Torino - Nieprzywierająca patelnia granitowa, Ø 20 cm, Ballarini

249
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Choć na rynku jest mnóstwo przeróżnych patelni granitowych lub takich, które chcą za nie uchodzić, nic nie prześcignie produktów marki Ballarini. To właśnie włoski producent jako pierwszy wpadł na pomysł stworzenia powłoki granitowej, która ma właściwości nieprzywierające. Opatentowana powłoka patelni Torino, nosząca nazwę Granitium Extreme, jest twarda. 2 spośród 5 pokrywających ją warstw wzmocnione są mineralnymi cząstkami na bazie granitu. Dzięki temu dostajesz patelnię, która jest odporna na ścieranie i zarysowanie.

Dodatkowa zaleta powłoki Granitium Extreme - patelnie Torino posłużą też alergikom, gdyż nie zawierają niklu, metali ciężkich ani żadnych pochodnych teflonu. W tej powłoce granitowej nie ma również niezwykle szkodliwych dla zdrowia kwasów perfluorooktanowych, co potwierdza certyfikat PFOA-Free.

By latami cieszyć się możliwościami nieprzywierających, granitowych patelni, musisz tylko pamiętać, by w czasie smażenia nie przekraczać temperatury 230 stopni Celsjusza. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.

Włoskie, granitowe patelnie Torino, marki Ballarini, mają szkielet z kutego, bezpiecznego dla zdrowia i żywności aluminium. Dzięki niemu patelnia rozgrzewa się równomiernie i szybko, akumuluje na tyle dużą ilość ciepła, by smażyć na minimalnej mocy palnika.

Ballarini zastosował w konstrukcji patelni Torino swoje opatentowane rozwiązanie - stop stali tworzący ferromagnetyczne dno Radiant. Dzięki niemu patelnie Torino działają również na kuchni indukcyjnej.

Nieprzywierającą patelnię Torino wykorzystasz do smażenia jajek, jajecznicy, naleśników, omletów placków, warzyw, mięs i ryb. Nie zalecamy, by smażyć na niej steki, czy potężne, grube porcje mięs.

 

Poniżej znajdziesz nasz filmowy, kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!

  • Bardzo zależy nam na tym, by Klienci naszego sklepu doskonale używali swoich nieprzywierających patelni. Problem, bo wielu z nas ma jeszcze zakodowane różne stare nawyki, które prowadzą do przepalenia, czy zniszczenia sprzętu.
  • Dlatego od lat uczymy, jak dobrze smażyć. I dlatego też powstał ten poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o używaniu nieprzywierających patelni klasy Premium.
  • Jesteśmy, co podkreślamy z dumą, jedynymi w naszej branży, którzy stworzyli kompletną bazę wiedzy na ten temat.

patelnia Torino Ballarini
w skrócie

  • 5-warstwowa, podwójnie wzmacniana mineralnymi cząsteczkami nieprzywierająca powłoka granitowa
  • bez niklu i metali ciężkich, przeznaczona dla alergików
  • do smażenia z minimalną ilością tłuszczu
  • szkielet z bezpiecznego dla zdrowia, kutego aluminium
  • dno ze stopu stali współpracuje z każdą kuchenką, wraz z indukcją
  • powłoka wytrzymuje maksymalnie 230 stopni Celsjusza

Materiał

  • wewnątrz - 5-warstwowa powłoka nieprzywierająca z 2 warstwami wzmacnianymi cząstkami mineralnymi na bazie granitu (powłoka Granitium Extreme)
  • na zewnątrz - zabezpieczająca, granitowa powłoka nieprzywierająca
  • 3,5 milimetrowej grubości dno i ścianki z bezpiecznego dla zdrowia i żywności kutego aluminium
  • stalowe dno Radiant - stop pozwalający działać patelni na indukcji
  • uchwyt - mocowana na nitach stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 20 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 14 cm
  • wysokość ścianek - 4,5 cm
  • maksymalna średnica palnika indukcji - 12 cm
  • długość całkowita z uchwytem - 36,2 cm
  • waga - 0,75 kg

Patelni Torino Ballarini
użyjesz na każdym typie kuchenki
i w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Wykorzystaj możliwości
kutego z aluminium
szkieletu patelni Torino

Kute aluminium, dostosowane do kontaktu z żywością, nie ma nic wspólnego z przerażającym wielu klasycznym aluminium. W trakcie procesu produkcji szkieletów patelni Torino, marki Ballarini, aluminium pozbawiane jest wszelkich szkodliwych substancji.

Producenci wysokiej jakości naczyń często sięgają po tego typu rozwiązania. Szkielet z kutego aluminium wyśmienicie przewodzi ciepło, skraca czas nagrzewania patelni. Pozwala też krótko, czyli zdrowo smażyć.

Trwała, zdrowa
i bezpieczna dla alergików
granitowa powłoka patelni Torino

  • Opatentowana technologia Ballarini to odporna na zarysowania 5-warstwowa powłoka Granitium Extreme. 2 warstwy powłoki nieprzywierającej wzmocnione są cząstkami mineralnymi na bazie granitu.
  • Smażąc na opracowanej przez włoskiego producenta powłoce Granitium Extreme, użyjesz minimalnych ilości tłuszczu.
  • Powłoki są bezpieczne dla zdrowia. Mogą z nich korzystać alergicy, bo Ballarini zadbał o to, w powłokach nie było niklu i metali ciężkich.
  • Patelnie Torino mają certyfikat PFOA-Free, który potwierdza, że nie zawierają kwasu perfluorooktanowego, czyli nie mają nic wspólnego z teflonem.
  • By dobrze wykorzystać właściwości granitowej patelni Torino, naucz się odpowiednio smażyć.

Zbyt wysoka temperatura
to wróg Twojej patelni!
Jak dobrze zadbać o sprzęt?

  • Powłoki patelni nieprzywierających wytrzymują ściśle określoną temperaturę. Jeśli ją przekroczysz, patelnia się przegrzeje. Po czasie, niestety, powłoka zacznie tracić swoje właściwości, czy nawet schodzić.
  • By do tego nie doprowadzić, musisz pamiętać, by nie rozgrzewać patelni do temperatury powyżej 230 stopni. Skąd masz wiedzieć, kiedy osiągniesz taką temperaturę? Obejrzyj nasz film o pirometrze. Znajdziesz go TUTAJ.
  • Druga kwestia. Zbyt wysoka temperatura na patelni sprawia, że to, co smażone, stanie się ciężkostrawne, czy wręcz niezdrowe. Jeśli chcesz świadomie gotować, przeczytaj nasz poradnik dotyczący optymalnych temperatur smażenia różnych produktów i potraw.

O dnie i uchwycie
włoskich patelni Torino -
detale są też ważne

  • Ponieważ kute aluminium nie współpracuje z indukcją, Ballarini dodał do szkieletu patelni Torino specjalne dno - ferromagnetyczny stop Radiant, który przyspiesza dystrybucję ciepła.
  • Dzięki niemu funkcjonalność patelni granitowych wzrosła. Możesz z powodzeniem używać ich na indukcji.
  • Rzecz jasna, patelnię Torino wykorzystasz też na każdym innym typie kuchenki.

  • Profilowany uchwyt ze stali szlachetnej pozwala wygodnie korzystać z patelni Torino.
  • Uchwyt może delikatnie nagrzać się, jeśli używasz patelni na kuchence gazowej.
  • Jeśli z kolei wstawisz patelnię do piekarnika, nie zapomnij o rękawicach kuchennych.

Kilka rad specjalisty,
jak dobrze dbać
o granitową patelnię Torino

NIE PRZEKRACZAJ
230 STOPNI

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

  • Uwaga! Specyficzne dno patelni Ballarini wymaga dostosowania średnicy palnika indukcji do dna patelni. W przypadku 20 cm patelni Torino użyj palnika nie większego niż 12 centymetrów.
  • Choć powłoka jest twarda, warto korzystać z syntetycznych, żaroodpornych, czy drewnianych utensyliów.
  • Pamiętaj, by do mycia mocno zabrudzonych naczyń (np. używanych na gazie) stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń dodaj do opisanego roztworu pół łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Możesz również zamoczyć patelnię w ciepłej wodzie z dodatkiem octu lub z rozpuszczoną tabletką do zmywarki.
  • Jeśli zapiekasz lub podpiekasz potrawy w piekarniku, możesz nastawić temperatury 160-180 stopni.