Stalowe szybkowary Silit

Silit stalowy szybkowar econtrol

Niemiecka marka Silit niemal organicznie kojarzy się z jej słynnym wynalazkiem – ceramiczną, antyalergiczną powłoką Silargan, która przyniosła producentowi światową sławę. Stąd dla wielu było zaskoczeniem, że Silit zdobył się na stworzenie stalowej odsłony swoich luksusowych szybkowarów z serii Sicomatic Econtrol. Podobnie jak w silarganowej wersji i tu mamy do czynienia z designerskim, niezwykle rozpoznawalnym pokrętłem, które pozwala ustawiać wysokość temperatury garowania, czyli gotowania w tak przemyślnym naczyniu, jakim jest szybkowar.

Jeśli ktoś nie jest alergikiem, a ma ochotę skorzystać z bardzo nowoczesnej odsłony szybkowarów marki Silit, może sięgnąć po wysokiej jakości stal szlachetną niemieckiego producenta. Stalowy szybkowar Sicomatic Econtrol w niczym nie przypomina swojego marketowego, stalowego odpowiednika. Tu mamy potężną, mocną, gwarantującą bezpieczeństwo gotowania konstrukcję, ciężką, idealnie przylegającą do naczynia pokrywkę i, oczywiście, szereg innowacji technologicznych.

Co charakteryzuje stalowy szybkowar marki Silit?

Prawie 100 lat doświadczeń dało efekt w postaci szeregu odkryć inżynierii, które Silit skrywa w konstrukcji pokrywki, uchwytu, czy zaworów bezpieczeństwa swojego szybkowara. Silit ma niezwykle rozwinięte laboratoria badawcze, w których długo debatowano na temat samego uchwytu i systemu mocowania go do pokrywki. Szybkowar Silit pozwala odpiąć uchwyt, by umyć go niezależnie od pokrywki. Silit stawia sobie za punkt honoru, by jego naczynia były zawsze maksymalnie higieniczne.

Bezpieczny szybkowar z podwójnym systemem zabiezpieczeń

Kolejna niezwykła kwestia – to specjalnie opracowany, podwójny system zabezpieczeń, który kontroluje, czy para w naczyniu nie zbiera się pod nazbyt potężnym ciśnieniem. Bezpieczeństwo używania szybkowara Silit zostało wyniesione do rangi sztuki. Z jednej strony chodzi o to, by uciekająca z garnka para nikogo nie poparzyła. Z drugiej, by zawory same ją odpowiednio odprowadzały na zewnątrz, niezależnie od tego, jak mocno będzie nastawiony palnik pod szybkowarem. W klasycznym szybkowarze, sprzed lat, para, owszem, uwalniała się z naczynia, ale, gdy podniosło się ciśnienie w garnku, zawory nie radziły z nim sobie, co mogło doprowadzić do uszkodzenia zaworów, uszczelek, czy nawet i rozerwania naczynia. Trzeba było wyłączyć kuchenkę, odstawić szybkowar, dać mu „odetchnąć”, spuścić nadmiar pary, czasem nawet otwierając pokrywkę, czyli niszcząc cały efekt garowania. Silit, dzięki swoim zmyślnym technologiom, zredukował ten problem do zera.

Silit obniża temperaturę gotowania w szybkowarze

I kolejna rewolucja w przestrzeni gotowania w szybkowarze – Silit drastycznie obniżył temperatury gotowania na 1 i 2 poziomie, zyskując tym samym szybkowary idealnie nadające się do jeszcze zdrowszego, niskokalorycznego gotowania. Skracając czas gotowania, obniżył równocześnie temperaturę – to zupełnie wyjątkowa kwestia.

Stalowy szybkowar marki Silit pozwoli gotować, praktycznie wszystko. A jeśli albo pozbawić go pokrywki, albo włączyć poziom 0 (czyli nie uszczelniać szybkowara), służy w roli klasycznego garnka.