• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Tamahagane San Black - 3-warstwowy japoński krótki nóż kucharza, 15 cm, Kataoka

499
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 499 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Skromne, czy proste wcale nie znaczy zwyczajne. Japońska kuźnia Kataoka, twórca serii noży Tamahagane San Black, udowadnia, że dzięki kunsztowi, talentom i doskonałemu znawstwu stali nawet 3-warstwowy nóż potrafi kroić jak marzenie.

Noże z kolekcji Tamahagane San Black są wyrafinowane w swojej prostocie – pod dwoma warstwami stali SUS410 kryje się prawdziwy demon ostrości - rdzeń z wysokowęglowej stali VG-5. To połączenie sprawia, że noże Tamahagane San Black to idealne rozwiązanie dla, nawet, zawodowców.

Noże mają twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu nie tylko długo zachowują ostrość, ale pozwalają się też łatwo ponownie naostrzyć. Twój nóż nie będzie wymagał ostrzenia przez 8-10 tygodni, pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.

Japońskie noże z kolekcji San Black możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub, jeśli masz ochotę na wiele trwalszą ostrzałkę, na kamieniach syntetycznych.

Masywna, ale bardzo wygodna rękojeść 15-centymetrowych noży kucharza Tamahagane San Black powstała z micarty, którą upodobała sobie marka Kataoka. Micartę znajdziesz w wielu seriach jej noży. Ten materiał jest o tyle wdzięczny, że nie tylko pięknie wygląda i jest ozdobą noży, ale jest również całkowicie odporny na wilgoć, nie wypacza się i nie wysycha. Nie wymaga żadnej specjalnej konserwacji, a przez lata wygląda bardzo reprezentacyjnie.

Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.

Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane San Black marki Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Serdecznie zapraszamy!

499

Przeznaczenie noża kucharza
z kolekcji Tamahagane San Black

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj film o nożach
Tamahagane SAN Black
marki Kataoka 

Tamahagane San Black
w skrócie

  • 3-warstwowe japońskie noże
  • wykute w technologii full tang
  • rdzeń ze stali VG-5 i 2 warstwy nierdzewnej stali SUS410
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodna rękojeść z micarty
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-5
  • ostrze - 2 warstwy kutej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali SUS410
  • rękojeść - odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarta

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm
  • waga - 105 g

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Minimalistyczne, gładkie klingi
noży Tamahagane San Black
kryją w sobie japońskiego ducha

  • Noże z kolekcji Tamahagane San Black wyróżniają się spośród innych serii kuźni Kataoka idealnie gładkimi, a ciekawymi klingami, które są utrzymane w konwencji półmatu. To też sprawia, że wydają się być ascetyczne i nieco groźne.
  • Wielu już zwiodła pozorna „normalność” tych 3-warstwowych noży. Jednak po krótkim z nimi obcowaniu każdy nabiera do nich ogromnego szacunku. Po te ostrza chętnie sięgają i ci, którzy doskonale znają japońskie noże, i ci, którzy dopiero zaczynają przygodę z prawdziwym krojeniem.
  • Minimalistyczne klingi sprawiają wrażenie bardzo czystych, sterylnych, niemal chirurgicznie precyzyjnych. To zjawisko odbioru noża na podstawie samego wykończenia ostrza jest dla nas od zawsze fascynujące.
  • Niektórych dziwi masa tych noży, które są nieco cięższe niż pozostałe kolekcje innych kuźni. Noże Tamahagane San Black mają stalowy trzpień, który otacza rękojeść z micarty, dzięki czemu całość jest doskonale wyważona. Noże kute są w tzw. technologii full tang.

Noże Tamahagane San Black
naostrzysz sprawnie i szybko
na japońskich kamieniach

Japońskie noże Tamahagane San Black, mogące się pochwalić twardością 61 stopni HRC w skali Rockwella, naostrzysz na kamieniach ceramicznych, względnie syntetycznych, nawet tych najtwardszych. Możesz również sięgnąć po japońskie kamienie naturalne, np. Imanishi.

O tym, jakie gradacje wybrać, by najlepiej naostrzyć stal noży Tamahagane San Black, przeczytasz TUTAJ.

Nasz specjalista od zawsze powtarza, że warto sięgać po sprawdzone ostrzałki nade wszystko japońskich producentów, którzy do dziś kultywują najlepsze techniki rzemieślnicze. Takie kamienie wytrwają długie lata.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Rękojeść z micarty -
wygodna, estetyczna
i ekstremalnie wytrzymała

  • Rękojeści noży Tamahagane San Black stworzone zostały z micarty, czyli płótna łączonego z żywicami. Materiał jest prasowany pod ogromnym ciśnieniem, w efekcie czego staje się niemal niezniszczalny i wodoodporny.
  • Micarta nie pęka, nie pęcznieje, nie rozwarstwia się. Może, po długich latach intensywnego używania, nieco zmatowieć, ale to nijak nie zmienia jej doskonałych właściwości.

Specjalista podpowiada,
jak zadbać o noże
Tamahagane San Black

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie noże Tamahagane San Black ostrz na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 lub 2000 i 4000; poleruj je na gradacji 6000 lub 8000 gritów
  • mocno stępione noże naostrz najpierw na kamieniu o ziarnistości 200-800 punktów (jeśli jednak ostrzysz noże regularnie, niskie gradacje nigdy nie będą Ci potrzebne)
  • noże Tamahagane San Black ostrz w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek do sushi, tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki
  • noże Tamahagane przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże myj ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki

Wybierz akcesoria
pasujące do noża 
SAN Black Tamahagane