Urokliwe, damasceńskie noże Shippu Black marki Tojiro mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Ciemna odsłona popularnych noży Shippu, marki Tojiro, dedykowana jest nade wszystko gotującym w domu i rozpoczynającym przygodę z japońskimi ostrzami. Choć nie stronią od nich też profesjonaliści.
Nóż Shippu Black powstał ze skuwanych naprzemiennie, czernionych warstw nierdzewnej stali. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Dlatego między jednym, a drugim ostrzeniem może minąć nawet 6-10 tygodni. Pamiętaj jednak, by do krojenia wybrać doskonałe japońskie deski marek Asahi, czy Hasegawa.
Przetestowaliśmy linię noży Shippu Black w zestawieniu z syntetycznymi japońskimi deskami i nie mogliśmy się nadziwić ich precyzji oraz ostrości. Niezwykłe jest, że te same noże nie sprawdzały się tak świetnie na doskonałych, drewnianych deskach.
63-warstwowym nożom Shippu Black nadaje uroku wygodna rękojeść z barwionego dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu.
Poniżej znajdziesz film, który pozwoli Ci wiele lepiej wykorzystać moc Twoich japońskich noży Shippu Black. Zapraszamy!
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Czernione ostrza noży z serii Shippu Black, japońskiej marki Tojiro, wyróżniają się znacząco na tle innych linii tego producenta. Bliźniacza seria noży Shippu (z jasnymi rękojeściami i lekko polerowanymi, również jasnymi klingami) powstała kilka lat wcześniej.
Po sukcesie serii Shippu producent zaproponował miłośnikom ładnych, japońskich noży swoją ciemną, nieco tajemniczą wizję krojenia w dobrym stylu. Klingi noży Shippu Black są na trwałe czernione w czasie produkcji. Nawet po latach nie zblakną. Elegancko mienią się w zależności od kąta padania światła.
Rdzeń noży z linii Tojiro Shippu Black powstał ze stali VG-10, a zewnętrzne warstwy z czernionej, naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali niklowej ze średnią zawartością węgla.
Dwustronnie ostrzone noże Tojiro Shippu Black są nierdzewne i osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella.
ELEGANCKA RĘKOJEŚĆ
Noże Tojiro Shippu Black najlepiej naostrzysz na kamieniach ceramicznych (zacznij od gradacji 1000, później przejdź na gradację 3000). Jeśli życzysz sobie, by Twój nóż Shippu był ostry powyżej 3-4 tygodni, sięgnij po kamień 8000.
Kamienie pasujące do noży Tojiro Shippu Black wybrał nasz specjalista. Na dole strony znajdziesz podpowiedź, jakie ostrzałki warto wybrać.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE