Dobre technologie nie muszą wiele kosztować. Dowodem na to jest bardzo popularna, funkcjonująca na rynku już od wielu lat kolekcja patelni Sol, niemieckiego koncernu Zwilling. Linia Sol, wyposażona w bezpieczną dla zdrowia powłokę Ceraforce Ultra, zadowoli i tych, którzy zaczynają poważnie myśleć o dietetycznym smażeniu, jak i tych, którzy chcą mieć dobry, sprawdzony sprzęt w rozsądnej cenie.
Sol należy do najbardziej podstawowej linii ceramicznych patelni marki Zwilling, co jednak nie umniejsza jej możliwości. 3-warstwowa konstrukcja dna i ścianek, SIGMA Clad-3 Ply idzie w parze z niezwykle odporną na ścieranie i zarysowania nieprzywierającą powłoką ceramiczną.
Powłoka Ceraforce Ultra jest wolna od szkodliwych związków i kwasów, które mogłyby wydzielać się w trakcie smażenia. Nie zawiera też żadnych pochodnych teflonu. O tym, że powłoka jest bezpieczna dla zdrowia, świadczą certyfikaty PFOA-Free i PTFE-Free.
Patelnia Sol marki Zwilling posłuży Ci na każdym typie kuchenki, w tym również na indukcji. Musisz jednak pamiętać, że 3-warstwowa konstrukcja (2 warstwy stali otaczające pas aluminium) najlepiej sprawdzi się na starszych typach kuchenek. Tam nie grozi im zbyt szybkie i mocne przegrzanie. Indukcja nagrzewa patelnię Sol błyskawicznie, więc trzeba wnikliwie obserwować przyrost temperatury. Dlaczego to takie ważne? Potencjał ceramicznej, nieprzywierającej powłoki Ceraforce Ultra wykorzystasz w temperaturze do, maksimum, 200 stopni Celsjusza. Wyższe temperatury smażenia sprawią, że faktor non-stick przestanie spełniać swoją rolę, a potrawy zaczną przywierać do powierzchni patelni. Stąd właśnie nasza sugestia, która jest wsparta praktycznymi testami - używaj patelni Sol nade wszystko na kuchni gazowej, elektrycznej, czy ceramicznej.
Jeśli życzysz sobie dobrać do patelni Sol pokrywkę, spójrz na dół strony. Pod produktem znajdziesz uniwersalną pokrywkę marki Zwilling.
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
3-warstwowa patelnia Sol pokryta jest nieprzywierającą powłoką ceramiczną Ceraforce Ultra. Konstruktorom zależało na tym, byś zyskał możliwie najbardziej odporną na zarysowania powłokę, która wydłuży żywotność patelni. I to im się doskonale udało. Równocześnie okazało się jednak, że ceramika, choć połączona z faktorem non-stick, zachowała swoje ograniczenia.
Musisz uważać, by nie przekraczać przy smażeniu 200 stopni Celsjusza. To i tak bardzo wysoka temperatura, która pozwoli smażyć wszelkie typy potraw, nawet potężne kawałki mięsa, czy steki. Twoim zadaniem będzie przetestować przeróżne nastawienia mocy palnika, by dopasować temperaturę patelni Sol do danego produktu.
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
NIE MYJ
W ZMYWARCE