Szybkowary dla alergików

Kolorowe szybkowary silit econtrol dla alergik%c3%b3w

Niemiecka marka Silit ma z szybkowarami sporo do czynienia, bo produkuje je już od prawie 100 lat. Można powiedzieć, że o gotowaniu w szybkowarze, czyli garowaniu, wie wszystko. Jedna z odsłon jej kultowych szybkowarów Econtrol wyposażona jest w ceramiczną powłokę Silargan, która ma właściwości antyalergiczne. Fakt, że Silit tworzy szybkowary bez niklu sprawia, że mogą ich używać cierpiący na naprawdę poważne alergie. Jednak – mimo iż sama technologia szybkowarów Silit jest niezwykle zaawansowana, naczynie jest banalnie wręcz proste w obsłudze.

Designerski szybkowar niemieckiej marki Silit - gratka dla alergika

Silit, wypuszczając na rynek serię szybkowarów Econtrol, dodał im specyficzne, rozpoznawalne pokrętło, które ma wiele stylistycznie wspólnego z pokrętłami wyboru przełożeń skrzyni biegów, czy uruchamiania różnych funkcji w nowoczesnych samochodach. Ten ładny i niezwykle funkcjonalny element zmienił, co ciekawe, postrzeganie szybkowarów jako takich.

Silit w gustowny, bardzo designerski sposób połączył klasyczną ideę szybkowara z czymś wyjątkowo ładnym. Bo trudno całej bryle odmówić elegancji i wyrazistości. Dodatkowe wrażenie robi połączenie stalowej pokrywy i połyskliwego Silarganu, czyli antyalergicznej, ceramicznej powłoki, wymyślonej i opatentowanej przez markę Silit.

Zaawansowany system ustawiania temperatur - byś mógł gotować zdrowiej

Ale, rzecz jasna, nie na estetyce rzecz się tu kończy. Poza wyśmienitymi właściwościami Silarganu (który dodatkowo pozwala odczuć najbardziej prawdziwy smak potraw) mamy tu do czynienia z niezwykle odkrywczym systemem ustawiania temperatury. Przez lata eksperymentów i przeróżne technologiczne udoskonalania poszczególnych elementów szybkowara – jak uchwyty, uszczelki, czy zawory bezpieczeństwa, Silit, jako pierwszy na świecie, uzyskał szansę ustawiania bardzo niskiej temperatury garowania. Na pierwszym poziomie temperatura dochodzi, maksymalnie, do 105 stopni Celsjusza. Konkurencja została daleko w tyle – u nich temperatura minimalna to, z reguły 107-110 stopni, a bywa i jeszcze wyższa. Wydawać by się mogło, że to niewiele, ale w przypadku gotowania w szybkowarze różnica między pojedynczymi stopniami jest kluczowa. Im niższa temperatura, tym zdrowszy posiłek udaje się uzyskać. W tej materii Silit jest na razie nie do pokonania.

Drugi poziom temperatur – maksymalna temperatura to 119 stopni (czyli również bardzo niska, jeśli zestawić ją z osiągnięciami konkurencji) – pozwala ugotować w super-krótkim czasie nawet trudne w przyrządzaniu potrawy, czy bardzo twarde i oporne w gotowaniu produkty, jak mięso wołowe, czy baranina lub fasola.

Niezwykle bezpieczne naczynie - szybkowar Econtrol

Silit z dumą mówi o swoim szybkowarze jako jednym z najbezpieczniejszych naczyń świata w grupie garnków tego typu. Słabej jakości szybkowar może kogoś poparzyć parą, gdyż ta zbyt szybko wydobędzie się z naczynia. W skrajnych przypadkach może się zdarzyć, że ciśnienie rozerwie szybkowar. Silit zredukował ewentualne wypadki do zera, stosując w swoich szybkowarach zaawansowany, podwójny system zaworów bezpieczeństwa i odprowadzania pary na zewnątrz. Teoretycznie drobiazg, bo sam zawór ma rozmiar paznokcia, a jest dziełem grona inżynierów.

Trudno się więc dziwić, że wyposażone w powłokę Silargan szybkowary Econtrol marki Silit uchodzą za jedne z najlepszych na rynku.