Stalowe szybkowary Demeyere

W szybkowarze demeyere ugotujesz w kilka chwil makaron al dente

Prawdziwy fenomen luksusowych naczyń można poznać dopiero wtedy, gdy ma się w rękach produkt marki mającej w tej materii gigantyczne doświadczenie i naprawdę wiele do powiedzenia. To, co belgijski mistrz stali, marka Demeyere, stworzyła w przestrzeni swoich odkrywczych technologicznie garnków i patelni, zostało w dużym stopniu przeniesione i na szybkowary. Demeyere ciągle i ciągle doskonali swoje stalowe naczynia, dbając, by można w nich sprawnie i szybko gotować z użyciem coraz mniejszej ilości energii. A to tylko wycinek tego, co potrafi belgijski producent.

Inżynierowie marki Demeyere, opracowując stalowe, luksusowe szybkowary, postawili sobie za punkt honoru stworzyć niezwykle trwały, bezpieczny w użyciu sprzęt, który po całych latach używania będzie dodatkowo pięknie wyglądał.

Specyficzne w formie, posiadające dwa krótkie uchwyty szybkowary Demeyere pozwalają w pewnych przypadkach skrócić aż o 70% czas gotowania różnych produktów, czy całych potraw. Dzięki gotowaniu pod ciśnieniem zyskujemy niezwykle zdrowe, aromatyczne, niskokaloryczne i pełne bogactwa smaków potrawy. Szybkowar, co specyficzne, nie tylko przyspiesza proces gotowania, ale i udoskonala smaki. Doświadczy tego każdy, kto, gotując, np., zupę pomidorową w zwykłym garnku, ugotował ją kiedyś w szybkowarze. Natężenie i wyrazistość smaku, koloru i aromatu są nieporównywalne. Warto spróbować.

Zaawansowany, a prosty w obsłudze stalowy szybkowar Demeyere

Znając maksymalistyczne zapędy marki Demeyere i manię zaskakiwana świata nadzwyczajnymi pomysłami, z ciekawością badaliśmy jej szybkowary. I co się okazało? Że szybkowar Demeyere bardziej przypomina zaawansowaną maszynę parową, niż garnek do szybkiego gotowania. Dlaczego? Bo inżynierowie Demeyere dali radę tak opracować swoje szybkowary, by każdy z poziomów gotowania charakteryzował się ustaloną z niemal laboratoryjną precyzją stałością ciśnienia i temperatur. I tak pierwszy poziom gotowania w szybkowarze Demeyere (temperatura 112 stopni Celsjusza) osiąga stałe ciśnienie w wysokości 0,4 bara. I ani mniej, ani więcej. Drugi poziom z kolei, pozwalający osiągnąć temperaturę 118 stopni Celsjusza, wytwarza stałe ciśnienie o wartości 0,8 bara.

Czym wyróżnia się szybkowar Demeyere?

W szybkowarach konkurencji ciśnienie waha się w zależności od tego, jak mocno podgrzany jest szybkowar i ile pary zostanie usunięte. U Demeyere ciśnienie jest stałe po to, by gotować jeszcze szybciej, zdrowiej i w najbardziej optymalnych, stałych warunkach. To prawdziwe zjawisko w świecie szybkowarów. Nie ma tu nierównomiernego ciśnienia wewnątrz naczynia, czyli nie ma gotowania, np., najpierw powolnego, delikatnego, potem mocnego, potem znów powolnego – w zależności od tego, ile pary zostało wyrzucone na zewnątrz. W szybkowarze Demeyere system został tak zaplanowany, by stałość i ciśnienia i temperatury były liniowe.

Czyli – po raz kolejny belgijski producent, za nic mając sobie fizykę, zakrzywia jej prawa dla własnych potrzeb. Demeyere działa wg Einstein’owskiego motta – nie wie, że się nie da, więc robi, co założył.