To, co wśród japońskich mistrzów kowalstwa uchodzi za ostre, wielu Europejczykom wyda się wręcz ekstremalnie ostre. Jakby na to nie spojrzeć, dopiero uczymy się prawdziwych japońskich noży. Wielu gotujących jeszcze nie doświadczyło fenomenu prawdziwie ostrego krojenia.
Piaskowane, delikatnie młotkowane ostrza noży Tamahagane Tsubame Black tylko na pozór zdają się być swojskie. Swoje potrafią, o czym przekonasz się, gdy przetniesz prawdziwym, japońskim nożem marchewkę, pomidor, czy kawałek mięsa. Wtedy przepadniesz z kretesem, bo poczujesz, jak fantastycznym przeżyciem jest krojenie japońskim nożem. Jeśli dobrze opanujesz sztukę krojenia, Twój nóż Tamahagane z linii Tsubame Black będzie ostry przez nawet 8-10 tygodni, jeśli będziesz kroić na deskach z wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.
Noże Tamahagane Tsubame Black powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto z wysokowęglowej stali VG-5 (nowszej wersji znanej i cenionej od dekad stali VG-10), z kolei otaczające go warstwy piaskowanej stali to SUS410. Noże mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, co przekłada się na łatwe ostrzenie i satysfakcjonującą - nawet dla bardzo wymagających użytkowników - ostrość.
Japońskie noże z kolekcji Tsubame Black możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub, jeśli masz ochotę na wiele trwalszą ostrzałkę, na kamieniach syntetycznych.
Czarno-szara rękojeść 18-centymetrowego noża kucharza powstała z micarty, czyli płótna łączonego żywicami. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zobaczysz zatopione w nich włókna materiału, co daje bardzo ładny efekt. Oczywiście, rękojeści noży Tsubame Black są odporne na wilgoć. Trzyma się je bardzo wygodnie w dłoni, mimo iż są nieco cięższe od klasycznych, japońskich noży.
Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.
Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane z kolekcji Tsubame Black kuźni Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Młotkowanie noży Tamahagane Tsubame Black jest zupełnie odmienne od mocnego, klasycznego młotkowania Tsuschime, które znamy z innych serii noży.
O ile tamto jest wyraziste, głębokie, sprawia wrażenie wręcz czasem radykalnego, tak tutaj kowale kuźni Kataoka lekko muskają młotem stal noża.
Efekt jest niezwykle malowniczy i subtelny, co jest dowodem kunsztu twórców tych niezwykle ostrych noży.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE