Zwyczajny nóż – takie pojęcie nie istnieje w świecie japońskich noży. Nawet, jeśli ciśnie Ci na usta „bluźnierstwo”, że to ostrze nie ma w sobie nic niezwykłego, możesz się, prosto rzecz ujmując, naciąć… I to dość krwawo, czy boleśnie. Pierwsze przykazanie miłośników japońskich noży – nigdy, ale to przenigdy nie daj się zwieść pozornie „normalnemu” wyglądowi noża. Nie mierz noża po pozorach. Mistrzowie kuźni Kataoka już dobrze zadbali o to, by Cię zwieść.
Elastyczne noże do filetowania z kolekcji Tamahagane San Brown są wyrafinowane w swojej prostocie – pod dwoma warstwami stali SUS410 kryje się prawdziwy demon ostrości - rdzeń z wysokowęglowej stali VG-5. To połączenie sprawia, że noże Tamahagane San Brown to idealne rozwiązanie dla, nawet, zawodowców. Co specyficzne, a sporadycznie spotykane wśród japońskich noży, to ostrze jest elastyczne, dzięki czemu ułatwia filetowanie.
Noże mają twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu nie tylko długo zachowują ostrość, ale pozwalają się też łatwo ponownie naostrzyć. Twój nóż nie będzie wymagał ostrzenia przez 8-10 tygodni, pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.
Do ostrzenia noży z kolekcji Tamahagane San Brown posłużą Ci klasyczne kamienie ceramiczne lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamienie syntetyczne.
Masywna, ale bardzo wygodna rękojeść noży Tamahagane San Brown powstała z brązowego, bardzo ciepłego w odbiorze drewna pakka z przepalanymi akcentami. Ten materiał nie istnieje w naturze, został stworzony przez człowieka, by wzmocnić i tak doskonałe właściwości drewna. Bo tzw. drewno pakka powstaje z np. klonu, czy brzozy, ale, łączone ze specjalnymi żywicami, staje się niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne. Drewno pakka to jeden z lepszych materiałów na rękojeść noża.
Elastyczny nóż do trybowania (czyli luzowania od kości) i filetowania to specjalista w swoim fachu. Pozwala wycinać i oddzielać mięso od kości, pomaga oprawiać i patroszyć niewielkie tuszki ryb i porcje drobiu.
Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach Tamahagane San Brown marki Kataoka. Znajdziesz go poniżej.
NÓŻ DO PORCJOWANIA
MIĘSA BEZ KOŚCI,
PIECZENI I WĘDLIN
NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓŻNYCH TYPÓW MIĘS
NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓZNYCH GATUNKÓW RYB
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE