• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Tamahagane Tsubame Black - Japoński 3-warstwowy nóż do pieczywa, 23 cm, Kataoka

719
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 719 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

To, co wśród japońskich mistrzów kowalstwa uchodzi za ostre, wielu Europejczykom wyda się wręcz ekstremalnie ostre. Jakby na to nie spojrzeć, dopiero uczymy się prawdziwych japońskich noży. Wielu gotujących jeszcze nie doświadczyło fenomenu prawdziwie ostrego krojenia. Stąd marka Tamahagane zwraca na siebie uwagę poszukujących doskonałego ostrza, które posłuży całe lata. I to nie tylko w domowej, ale i profesjonalnej kuchni.

Piaskowane, delikatnie młotkowane ostrza noży Tamahagane Tsubame Black tylko na pozór zdają się być swojskie. Swoje potrafią, o czym przekonasz się, gdy przetniesz prawdziwym, japońskim nożem potężny bochen chleba, pieczeń, czy ananas. I w tym momencie przepadniesz z kretesem. Zdasz sobie sprawę, jak fantastycznym przeżyciem jest krojenie japońskim nożem. Twój ząbkowany nóż do pieczywa Tamahagane z linii Tsubame Black będzie ostry przez, nawet, kilka lat. Pamiętaj tylko, by kroić na japońskich, syntetycznych lub drewnianych deskach, a noża nigdy nie myć w zmywarce.

Tamahagane Tsubame Black powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto z wysokowęglowej stali VG-5 (nowszej wersji znanej i cenionej od dekad stali VG-10), z kolei otaczające go warstwy piaskowanej stali to SUS410. Noże mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, co przekłada się na łatwe ostrzenie i satysfakcjonującą - nawet dla bardzo wymagających użytkowników - ostrość.

Czarno-szara rękojeść 23-centymetrowego noża do pieczywa powstała z micarty, czyli płótna łączonego żywicami. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zobaczysz zatopione w nich włókna materiału, co daje bardzo ładny efekt. Oczywiście, rękojeści noży Tsubame Black są odporne na wilgoć. Trzyma się je bardzo wygodnie w dłoni, mimo iż są nieco cięższe od klasycznych, japońskich noży.

Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.

Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane z kolekcji Tsubame Black kuźni Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!

719

Przeznaczenie ząbkowanego noża
z kolekcji Tamahagane Tsubame Black

NÓŻ DO PIECZYWA

NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

Obejrzyj film o nożach
Tamahagane Tsubame Black
marki Kataoka 

Tamahagane Tsubame Black
w skrócie

  • subtelnie młotkowane i piaskowane japońskie noże
  • rdzeń ze stali VG-5 i 2 warstwy nierdzewnej stali SUS410
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodna rękojeść z micarty
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-5
  • ostrze - 2 warstwy kutej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali SUS410
  • rękojeść - odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarta

Wymiary

  • długość ostrza - 23 cm
  • waga - 194 g

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Malownicze, delikatne
młotkowanie na ostrzach noży
Tamahagane Tsubame Black

Młotkowanie noży Tamahagane Tsubame Black jest zupełnie odmienne od mocnego, klasycznego młotkowania Tsuschime, które znamy z innych serii noży.

O ile tamto jest wyraziste, głębokie, sprawia wrażenie wręcz czasem radykalnego, tak tutaj kowale kuźni Kataoka lekko muskają młotem stal noża.

Efekt jest niezwykle malowniczy i subtelny, co jest dowodem kunsztu twórców tych niezwykle ostrych noży.

Czy ząbkowane noże
Tamahagane Tsubame Black
tęsknią za ostrzałką?

  • Japońskie noże Tamahagane Tsubame Black, które mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, ostrzy się na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych, czy nawet kamieniach naturalnych, np. Imanishi.
  • Wyjątkiem jest ząbkowany nóż do pieczywa. On z kolei wymaga specjalnej ostrzałki dedykowanej tego typu ostrzom.
  • Niemniej jednak - noże do pieczywa z kolekcji Tamahagane Tsubame Black będą ostre przez bardzo długie lata, więc możesz nie kłopotać się myślą o ostrzałce.

Rękojeść z micarty
urzeka widocznymi
splotami płótna

  • Pierwszy kontakt z rękojeścią z micarty – i już wiesz, że świetnie trzyma się ją w dłoni, bo jest idealnie gładka i bardzo wygodna.
  • Drugi rzut oka - i nagle odkrywasz, że Twój nóż ma rękojeść z… płótna! Co to takiego? Oto właśnie pomysłowa micatra - połączenie płótna i żywic, które można dowolnie formować.
  • Ten świetny materiał jest odporny na wilgoć, nie pęka, nie pęcznieje, nie rozwarstwia się. A przy okazji wygląda bardzo malowniczo.

Specjalista sugeruje,
jak zadbać o noże
Tamahagane Tsubame Black

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek do sushi, tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki Asahi, czy Hasegawa
  • noże Tamahagane przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże myj ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Tsubame Black Tamahagane