Japońscy kowale niemal od niechcenia tworzą noże wybitne. To, co dla nich jest proste, w Europie zdaje się być niemal nie do odtworzenia. Trudno się dziwić, bo procentują tu całe długie wieki wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Jednym z przykładów noży, które mogą Cię zauroczyć, są piaskowane, delikatnie młotkowane ostrza Tamahagane Tsubame Brown. Ci mistrzowie ostrego krojenia potrafią bardzo dużo, o czym przekonasz się, gdy przetniesz nożem marchewkę, pomidor, czy kawałek mięsa.
Twój nóż Tamahagane z linii Tsubame Brown będzie ostry przez nawet 8-10 tygodni, jeśli będziesz kroić na deskach z wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.
Tamahagane Tsubame Brown powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto z wysokowęglowej stali VG-5, a otaczające go warstwy piaskowanej stali to SUS410. Noże mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, co przekłada się na łatwe ostrzenie i bardzo satysfakcjonującą ostrość. Japońskie noże z kolekcji Tsubame Brown możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub, jeśli masz ochotę na wiele trwalszą ostrzałkę, na kamieniach syntetycznych.
Ładna, brązowa rękojeść 27 cm noża Sujihiki powstała z drewna pakka. To specyficzne drewno-nie-drewno, które samo z siebie nie występuje w naturze, a powstaje z naturalnego drewna i żywic. W efekcie taki materiał jest bardzo odporny na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne, dlatego sprawdza się doskonale również w profesjonalnej kuchni.
Sujihiki to nóż do przyrządzania sushi i sashimi oraz tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Smukły i ostry nóż doskonale sprawdza się w plasterkowaniu warzyw. Nadaje się też do filetowania drobiu i ryb.
Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane z kolekcji Tsubame Brown kuźni Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Młotkowanie noży Tamahagane Tsubame Brown jest zupełnie odmienne od mocnego, klasycznego młotkowania Tsuschime, które znamy z innych serii noży.
O ile tamto jest wyraziste, głębokie, sprawia wrażenie wręcz czasem radykalnego, tak tutaj kowale kuźni Kataoka lekko muskają młotem stal noża.
Efekt jest niezwykle malowniczy i subtelny, co jest dowodem kunsztu twórców tych doskonale ostrych noży.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE