Zwyczajny nóż – takie pojęcie nie istnieje w świecie japońskich noży. Nawet, jeśli ciśnie Ci na usta „bluźnierstwo”, że to ostrze nie ma w sobie nic niezwykłego, możesz się, prosto rzecz ujmując, naciąć… I to dość krwawo, czy boleśnie. Pierwsze przykazanie miłośników japońskich noży – nigdy, ale to przenigdy nie daj się zwieść pozornie „normalnemu” wyglądowi noża. Nie mierz noża po pozorach. Mistrzowie kuźni Kataoka już dobrze zadbali o to, by Cię zwieść.
Krótkie noże Santoku z kolekcji Tamahagane San Brown są wyrafinowane w swojej prostocie – pod dwoma warstwami stali SUS410 kryje się prawdziwy demon ostrości - rdzeń z wysokowęglowej stali VG-5. To połączenie sprawia, że noże Tamahagane San Brown to idealne rozwiązanie dla, nawet, zawodowców.
Noże mają twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella, dzięki czemu nie tylko długo zachowują ostrość, ale pozwalają się też łatwo ponownie naostrzyć. Twój nóż nie będzie wymagał ostrzenia przez 8-10 tygodni, pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.
Do ostrzenia noży z kolekcji Tamahagane San Brown posłużą Ci klasyczne kamienie ceramiczne lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamienie syntetyczne.
Masywna, ale bardzo wygodna rękojeść noży Santoku Tamahagane San Brown powstała z brązowego, bardzo ciepłego w odbiorze drewna pakka z przepalanymi akcentami. Ten materiał nie istnieje w naturze, został stworzony przez człowieka, by wzmocnić i tak doskonałe właściwości drewna. Bo tzw. drewno pakka powstaje z np. klonu, czy brzozy, ale, łączone ze specjalnymi żywicami, staje się niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne. Drewno pakka to jeden z lepszych materiałów na rękojeść noża.
Orientalny nóż Santoku służy, nade wszystko, do siekania warzyw i owoców. Przyda się też do cięcia delikatnego mięsa i ryb. To drugie, po nożu kucharza, ostrze, które może zagościć w kuchni miłośnika prawdziwego krojenia.
Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach Tamahagane San Brown marki Kataoka. Znajdziesz go poniżej.
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE