Szybkowary

1 szybkowary s%c5%82ynnych producent%c3%b3w w sklepie presti%c5%bcowakuchnia

Mało kto wie, że historia szybkowara sięga XVII wieku. Jego wynalazca, Denis Papin, nazwał go w dość niewybredny sposób „zmiękczaczem kości”. Dzisiejszy szybkowar jest prawdziwym dziełem kuchennej inżynierii. Ma przeróżne, zaawansowane zawory bezpieczeństwa, niezawodny i prosty system odpuszczania pary, poziomy nastawiania temperatur. Dodatkowo – nowoczesne szybkowary powstają z doskonałych, bezpiecznych dla zdrowia materiałów (najwyższej jakości stali, czy ceramiki). Wśród szybkowarów są też naczynia dla alergików, tu przoduje marka Silit.

Zalety gotowania w szybkowarze

Gotowanie w szybkowarze nosi nazwę garowania. To gotowanie pod ciśnieniem. Jakie zalety ma garowanie? Gotuje się w ten sposób wiele szybciej i krócej, niż w klasycznym garnku. Np. marchewkę można ugotować w 4 minuty, ćwiartki kapusty w 8-10 minut, a gulasz wołowy w 20-25 minut. Czyli – oszczędność czasu i energii jest niesłychana.

I to, co jeszcze ważniejsze – wszystko, co w potrawie najistotniejsze, czyli wartości odżywcze i witaminy oraz minerały, zostaje wewnątrz garnka. W przypadku tradycyjnego gotowania ulatnia się wraz z parą dobywającą się z naczynia.

Szybkowar został obmyślony po to, by gotować bardzo zdrowo, czyli z niewielką ilością wody pod dużym ciśnieniem.

Zaawansowane szybkowary są mądre i pomocne

Współczesne szybkowary są mądre – wyposażone w opcjonalne wkłady potrafią gotować na parze, a w ustawionych w wieży porcelanowych lub stalowych koszykach gotują piętrowo wieloskładnikowy obiad (w tym samym czasie mięso, ziemniaki i warzywa). W połowie gotowania mięsa wkłada się koszyk z warzywami i drugi z ziemniakami i rzecz cała finalizuje się w tym samym momencie.

Współczesny szybkowar ze stali (marek Demeyere, WMF, Zwilling), czy z antyalergiczną, ceramiczną powłoką Silargan (marka Silit) może służyć jako klasyczny garnek. Wtedy gotuje się w nim albo bez pokrywki, albo z zamkniętą pokrywką i pokrętłem ustawionym na 0 – by nie uszczelniać szybkowara i nie zaczynać procesu garowania.

Dwa poziomy gotowania w szybkowarze

Ale cała magia zaczyna się wtedy, gdy na pokrywce lub w uchwycie (wszystko zależy od modelu danego szybkowara) włącza się pierwszy lub drugi poziom garowania. Wtedy gotowanie nabiera niezwykłego tempa.

Pierwszy poziom temperatury w szybkowarze, który można ustawić pokrętłem lub włącznikiem, wynosi między 105, a 110 stopni Celsjusza, na drugim poziomie temperatura dochodzi do, około, 120 stopni. Dzięki takiemu rozwiązaniu można gotować wszystko – od delikatnych warzyw, czy mięs (niższy poziom), aż po gulasze, fasolkę po bretońsku, grochówkę (poziom drugi).

Wyjątkowość szybkowara polega na tym, że można w nim gotować zarówno poszczególny produkt (np. ryż, kaszę, makaron, warzywa), ale i cały obiad – np. zupę, czy bogracz.