Stalowe szybkowary WMF

Wmf tworzy stalowe szybkowary dla wymagaj%c4%85cych

Niewielu zdaje sobie sprawę, że stal szlachetna, z której obecnie powstają bardzo nowoczesne naczynia, jest czasem dość wiekowym wynalazkiem. Wystarczy spojrzeć na opatentowaną przez niemiecki koncern WMF stal Cromargan®, która powstała już w 1920 roku i do dziś doskonale służy tworzeniu, między innymi, luksusowych szybkowarów tej marki. To dość specyficzne zjawisko – liczący sobie już niemal wiek patent służy z powodzeniem tworzeniu nowoczesnych szybkowarów oraz naczyń, czy sztućców tej znanej i cenionej powszechnie niemieckiej marki.

Poznaj stal Cromargan marki WMF

Stal Cromargan® jest na tyle intrygująca, że warto poświęcić jej kilka słów. Jest, co naturalne, nierdzewna, nadaje się do mycia w zmywarce. Ale to – jak na obecne czasy – nic niezwykłego. Faktycznie wyróżnia ją fakt, że jest bardzo odporna na kwasy, uszkodzenia mechaniczne i nie odkształca się. I, co bardzo istotne, jako jedna z niewielu stali szlachetnych, jest neutralna dla potraw – nie zmienia ich smaku i zapachu, co, niestety, nie każda stal szlachetna potrafi. Specyficzne jest, że dzięki bardzo rygorystycznemu procesowi tworzenia stal Cromargan® jest wiele bezpieczniejsza dla alergików, niż stal wielu innych producentów. Ale, tak czy i inaczej osoby uczone na nikiel i chrom nie powinny korzystać z naczyń wykonanych z tej stali.

Niezawodne stalowe szybkowary WMF

WMF jest bardzo twórczym i płodnym producentem. Szybkowary to jeden z bardzo wielu działów, którymi zajmuje się niemiecki koncern. Ale te szybkowary są naprawdę godne zaufania. Można umiesić je w ścisłej czołówce szybkowarów świata.

Mamy tu do dyspozycji linię Perfect, który posiada system uszczelniania szybkowara i nastawiania temperatury z boku uchwytu. Szybkowary WMF osiągają temperaturę na poziomie 1 równą 110 stopniom, a 119 na 2 stopniu gotowania, co zbliża je technologicznie do stalowych szybkowarów marek Demeyere i Zwilling.

Szybkie i bardzo zdrowe gotowanie

Można w nich gotować przeróżne produkty – od warzyw, przez ryż, kasze, mięsa, zupy, gulasze, itp. W szybkowarze da się też gotować nawet zamrożone mięsa, czy warzywa.

Stalowe szybkowary WMF nagrzewają się bardzo szybko. Po włączeniu 1, czy 2 stopnia garowania (gotowania w szybkowarze) w naczyniu rośnie ciśnienie, które na drugim poziomie może osiągnąć 0,95 bara. Wszystko po to, by maksymalnie szybko ugotować maksymalnie zdrowe potrawy.

Trzeba tylko pamiętać, by do szybkowara WMF wlewać odpowiednie ilości wody - minimum 1/4 jego pojemności, a maksimum 2/3, przy założeniu, że pieniące się warzywa strączkowe gotuje się w połowie ilości wody.