W uniwersum japońskich noży nazwisko mistrza Sirou Kamo jest tak znane, jak każdemu z nas nazwisko Nobla, Picasso, czy Einsteina. Sirou Kamo to postać legendarna, kultowa, której dzieła są otaczane niezwykłym szacunkiem, a w pewnych kręgach wręcz czcią. Mistrza Kamo różni od wymienionych przez nas sław to, że jest od nich młodszy, żyje i tworzy unikatowe noże.
Kute z kilku warstw wysokowęglowej stali Yasuki Shirogami noże Tradition powstają w całkowicie ręcznym procesie produkcji, którego dogląda krytycznym i surowym okiem sam mistrz Kamo. I choć w jego kuźni pracują niezwykle wykwalifikowani i uznani mistrzowie tradycyjnego kowalstwa, on sam bierze każdy nóż do ręki i wykańcza go. Sirou Kamo uchodzi za despotycznego perfekcjonistę - ostrze krótszego, 19-centymetrowego noża kucharza, Gyutoh, musi być idealne. Co zjawiskowe, każdy nóż wychodzący z kuźni Sirou Kamo jest inny. To prawdziwe rękodzieło najwyższej próby.
Unikatowe, japońskie noże mistrza Sirou Kamo osiągają twardość stali na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella. To zaleta nie tylko precyzyjnego procesu kucia, ale i specjalnego wytapiania oraz hartowania stali Yasuki Shirogami, które Sirou Kamo dopracował do perfekcji.
Jego noże, od lat goszczące w kuchni naszego specjalisty, oceniane są przez niego jako ekstremalnie ostre. Jeśli będziesz używać kamieni syntetycznych, Twój nóż z kolekcji Tradition pozostanie ostry przez nawet 3 miesiące.
Musisz jednak pamiętać, że te w większości jednostronnie ostrzone, ortodoksyjne noże są rdzewne, więc trzeba poświęcić im nieco uwagi.
Rękojeści noży Tradition wykonane są ze szlachetnego drewna sandałowego, które idealnie współgra z nieco dzikim, malowniczym dziwerem ostrzy. Kiedy trzyma się w dłoni nóż mistrza japońskiego kowalstwa, czuć zaklętą w nim magię.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
DZIEŁO PERFEKCJONISTY
Fenomen noży mistrza tradycyjnego kowalstwa, Sirou Kamo, polega nie tylko na perfekcyjnym wykuciu i hartowaniu noży, ale też na tym, że każdy wychodzący z jego kuźni nóż jest wykańczany przez tego mistrza nad mistrzami. Sirou Kamo słynie z obsesyjnego wręcz perfekcjonizmu. Nie chce oddać całego procesu tworzenia swoim uczniom, którzy od lat sami są mistrzami.
Sirou Kamo zakłada, że skoro noże są sygnowane jego nazwiskiem, mają być więcej niż doskonałe.
Można sobie tylko wyobrazić, jak trudnym i surowym szefem jest mistrz Sirou Kamo. Ale dzięki jego kompulsywnemu wręcz pedantyzmowi dostajemy nóż unikat.
NOŻE INNE OD INNYCH
Noże Sirou Kamo stały się legendarne z racji swojej niepowtarzalności. Jeśli udałoby się zestawić ze sobą wszystkie ostrza kute w ciągu jednego roku, nie znajdzie się wśród nich dwóch identycznych. Owszem, są podobne, ale dziwer, kolor, struktura skuwanych ze sobą warstw stali Yasuki Shirogami są różne. Wystarczy, że spojrzysz na zdjęcie, a sam stwierdzisz, że te noże nie sprawiają wrażenia kutych przez jednego mistrza z jednego typu stali.
Zdumiewające jest, że każdy z noży ma tę samą ilość warstw stali. Jak Sirou Kamo i jego mistrzowie zyskują tak niezwykłą różnorodność, pozostaje ich słodką tajemnicą.
Noże mistrza Sirou Kamo nie są przeznaczone dla amatorów, więc kwestia ich ostrzenia nie powinna nastręczać doświadczonym krojącym szczególnych problemów. Niemniej warto pamiętać, że tego typu stal pozwoli naostrzyć się doskonale na kamieniach syntetycznych. Zwykłe ostrzałki ceramiczne są dla niej zbyt miękkie.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE