Choć na rynku jest mnóstwo przeróżnych patelni granitowych lub takich, które chcą za nie uchodzić, nic nie prześcignie produktów marki Ballarini. To właśnie włoski producent jako pierwszy wpadł na pomysł stworzenia powłoki granitowej, która ma właściwości nieprzywierające. Opatentowana powłoka patelni Torino, nosząca nazwę Granitium Extreme, jest twarda. 2 spośród 5 pokrywających ją warstw wzmocnione są mineralnymi cząstkami na bazie granitu. Dzięki temu dostajesz patelnię, która jest odporna na ścieranie i zarysowanie.
Dodatkowa zaleta powłoki Granitium Extreme - patelnie Torino posłużą też alergikom, gdyż nie zawierają niklu, metali ciężkich ani żadnych pochodnych teflonu. W tej powłoce granitowej nie ma również niezwykle szkodliwych dla zdrowia kwasów perfluorooktanowych, co potwierdza certyfikat PFOA-Free.
By latami cieszyć się możliwościami nieprzywierających, granitowych patelni, musisz tylko pamiętać, by w czasie smażenia nie przekraczać temperatury 230 stopni Celsjusza. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.
Włoskie, granitowe patelnie Torino, marki Ballarini, mają szkielet z kutego, bezpiecznego dla zdrowia i żywności aluminium. Dzięki niemu patelnia rozgrzewa się równomiernie i szybko, akumuluje na tyle dużą ilość ciepła, by smażyć na minimalnej mocy palnika.
Ballarini zastosował w konstrukcji patelni Torino swoje opatentowane rozwiązanie - stop stali tworzący ferromagnetyczne dno Radiant. Dzięki niemu patelnie Torino działają również na kuchni indukcyjnej.
Nieprzywierającą patelnię Torino wykorzystasz do smażenia jajek, jajecznicy, naleśników, omletów placków, warzyw, mięs i ryb. Nie zalecamy, by smażyć na niej steki, czy potężne, grube porcje mięs.
Poniżej znajdziesz nasz filmowy, kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Kute aluminium, dostosowane do kontaktu z żywością, nie ma nic wspólnego z przerażającym wielu klasycznym aluminium. W trakcie procesu produkcji szkieletów patelni Torino, marki Ballarini, aluminium pozbawiane jest wszelkich szkodliwych substancji.
Producenci wysokiej jakości naczyń często sięgają po tego typu rozwiązania. Szkielet z kutego aluminium wyśmienicie przewodzi ciepło, skraca czas nagrzewania patelni. Pozwala też krótko, czyli zdrowo smażyć.
NIE PRZEKRACZAJ
230 STOPNI
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
NIE MYJ
W ZMYWARCE