Skromne, czy proste wcale nie znaczy zwyczajne. Japońska kuźnia Kataoka, twórca serii noży Tamahagane San Black, udowadnia, że dzięki kunsztowi, talentom i doskonałemu znawstwu stali nawet 3-warstwowy nóż potrafi kroić jak marzenie.
Noże z kolekcji Tamahagane San Black są wyrafinowane w swojej prostocie – pod dwoma warstwami stali SUS410 kryje się prawdziwy demon ostrości - rdzeń z wysokowęglowej stali VG-5. To połączenie sprawia, że noże Tamahagane San Black to idealne rozwiązanie dla, nawet, zawodowców.
Noże mają twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu nie tylko długo zachowują ostrość, ale pozwalają się też łatwo ponownie naostrzyć. Twój nóż nie będzie wymagał ostrzenia przez 8-10 tygodni, pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.
Japońskie noże z kolekcji San Black możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub, jeśli masz ochotę na wiele trwalszą ostrzałkę, na kamieniach syntetycznych.
Masywna, ale bardzo wygodna rękojeść 21-centymetrowych noży kucharza Tamahagane San Black powstała z micarty, którą upodobała sobie marka Kataoka. Micartę znajdziesz w wielu seriach jej noży. Ten materiał jest o tyle wdzięczny, że nie tylko pięknie wygląda i jest ozdobą noży, ale jest również całkowicie odporny na wilgoć, nie wypacza się i nie wysycha. Nie wymaga żadnej specjalnej konserwacji, a przez lata wygląda bardzo reprezentacyjnie.
Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.
Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane San Black marki Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Serdecznie zapraszamy!
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Japońskie noże Tamahagane San Black, mogące się pochwalić twardością 61 stopni HRC w skali Rockwella, naostrzysz na kamieniach ceramicznych, względnie syntetycznych, nawet tych najtwardszych. Możesz również sięgnąć po japońskie kamienie naturalne, np. Imanishi.
O tym, jakie gradacje wybrać, by najlepiej naostrzyć stal noży Tamahagane San Black, przeczytasz TUTAJ.
Nasz specjalista od zawsze powtarza, że warto sięgać po sprawdzone ostrzałki nade wszystko japońskich producentów, którzy do dziś kultywują najlepsze techniki rzemieślnicze. Takie kamienie wytrwają długie lata.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE