To, co wśród japońskich mistrzów kowalstwa uchodzi za ostre, wielu Europejczykom wyda się wręcz ekstremalnie ostre. Jakby na to nie spojrzeć, dopiero uczymy się prawdziwych japońskich noży. Wielu gotujących jeszcze nie doświadczyło fenomenu prawdziwie ostrego krojenia. Stąd marka Tamahagane zwraca na siebie uwagę poszukujących doskonałego ostrza, które posłuży całe lata. I to nie tylko w domowej, ale i profesjonalnej kuchni.
Piaskowane, delikatnie młotkowane ostrza noży Tamahagane Tsubame Black tylko na pozór zdają się być swojskie. Swoje potrafią, o czym przekonasz się, gdy przetniesz prawdziwym, japońskim nożem potężny bochen chleba, pieczeń, czy ananas. I w tym momencie przepadniesz z kretesem. Zdasz sobie sprawę, jak fantastycznym przeżyciem jest krojenie japońskim nożem. Twój ząbkowany nóż do pieczywa Tamahagane z linii Tsubame Black będzie ostry przez, nawet, kilka lat. Pamiętaj tylko, by kroić na japońskich, syntetycznych lub drewnianych deskach, a noża nigdy nie myć w zmywarce.
Tamahagane Tsubame Black powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto z wysokowęglowej stali VG-5 (nowszej wersji znanej i cenionej od dekad stali VG-10), z kolei otaczające go warstwy piaskowanej stali to SUS410. Noże mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, co przekłada się na łatwe ostrzenie i satysfakcjonującą - nawet dla bardzo wymagających użytkowników - ostrość.
Czarno-szara rękojeść 23-centymetrowego noża do pieczywa powstała z micarty, czyli płótna łączonego żywicami. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zobaczysz zatopione w nich włókna materiału, co daje bardzo ładny efekt. Oczywiście, rękojeści noży Tsubame Black są odporne na wilgoć. Trzyma się je bardzo wygodnie w dłoni, mimo iż są nieco cięższe od klasycznych, japońskich noży.
Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.
Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane z kolekcji Tsubame Black kuźni Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO PIECZYWA
NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Młotkowanie noży Tamahagane Tsubame Black jest zupełnie odmienne od mocnego, klasycznego młotkowania Tsuschime, które znamy z innych serii noży.
O ile tamto jest wyraziste, głębokie, sprawia wrażenie wręcz czasem radykalnego, tak tutaj kowale kuźni Kataoka lekko muskają młotem stal noża.
Efekt jest niezwykle malowniczy i subtelny, co jest dowodem kunsztu twórców tych niezwykle ostrych noży.
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE