Gotuj w woku i poznaj oszałamiające smaki - duńskie woki Eva Solo

Jako wielcy miłośnicy woka ciągle dziwimy się, że to genialne naczynie nie gości jeszcze w każdej polskiej kuchni. Tym bardziej, że Polacy coraz chętniej otwierają się na nowe, eksperymentalne smaki i sięgają po przepisy różnorodnych kuchni, np. azjatyckiej. By jednak dobrze wokować, potrzebujesz naprawdę sprawdzonych naczyń. Stąd w naszej ofercie pojawiły się świetne, stalowe i stalowo-ceramiczne woki duńskiej marki Eva Solo. Dzięki nim szybko przyrządzisz wyjątkowo aromatyczne, bardzo smaczne i zdrowe potrawy. Daj się zaczarować wokom.

Smaki, których nie zapomnisz

Smaki potraw z woka zmieniają spojrzenie na gotowanie. Wystarczy kilka prostych składników, np. marchewka, cebula, jakaś mrożonka i drobina mięsa mielonego, czy kawałek kurczaka, a już masz ucztę. Wielu nie wierzyło, póki nie spróbowało. A kiedy już spróbowali, rozkochali się w woku i z przekonaniem twierdzili, że bez niego ich kuchnia była kulawa.

Wok potrafi zdziałać smakowe cuda, bo doskonale łączy przeróżne składniki - dzięki dużej powierzchni misy woka para przemiesza się sprawnie i przenika przez przyrządzane potrawy. W efekcie zyskujesz niezwykle intrygujące, a zdrowe potrawy.

Dlaczego gotowanie w woku, czyli wokowanie, jest zdrowe?

Przede wszystkim dlatego, że w woku przyrządzisz całe, wieloskładnikowe danie wiele szybciej, niż przygotowywałbyś poszczególne jego elementy szykowane osobno. A jeśli gotujesz krócej, oczywiście, z zachowaniem wszelkich reguł sztuki kulinarnej, potrawy są w efekcie lekkostrawne, a przy okazji bardzo sycące.

W czasie krótkiej obróbki cieplnej warzywa, mięsa, owoce morza, czy kawałki ryb nie tracą tak dużo witamin, minerałów i składników odżywczych, jak wtedy, gdy są długo gotowane w wodzie, czy też klasycznie smażone.

Smaż, duś, gotuj w jednym naczyniu

Kochamy woka za to, że pozwala łączyć różne techniki przyrządzania potraw. Możesz w nim najpierw coś delikatnie obsmażyć, dodać bulionu, wina, czy wody, przykryć pokrywką i dusić całą potrawę przez kilka, czy kilkanaście minut. Możesz potraktować woka jako genialne naczynie do gotowania, np. makaronu, który potem, po odcedzeniu, dodasz do przygotowanego w woku sosu.

Możesz też gotować pyszności w chudych sosach. W woku da się też ugotować choćby kluski, nudle, czy, na upartego, nawet i zupę.

Jak śmieją się niektórzy, wystarczy jeden wok w kuchni, a inne naczynia okazują się być drugorzędne.

Stalowy, czy nieprzywierający wok?

W ofercie duńskiej marki Eva Solo nie jest wiele woków, ale wystarczy, byś wybrał coś dla siebie. Masz do dyspozycji klasyczny, stalowy wok z kolekcji Stainless Steel dla tych wszystkich, którzy nie boją się nieco większej ilości tłuszczu do smażenia. Są też woki z nieprzywierającymi, ceramicznymi powłokami, które mocno zmniejszają zapotrzebowanie na tłuszcz. Smaki potraw z takiego woka są subtelniejsze i delikatniejsze niż tych, przygotowywanych w woku ze stali.