• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Tamahagane Tsubame Black - Japoński 3-warstwowy nóż szefa kuchni, Gyutoh, 21 cm, Kataoka

599
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 599 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

To, co wśród japońskich mistrzów kowalstwa uchodzi za ostre, wielu Europejczykom wyda się wręcz ekstremalnie ostre. Jakby na to nie spojrzeć, dopiero uczymy się prawdziwych japońskich noży. Wielu gotujących jeszcze nie doświadczyło fenomenu prawdziwie ostrego krojenia.

Piaskowane, delikatnie młotkowane ostrza noży Tamahagane Tsubame Black tylko na pozór zdają się być swojskie. Swoje potrafią, o czym przekonasz się, gdy przetniesz prawdziwym, japońskim nożem marchewkę, pomidor, czy kawałek mięsa. Wtedy przepadniesz z kretesem, bo poczujesz, jak fantastycznym przeżyciem jest krojenie japońskim nożem. Jeśli dobrze opanujesz sztukę krojenia, Twój nóż Tamahagane z linii Tsubame Black będzie ostry przez nawet 8-10 tygodni, jeśli będziesz kroić na deskach z wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.

Noże Tamahagane Tsubame Black powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto z wysokowęglowej stali VG-5 (nowszej wersji znanej i cenionej od dekad stali VG-10), z kolei otaczające go warstwy piaskowanej stali to SUS410. Noże mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, co przekłada się na łatwe ostrzenie i satysfakcjonującą - nawet dla bardzo wymagających użytkowników - ostrość.

Japońskie noże z kolekcji Tsubame Black możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub, jeśli masz ochotę na wiele trwalszą ostrzałkę, na kamieniach syntetycznych.

Czarno-szara rękojeść 21-centymetrowego noża kucharza powstała z micarty, czyli płótna łączonego żywicami. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zobaczysz zatopione w nich włókna materiału, co daje bardzo ładny efekt. Oczywiście, rękojeści noży Tsubame Black są odporne na wilgoć. Trzyma się je bardzo wygodnie w dłoni, mimo iż są nieco cięższe od klasycznych, japońskich noży.

Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.

Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane z kolekcji Tsubame Black kuźni Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!

599

Przeznaczenie noża kucharza
z kolekcji Tamahagane Tsubame Black

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj film o nożach
Tamahagane Tsubame Black
marki Kataoka 

Tamahagane Tsubame Black
w skrócie

  • subtelnie młotkowane i piaskowane japońskie noże
  • rdzeń ze stali VG-5 i 2 warstwy nierdzewnej stali SUS410
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodna rękojeść z micarty
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-5
  • ostrze - 2 warstwy kutej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali SUS410
  • rękojeść - odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarta

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm
  • waga - 202 g

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Malownicze, delikatne
młotkowanie na ostrzach noży
Tamahagane Tsubame Black

Młotkowanie noży Tamahagane Tsubame Black jest zupełnie odmienne od mocnego, klasycznego młotkowania Tsuschime, które znamy z innych serii noży.

O ile tamto jest wyraziste, głębokie, sprawia wrażenie wręcz czasem radykalnego, tak tutaj kowale kuźni Kataoka lekko muskają młotem stal noża.

Efekt jest niezwykle malowniczy i subtelny, co jest dowodem kunsztu twórców tych niezwykle ostrych noży.

Noże Tamahagane Tsubame Black
sprawnie i szybko
odzyskają doskonałą ostrość

  • Japońskie noże Tamahagane Tsubame Black, które mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, bez problemu naostrzysz na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych, czy nawet kamieniach naturalnych, np. Imanishi.
  • O tym, jakie gradacje wybrać, przeczytasz w naszym artykule.
  • Warto, byś decydował się na zakup sprawdzonych ostrzałek japońskich producentów, których produkty potrafią długo zachować odpowiedni kształt i nie ścierają się tak szybko, jak tanie, masowo produkowane kamienie.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Rękojeść z micarty
urzeka widocznymi
splotami płótna

  • Pierwszy kontakt z rękojeścią z micarty – i już wiesz, że świetnie trzyma się ją w dłoni, bo jest idealnie gładka i bardzo wygodna.
  • Drugi rzut oka - i nagle odkrywasz, że Twój nóż ma rękojeść z… płótna! Co to takiego? Oto właśnie pomysłowa micatra - połączenie płótna i żywic, które można dowolnie formować.
  • Ten świetny materiał jest odporny na wilgoć, nie pęka, nie pęcznieje, nie rozwarstwia się. A przy okazji wygląda bardzo malowniczo.

Specjalista sugeruje,
jak zadbać o noże
Tamahagane Tsubame Black

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie noże Tamahagane Tsubame Black ostrz na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 lub 2000 i 4000; poleruj je na gradacji 6000 lub 8000 gritów
  • mocno stępione noże naostrz najpierw na kamieniu o ziarnistości 200-800 punktów (jeśli jednak ostrzysz noże regularnie, niskie gradacje nigdy nie będą Ci potrzebne)
  • noże Tamahagane Tsubame Black ostrz w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek do sushi, tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki Asahi, czy Hasegawa
  • noże Tamahagane przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże myj ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Tsubame Black Tamahagane