularnych noży Shippu, marki Tojiro, dedykowana jest nade wszystko gotującym w domu i rozpoczynającym przygodę z japońskimi ostrzami. Choć nie stronią od nich też profesjonaliści.

Nóż Shippu Black powstał ze skuwanych naprzemiennie, czernionych warstw nierdzewnej stali. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Dlatego między jednym, a drugim ostrzeniem może minąć nawet 6-10 tygodni. Pamiętaj jednak, by do krojenia wybrać doskonałe japońskie deski marek Asahi, czy Hasegawa.

Przetestowaliśmy linię noży Shippu Black w zestawieniu z syntetycznymi japońskimi deskami i nie mogliśmy się nadziwić ich precyzji oraz ostrości. Niezwykłe jest, że te same noże nie sprawdzały się tak świetnie na doskonałych, drewnianych deskach.

63-warstwowym nożom Shippu Black nadaje uroku wygodna rękojeść z barwionego dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu.

 

 

Poniżej znajdziesz film, który pozwoli Ci wiele lepiej wykorzystać moc Twoich japońskich noży Shippu Black. Zapraszamy!

1469

Przeznaczenie noża kucharza
z linii Shippu Black Tojiro

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

nóż Shippu Black Tojiro 
w skrócie

 

  • wielowarstwowe noże o klasycznym, japońskim designie
  • czernione klingi z wyrazistym dziwerem
  • rdzeń ze stali VG-10 i 62 warstwy nierdzewnej stali damasceńskiej
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z barwionego dębu japońskiego
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 62 warstwy stali damasceńskiej
  • uchwyt - barwiony dąb japoński
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 27 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Noże Tojiro Shippu Black
kuszą czernioną klingą

TROCHĘ TAJEMNICZEJ JAPONII

Czernione ostrza noży z serii Shippu Black, japońskiej marki Tojiro, wyróżniają się znacząco na tle innych linii tego producenta. Bliźniacza seria noży Shippu (z jasnymi rękojeściami i lekko polerowanymi, również jasnymi klingami) powstała kilka lat wcześniej.

Po sukcesie serii Shippu producent zaproponował miłośnikom ładnych, japońskich noży swoją ciemną, nieco tajemniczą wizję krojenia w dobrym stylu. Klingi noży Shippu Black są na trwałe czernione w czasie produkcji. Nawet po latach nie zblakną. Elegancko mienią się w zależności od kąta padania światła.

  • Japońska marka Tojiro ma w swojej bardzo szerokiej ofercie intrygujące - z racji ciemnej klingi - damasceńskie noże z linii Shippu Black. W naszych testach noże wykazały się wyśmienitą ostrością.
  • Tego typu ostrza dedykowane są, przede wszystkim, osobom rozpoczynającym przygodę z gotowaniem, pomocom kuchennym w profesjonalnych kuchniach i tym, którzy chcą poczuć magię krojenia japońskim nożem, który nie będzie jednak przerażał swoją krwiożerczością i ostrością.
  • Fachowcy, tworzący w fabryce marki Tojiro noże z serii Shippu Black, korzystają z wiedzy starożytnych mistrzów japońskiego kowalstwa, które łączą z nowoczesnym, ręczno-mechanicznym procesem produkcji. W efekcie powstają naprawdę ładne, godne polecenia noże w przyjaznych cenach.
  • Damasceńskie ostrza noży Tojiro Shippu Black występują w dwóch odmianach – noże krótkie (do 13 cm) mają 37 warstw stali, z kolei dłuższe ostrza (od 18 cm) mają 63 warstwy.

63 warstwy stali
noży z serii Shippu Black
marki Tojiro

RDZEŃ ZE STALI VG-10 I STAL NIKLOWA

Rdzeń noży z linii Tojiro Shippu Black powstał ze stali VG-10, a zewnętrzne warstwy z czernionej, naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali niklowej ze średnią zawartością węgla.

 

Dwustronnie ostrzone noże Tojiro Shippu Black są nierdzewne i osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella.

 

ELEGANCKA RĘKOJEŚĆ

 

  • rękojeść noży z serii Tojiro Shippu Black powstała z barwionego dębu japońskiego, który uformowano w kształt tzw. kasztana – dzięki temu rękojeść idealnie wpasowuje się w zgięcie dłoni
  • drewniana rękojeść pozwala bardzo długo kroić, zawodowiec nie poczuje dyskomfortu nawet po wielu godzinach pracy z nożem
  • ciemne drewno nadaje nożom Shippu Black nieco surowości

 

  • stal ostrza łączy z rękojeścią skuwka z ciemnego, bawolego rogu
  • zauważyliśmy, że – co ciekawe – te noże bardzo przypadają do gustu dzieciom, które chętnie kroją i gotują wraz z rodzicami; noże są ostre, więc kroi się nimi bezpiecznie
  • co wyjątkowe – wygodna rękojeść świetnie wpasowuje się w niewielką dłoń 7-, czy 8-latka

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże
Shippu Black Tojiro

Noże Tojiro Shippu Black najlepiej naostrzysz na kamieniach ceramicznych (zacznij od gradacji 1000, później przejdź na gradację 3000). Jeśli życzysz sobie, by Twój nóż Shippu był ostry powyżej 3-4 tygodni, sięgnij po kamień 8000.

Kamienie pasujące do noży Tojiro Shippu Black wybrał nasz specjalista. Na dole strony znajdziesz podpowiedź, jakie ostrzałki warto wybrać.

 

Jak ostrzyć
japońskie noże?
Obejrzyj nasz poradnik!

  • Każdy, absolutnie każdy, jest w stanie nauczyć się ostrzenia japońskich noży. Wiemy to na pewno! Ta sztuka wymaga tylko nieco wprawy. Możesz poćwiczyć na jakimś starym nożu.
  • Obejrzyj nasz film, a szybko stanie się jasne, co robić, by dobrze naostrzyć nóż.
  • W filmie pokazujemy ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista uczy, jak używać
długiego noża Gyutoh 
Shippu Black Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • regularnie ostrzone na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 noże Tojiro Black będą ostre przez 3-4 tygodnie; dopiero po zastosowaniu kamienia 8000 ich ostrość utrzyma się dłużej
  • stępiony, czy długo nieużywany nóż Shippu Black napraw na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • dwustronnie ostrzone noże należy szlifować na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia japońskimi nożami używaj desek z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskich desek syntetycznych
  • noże Shippu Black marki Tojiro przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością i mrożonek
  • japońskie noże Tojiro myje się ręcznie, nigdy w zmywarce

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Shippu Black Tojiro