Tamahagane Bamboo - elastyczny japoński nóż do trybowania i filetowania, 16 cm, Kataoka

519
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Stalowy bambus… Ostry, zadziorny i intrygujący. Słyszałeś kiedyś o czymś tak dziwacznym? Japońska kuźnia Kataoka, znana z bardzo subtelnych i, generalnie, klasycznych w formie noży, pozwoliła sobie na stylistyczną, żartobliwą ekstrawagancję. Seria japońskich noży Tamahagane Bamboo uwodzi. Urocze, niezwykle pomysłowe rękojeści w formie bambusowej łodygi i minimalistyczna klinga tworzą piękny nóż.

Ale… nie daj się oszukać. Japońskie noże Bamboo, wykonane z wysokowęglowej stali VG-5 i SUS410 nie są wcale takie zabawne, jak można sądzić na pierwszy rzut oka. To naprawdę ostre, bardzo precyzyjne noże dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z prawdziwymi japońskimi klingami. Noże Tamahagane Bamboo, których twardość sięga 61 HRC w skali Rockwella, mogą z powodzeniem trafić też do profesjonalnej kuchni. Nawet pracując kilka godzin dziennie, mogą pozostać ostre przez wiele tygodni (w domowej kuchni Twój nóż będzie wymagał ostrzenia co, jakieś 8-10 tygodni). Noże Tamahagane Bamboo możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Oczywiście, musisz kroić na odpowiednio dobranych, drewnianych, czy syntetycznych deskach.

Trójwarstwowe noże z niezwykle wygodną, stylizowaną na bambusową łodygę rękojeścią, nie mogą trafić do zmywarki. O tym musisz pamiętać, by służyły Ci przez długie lata i zawsze prezentowały się przepięknie.

Elastyczny nóż do trybowania (czyli luzowania od kości) i filetowania to specjalista w swoim fachu.  Pozwala wycinać i oddzielać mięso od kości, pomaga oprawiać i patroszyć niewielkie tuszki ryb i porcje drobiu.

 

Obejrzyj nasz film o niepowtarzalnych nożach Tamahagane Bamboo marki Kataoka. Znajdziesz go poniżej.

  • Minimalistyczne, uroczo-eleganckie, a przy tym świetnie ostre japońskie noże Tamahagane Bamboo to propozycja dla tych, którzy cenią sobie odważne i innowacyjne formy.
  • W naszym filmie Krystian opowie o serii noży, które nie tylko świetnie wyglądają, ale też pokazują, że Japończycy zawsze poważnie podchodzą do kwestii ostrości.

Tamahagane Bamboo
w skrócie

  • 3-warstwowe japońskie noże
  • 2 typy stali - VG-5 iSUS410
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodna stalowa rękojeść stylizowana na łodygę bambusa
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-5
  • ostrze - 2 warstwy kutej, nierdzewnej stali SUS410
  • rękojeść - stal szlachetna

Wymiary

  • długość ostrza - 16 cm
  • waga - 145 g

Przeznaczenie noża do filetowania i trybowania mięsa
Tamahagane Bamboo

NÓŻ DO PORCJOWANIA
MIĘSA BEZ KOŚCI,
PIECZENI I WĘDLIN 

NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓŻNYCH TYPÓW MIĘS

NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓZNYCH GATUNKÓW RYB

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Lekko satynowane klingi
noży Tamahagane Bamboo
delikatnie odsłaniają rdzeń

  • Noże z kolekcji Tamahagane Bamboo są bardzo ładne. Delikatnie matowane, wyglądają, jakby stworzono je ze szczotkowanej stali.
  • Dwie warstwy stali SUS410 delikatnie odsłaniają rdzeń ze stali VG-5. Ta subtelnie zarysowana linia od razu podpowiada, że mamy do czynienia z prawdziwymi, japońskimi nożami.
  • Jak przystało na tradycję kuźni Kataoka, rdzeń noży Bamboo jest cienki, co nadaje im precyzji i ostrości. Łatwo je ponownie naostrzyć.
  • Pozornie delikatne ostrze nadaje nożom wizualnej lekkości, choć do całkiem lekkich nie należą.

Noże Tamahagane Bamboo
dokładnie naostrzysz
na dobrych kamieniach

  • Od razu podkreślimy, że to, co dostajesz od kuźni Kataoka, to zaledwie wstęp do prawdziwej ostrości. Japońskie kuźnie z reguły nie ostrzą swoich noży na 100% ich możliwości, bo nigdy nie wiadomo, w czyje ręce trafią.
  • Z naszych doświadczeń ze stalą kuźni Kataoka wynika, że wyjęte z pudełka już ostre noże można wyprowadzić na dobrych kamieniach o, co najmniej, dwie klasy ostrości wyżej.
  • Japońskie noże Tamahagane Bamboo, o twardości 61 HRC w skali Rockwella, naostrzysz na kamieniach ceramicznych, względnie syntetycznych, nawet tych najtwardszych.
  • Korzystaj z ostrzałek o gradacjach 1000 i 3000 lub 2000 i 4000; poleruj je na gradacji 6000 lub 8000 gritów.
  • Mocno stępione noże naostrz najpierw na kamieniu o ziarnistości 200-800 punktów (jeśli jednak ostrzysz noże regularnie, niskie gradacje nie będą Ci potrzebne).

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

„Bambusowa” rękojeść -
to nie tylko designerski zabieg,
ale prawdziwie wygodny trzonek

Rękojeści noży Tamahagane Bamboo od razu wpadają w oko. Trudno się nimi znudzić, bo wykonane są z iście japońską perfekcją. Wbrew temu, co może się wydawać, stalowe, świetnie profilowane trzonki genialnie leżą w dłoni. Czujesz, że dzięki nim w pełni panujesz nad nożem.

Noże Tamahagane Bamboo są świetnie wyważone. Możesz kroić całymi godzinami, a ręka się nie zmęczy. Warto podkreślić maestrię połączenia dwóch typów stali - klingi i rękojeści. To połączenie jest niemal niewidoczne.

Specjalista podpowiada,
jak zadbać o noże
Tamahagane Bamboo

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie noże Tamahagane Bamboo ostrz na kamieniach ceramicznych lub, jeśli chcesz mieć ostrzałki na całe lata - syntetycznych 
  • noże Tamahagane Bamboo ostrz w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek syntetycznych tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki, np. Asahi
  • noże Tamahagane przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże Bamboo myj ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki