Stalowy bambus… Ostry, zadziorny i intrygujący. Słyszałeś kiedyś o czymś tak dziwacznym? Japońska kuźnia Kataoka, znana z bardzo subtelnych i, generalnie, klasycznych w formie noży, pozwoliła sobie na stylistyczną, żartobliwą ekstrawagancję. Seria japońskich noży Tamahagane Bamboo uwodzi. Urocze, niezwykle pomysłowe rękojeści w formie bambusowej łodygi i minimalistyczna klinga tworzą piękny nóż.
Ale… nie daj się oszukać. Japońskie noże Bamboo, wykonane z wysokowęglowej stali VG-5 i SUS410 nie są wcale takie zabawne, jak można sądzić na pierwszy rzut oka. To naprawdę ostre, bardzo precyzyjne noże dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z prawdziwymi japońskimi klingami. Noże Tamahagane Bamboo, których twardość sięga 61 HRC w skali Rockwella, mogą z powodzeniem trafić też do profesjonalnej kuchni. Nawet pracując kilka godzin dziennie, mogą pozostać ostre przez wiele tygodni (w domowej kuchni Twój nóż będzie wymagał ostrzenia co, jakieś 8-10 tygodni). Noże Tamahagane Bamboo możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Oczywiście, musisz kroić na odpowiednio dobranych, drewnianych, czy syntetycznych deskach.
Trójwarstwowe noże z niezwykle wygodną, stylizowaną na bambusową łodygę rękojeścią, nie mogą trafić do zmywarki. O tym musisz pamiętać, by służyły Ci przez długie lata i zawsze prezentowały się przepięknie.
Specyficzny w kształcie nóż Nakiri służy do szatkowania, siekania, cięcia i rozdrabniania warzyw oraz owoców. Przyda się też do porcjowania delikatnych gatunków mięs - drobiu i ryb. Niech Cię nie zwiedzie jego kształt - Nakiri nie ma nic wspólnego z klasycznym tasakiem.
Obejrzyj nasz film o niepowtarzalnych nożach Tamahagane Bamboo marki Kataoka. Znajdziesz go poniżej.
NÓŻ DO SIEKANIA I
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
NA GULASZE, CZY
POTRAWY ORIENTALNE
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Rękojeści noży Tamahagane Bamboo od razu wpadają w oko. Trudno się nimi znudzić, bo wykonane są z iście japońską perfekcją. Wbrew temu, co może się wydawać, stalowe, świetnie profilowane trzonki genialnie leżą w dłoni. Czujesz, że dzięki nim w pełni panujesz nad nożem.
Noże Tamahagane Bamboo są świetnie wyważone. Możesz kroić całymi godzinami, a ręka się nie zmęczy. Warto podkreślić maestrię połączenia dwóch typów stali - klingi i rękojeści. To połączenie jest niemal niewidoczne.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE