• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Tamahagane Tsubame Brown - Japoński 3-warstwowy nóż do sushi, Sujihiki, 27 cm, Kataoka

869
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 869 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońscy kowale niemal od niechcenia tworzą noże wybitne. To, co dla nich jest proste, w Europie zdaje się być niemal nie do odtworzenia. Trudno się dziwić, bo procentują tu całe długie wieki wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Jednym z przykładów noży, które mogą Cię zauroczyć, są piaskowane, delikatnie młotkowane ostrza Tamahagane Tsubame Brown. Ci mistrzowie ostrego krojenia potrafią bardzo dużo, o czym przekonasz się, gdy przetniesz nożem marchewkę, pomidor, czy kawałek mięsa.

Twój nóż Tamahagane z linii Tsubame Brown będzie ostry przez nawet 8-10 tygodni, jeśli będziesz kroić na deskach z wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.

Tamahagane Tsubame Brown powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto z wysokowęglowej stali VG-5, a otaczające go warstwy piaskowanej stali to SUS410. Noże mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, co przekłada się na łatwe ostrzenie i bardzo satysfakcjonującą ostrość. Japońskie noże z kolekcji Tsubame Brown możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub, jeśli masz ochotę na wiele trwalszą ostrzałkę, na kamieniach syntetycznych.

Ładna, brązowa rękojeść 27 cm noża Sujihiki powstała z drewna pakka. To specyficzne drewno-nie-drewno, które samo z siebie nie występuje w naturze, a powstaje z naturalnego drewna i żywic. W efekcie taki materiał jest bardzo odporny na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne, dlatego sprawdza się doskonale również w profesjonalnej kuchni.

Sujihiki to nóż do przyrządzania sushi i sashimi oraz tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Smukły i ostry nóż doskonale sprawdza się w plasterkowaniu warzyw. Nadaje się też do filetowania drobiu i ryb.

Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane z kolekcji Tsubame Brown kuźni Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!

869

Przeznaczenie noża Sujihiki
z kolekcji Tamahagane Tsubame Brown

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

Obejrzyj film o nożach
Tamahagane Tsubame Brown
marki Kataoka 

Noże Tamahagane Tsubame Brown
w skrócie

  • subtelnie młotkowane i piaskowane japońskie noże
  • rdzeń ze stali VG-5 i 2 warstwy nierdzewnej stali SUS410
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodna rękojeść z brązowego drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-5
  • ostrze - 2 warstwy kutej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali SUS410
  • rękojeść - odporne na wilgoć i czynniki zewnętrzne drewno pakka

Wymiary

  • długość ostrza - 27 cm
  • waga - 210 g

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Malownicze, delikatne
młotkowanie na ostrzach noży
Tamahagane Tsubame Brown

Młotkowanie noży Tamahagane Tsubame Brown jest zupełnie odmienne od mocnego, klasycznego młotkowania Tsuschime, które znamy z innych serii noży.

O ile tamto jest wyraziste, głębokie, sprawia wrażenie wręcz czasem radykalnego, tak tutaj kowale kuźni Kataoka lekko muskają młotem stal noża.

Efekt jest niezwykle malowniczy i subtelny, co jest dowodem kunsztu twórców tych doskonale ostrych noży.

Noże Tamahagane Tsubame Brown
sprawnie i szybko
odzyskają doskonałą ostrość

  • Japońskie noże Tamahagane Tsubame Brown, które mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, bez problemu naostrzysz na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych, czy nawet kamieniach naturalnych, np. Imanishi.
  • O tym, jakie gradacje wybrać, przeczytasz w naszym artykule.
  • Warto, byś decydował się na zakup sprawdzonych ostrzałek japońskich producentów, których produkty potrafią długo zachować odpowiedni kształt i nie ścierają się tak szybko, jak tanie, masowo produkowane kamienie.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Rękojeść z drewna pakka
urzeka ciepłym brązem
i wyjątkową ergonomią

  • Rękojeści noży Tamahagane Tsubame Brown powstały ze specyficznego materiału, jakim jest drewno pakka. Ono, samo z siebie, nie występuje w naturze, a jest tworem człowieka. To łączone warstwowo, specjalnie preparowane drewno (jego gatunek zależy od producenta, może to być, np. klon, czy brzoza), scalane jest barwionymi lub bezbarwnymi żywicami.
  • Prasowane pod ogromnym ciśnieniem, daje w efekcie niemal niezniszczalny materiał, który świetnie sprawdza się w roli, m.in., rękojeści noży.
  • Ten świetny materiał jest odporny na wilgoć, nie pęka, nie pęcznieje, nie rozwarstwia się. A przy okazji wygląda bardzo malowniczo.

Specjalista sugeruje,
jak dbać o noże
Tamahagane Tsubame Brown

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie noże Tamahagane Tsubame Brown ostrz na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 lub 2000 i 4000; poleruj je na gradacji 6000 lub 8000 gritów
  • mocno stępione noże naostrz najpierw na kamieniu o ziarnistości 200-800 punktów (jeśli ostrzysz noże regularnie, niskie gradacje nie będą Ci potrzebne)
  • noże Tamahagane Tsubame Brown ostrz w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki
  • noże Tamahagane przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże myj ręcznie, nie wkładaj ich do zmywarki

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Tsubame Brown Tamahagane