Japońscy kowale niemal od niechcenia tworzą noże wybitne. To, co dla nich jest proste, w Europie zdaje się być niemal nie do odtworzenia. Trudno się dziwić, bo procentują tu całe długie wieki wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Jednym z przykładów noży, które mogą Cię zauroczyć, są piaskowane, delikatnie młotkowane ostrza Tamahagane Tsubame Brown. Ci mistrzowie ostrego krojenia potrafią bardzo dużo, o czym przekonasz się, gdy przetniesz nożem marchewkę, pomidor, czy kawałek mięsa.
Twój nóż Tamahagane z linii Tsubame Brown będzie ostry przez nawet 8-10 tygodni, jeśli będziesz kroić na deskach z wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.
Tamahagane Tsubame Brown powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto z wysokowęglowej stali VG-5, a otaczające go warstwy piaskowanej stali to SUS410. Noże mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella, co przekłada się na łatwe ostrzenie i bardzo satysfakcjonującą ostrość. Japońskie noże z kolekcji Tsubame Brown możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub, jeśli masz ochotę na wiele trwalszą ostrzałkę, na kamieniach syntetycznych.
Ładna, brązowa rękojeść 18 cm noża Nakiri powstała z drewna pakka. To specyficzne drewno-nie-drewno, które samo z siebie nie występuje w naturze, a powstaje z naturalnego drewna i żywic. W efekcie taki materiał jest bardzo odporny na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne, dlatego sprawdza się doskonale również w profesjonalnej kuchni.
Specyficzny w kształcie nóż Nakiri służy do szatkowania, siekania, cięcia i rozdrabniania warzyw oraz owoców. Przyda się też do porcjowania delikatnych gatunków mięs - drobiu i ryb. Niech Cię nie zwiedzie jego kształt - Nakiri nie ma nic wspólnego z klasycznym tasakiem.
Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane z kolekcji Tsubame Brown kuźni Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO SIEKANIA I
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
NA GULASZE, CZY
POTRAWY ORIENTALNE
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Młotkowanie noży Tamahagane Tsubame Brown jest zupełnie odmienne od mocnego, klasycznego młotkowania Tsuschime, które znamy z innych serii noży.
O ile tamto jest wyraziste, głębokie, sprawia wrażenie wręcz czasem radykalnego, tak tutaj kowale kuźni Kataoka lekko muskają młotem stal noża.
Efekt jest niezwykle malowniczy i subtelny, co jest dowodem kunsztu twórców tych doskonale ostrych noży.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE