• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Vitaliano Nero - Ceramiczny garnek do gotowania na parze + wkład, 5,9 litra, Ø 28 cm, Silit

1145
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 145 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Od wewnętrznej energii, pozytywnego nastawienia, pasji i temperamentu gotującego zależy w olbrzymim stopniu to, jakie potrawy jest w stanie przygotować. A jeśli dodać mu pomocnika w postaci nowoczesnych, zaawansowanych technologicznie, doskonale wykonanych naczyń – efekt przerasta najśmielsze wyobrażenia.

Niemiecka marka Silit, znana i ceniona za naczynia dla alergików, proponuje ludziom, którzy gotują z sercem, swoją wyśmienitą, czarną serię Vitaliano Nero. Te duże, masywne i piękne garnki posiadają ceramiczną powłokę antyalergiczną Silargan®, która nie zawiera niklu ani metali ciężkich. Niestety, wypalana w ogromnych temperaturach powłoka, która trwale połączona jest z potężnym, stalowym szkieletem naczyń Silit, nie ma właściwości nieprzywierających. Stąd, jeśli naczynia Vitaliano Nero trafią do piekarnika, nastaw go na temperaturę, maksimum, 180 stopni.

Garnków Silit Vitaliano Nero możesz używać na każdym typie kuchenki, wraz z indukcją. Wszędzie będą nagrzewać się szybko, doskonale przewodzić ciepło i zachowywać je na długi czas. To naczynia, które pozwalają gotować i dusić przeróżne potrawy kuchni całego świata w krótkim tempie, więc i zdrowo. Dodatkowy bonus tej zaawansowanej technologii – garnki wymagają minimum energii do działania.

Dzięki stalowemu wkładowi do gotowania na parze Twoje potrawy zyskają na jakości. Staną się jeszcze zdrowsze, delikatniejsze i smaczniejsze. Dzięki parze przygotujesz to, co bardzo niskokaloryczne, a co może smakować wręcz wybitnie.

Producent mocno stawia na naturę. Seria Vitaliano Nero powstaje w całkowicie ekologicznym procesie produkcji. Dodatkowo - właściwości okrytego tajemnicą, opatentowanego Silarganu® pozwolą Ci odczuć prawdziwe, niczym nie zakłócone smaki i aromaty zup, potraw jednogarnkowych, sosów, itp. Gotowanie w naczyniach Silit to droga ku pełnemu zdrowiu – możesz gotować z niewielką ilością wody, zachowując w ten sposób w potrawach wszelkie wartości odżywcze.

Każdy garnek z tej linii, również z zewnątrz pokryty odpornym na uszkodzenia ceramicznym Silarganem®, ma aż 30 lat gwarancji. Niestety, producent nie udziela gwarancji na chromowane ranty, stąd unikaj stukania w nie kuchennymi utensyliami i nie szoruj ich ostrymi zmywakami.

1145

Powiew włoskiego designu
w polskiej kuchni -
Vitaliano nero marki silit

  • naczynia do gotowania i duszenia na wszystkich typach kuchenek
  • z wkładem - do bardzo zdrowego gotowania na parze
  • do zapiekania i pieczenia potraw w piekarniku w temperaturze do 180 stopni
  • do przechowywania potraw w lodówce i zamrażania do -40 stopni Celsjusza
  • wewnątrz i na zewnątrz garnka antyalergiczna, bardzo trwała, ceramiczna powłoka Silargan
  • powłoka Silargan pozbawiona niklu i metali ciężkich
  • wygodne, nienagrzewające się uchwyty
  • szklana pokrywka
  • 30 lat gwarancji na powłokę Silargan

Ceramiczne garnki silit
na wszystkie kuchenki
i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

UŻYWAJ W PIEKARNIKU
DO MAKSIMUM 180 STOPNI

SKARBNICA SMAKÓW, CZYLI GOTOWANIE NA PARZE

  • Ci, którzy rozwinęli swoje kulinarne talenty i kreatywność, nie wyobrażają sobie gotowania bez garnka do pary. Dzięki jego możliwościom zyskuje się niskokaloryczne, niezwykle zdrowe, dietetyczne potrawy.
  • Zaawansowany, wyposażony w antyalergiczną, ceramiczną powłokę garnek niemieckiej marki Silit posiada stalowy wkład do gotowania na parze. Możesz przygotować w nim, np., zjawiskowo smakujące piersi z kurczaka, czy indyka przyprawiane różnorodnymi ziołami.
  • Dzięki perforowanemu wkładowi drób przyrządzisz na parze w zaledwie kilkanaście minut. Obłożone warzywami, np. brokułami, marchewką i grzybami mięso przejdzie ich aromatami.
  • Przyrządzane na parze mięso drobiu możesz podawać na tysiące różnych sposobów, z ryżem, ziemniakami, kaszami, z sosami, deepami.
  • Oczywiście, możesz wyjąć stalowy wkład z garnka i traktować go jako klasyczne naczynie do gotowania, duszenia, czy pieczenia potraw w piekarniku.

Materiał

  • wewnątrz i na zewnątrz - antyalergiczna, bardzo odporna na zarysowania powłoka ceramiczna Silargan®
  • uchwyty ze stali szlachetnej
  • pokrywka z hartowanego szkła
  • wkład do gotowania na parze - stal szlachetna

Wymiary

  • średnica garnka - 28 cm
  • pojemność - 5,9 l
  • wysokość ścianek - 10,6 cm

 

  • średnica wkładu - 28 cm

Wytrzymałe, niezawodne,
na całe lata - garnki
Vitaliano nero

Niemieckie naczynia to synonim jakości i niezawodności. Marka Silit, jeden ze słynniejszych europejskich producentów ceramicznych garnków dla alergików, jest mocno skoncentrowana na tworzeniu naczyń, które wytrzymają wiele dłużej, niż wynosi ich 30-letnia gwarancja.

Seria naczyń Vitaliano Nero jest niezwykle elegancka i stylowa. Jednak tym, co w niej najważniejsze, jest opatentowana przez niemieckiego producenta, markę Silit, antyalergiczna powłoka Silargan®. To rewolucyjne odkrycie zmieniło świat kulinariów.

  • Nasze wieloletnie doświadczenia z naczyniami marki Silit, w których gotujemy dzień po dniu, przyniosły wiele różnych spostrzeżeń, którymi chętnie dzielimy się z miłośnikami zdrowego i smacznego gotowania.
  • Potęga i solidność tych produkowanych w jedynej fabryce Silita w Niemczech naczyń to pierwsze, na co zwraca się uwagę, gdy wyjmuje się je z pudełka. Garnki z serii Vitaliano Nero są elegancko połyskliwe, ciężkie i masywne. Już na pierwszy rzut oka robią doskonałe wrażenie.
  • Można od razu powiedzieć, że mamy do czynienia z solidną, niemiecką produkcją i garnkami klasy Premium.
  • Te naczynia mają intrygujący kształt, dość wyraźnie odbiegają od klasycznej stylistyki naczyń Silit. Są bardzo foremne, wygodne w używaniu.
  • Jeden z wielkich plusów naczyń Vitaliano Nero - duże, bardzo poręczne uchwyty, które nawet mężczyźni o wielkich dłoniach będą w stanie wygodnie i pewnie trzymać.
  • Kolejna zaleta naczyń Silit – po całych latach używania wyglądają niemal jak nowe. Fakt, zawsze myjemy je ręcznie, od czasu do czasu przecieramy preparatami do ceramiki. Garnki Vitaliano Nero błyszczą się, wewnętrzna i zewnętrzna warstwa czarnego Silarganu® nie sprawia wrażenia, że naczynia pracują już od dobrych kilku lat.
  • I to, co sprawdza się dopiero w tzw. „praniu” – niezwykle twarda, ceramiczna powłoka Silargan®, która stopiona została w gigantycznych temperaturach ze stalowym szkieletem naczyń.
  • Antyalergiczna powłoka Silargan® jest bardzo twarda, odporna na odpryśnięcia, uszkodzenia, czy zarysowania. Jeśli będziesz mieszać w garnku Silit łyżką, czy stalowymi utensyliami, na czarnym Silarganie® mogą pojawić się srebrzyste ślady. Niektórzy boją się, że to Silargan® się wytarł. A faktycznie rzecz wygląda inaczej – starła się stal szlachetna z łyżki. Oto, jak twarda i wytrzymała jest powłoka stworzona przez markę Silit.
  • Garnki Vitaliano Nero sprawdzają się idealnie na każdym typie kuchenki - od gazowej, elektrycznej, przez ceramiczną, sensorową, po indukcję.

Co wyróżnia ceramiczną,
stworzoną dla alergików
powłokę silargan

  • Silargan® to znak rozpoznawczy luksusowych naczyń marki Silit. Ta antyalergiczna powłoka powstaje w ściśle strzeżonym, opatentowanym procesie produkcji, który jest całkowicie ekologiczny. Warto wiedzieć, że naczynia przechodzą niezwykle rygorystyczną kontrolę jakości. W efekcie - dostajemy garnki, które nie rozczarowują.
  • Właściwości antyalergiczne powłoki Silargan® wbrew pozorom nie służą tylko i wyłącznie alergikom, osobom uczulonym na nikiel, czy tym, którzy cierpią na przeróżne dolegliwości przewodu pokarmowego. Wyposażone w tę ceramiczną powłokę garnki Vitaliano Nero usatysfakcjonują wszystkich, którzy kochają gotować i dusić, zyskując możliwie najbardziej naturalne smaki przyrządzanych potraw.
  • Musimy podzielić się fascynacją smakami, jakie zyskuje się, gotując w naczyniach Silit z powłoką Silargan®. Pierwsza ogórkowa (a za nią i wszystkie kolejne zupy tego świata) to było prawdziwe objawienie smakowe.
  • Poczuliśmy się tak, jakby ktoś przeniósł nas do babcinej kuchni, gdzie gotowało się wyłącznie na bazie zdrowych, naturalnych, genialnie smakujących produktów, często przed momentem zebranych z domowego ogródka.
  • Garnki Silit, bez dwóch zdań, potrafią stworzyć potrawy, które smakują wyraziście i niezwykle naturalnie. Silargan® wzmacnia to, co w smaku danej potrawy najlepsze i najcenniejsze. Tego trzeba spróbować!
  • Jedno ostrzeżenie - wszelkie zupy, czy duszone potrawy, gotowane w naczyniach Vitaliano Nero, marki Silit, uzależniają!
  • Silargan® nie ma porów, jest idealnie gładki, więc na jego powierzchni nie rozwiną się bakterie. Jeśli ktoś marzy o higienicznym gotowaniu, Silit jest dla niego.

Bardzo zdrowe i aromatyczne
gotowanie na parze
w garnku Vitaliano nero

  • Gotowanie na parze nie ma sobie równych. To jedna z najzdrowszych metod przyrządzania smacznych, gorących potraw, które w dużej mierze pomagają zachować doskonałe zdrowie.
  • Gotowanie na parze jest maksymalnie dietetyczne, optymalnie zbilansowane i wyjątkowo lekkostrawne.
  • W garnku Vitaliano Nero, do którego dostosowano stalowy, perforowany wkład do gotowania na parze, przyrządzisz tysiące różnorodnych dań z kuchni całego świata. Nie ma znaczenia, czy będą to mięsa, warzywa, czy ryby. Wszystko będzie doskonale zdrowe.
  • By przyrządzane na parze potrawy były smaczne i wyraziste, musisz je przyprawiać. Warto używać przypraw z różnych rejonów świata – zarówno delikatnych, jak i korzennych. Stosuj marynaty, sosy, deepy, octy winne, a dowiesz się, jak niezwykle subtelne i wykwintne mogą być potrawy gotowane na parze.
  • Wypełniony do połowy wodą garnek Vitaliano Nero nakryj wkładem i pokrywką. Wtedy zaczynają się cuda. Krążąca w naczyniu para wodna przedostaje się przez perforowany wkład i gotuje to, na co masz ochotę.
  • Oczywiście, możesz wyjąć stalowy wkład i potraktować antyalergiczny garnek Silit jako klasyczne naczynie do gotowania w wodzie, czy duszenia.
  • Garnek Vitaliano Nero doskonale przewodzi ciepło, jako że jego konstrukcja jest oparta na grubym, stalowym, ferromagnetycznym szkielecie, który otacza ceramika Silargan®.
  • Potężne dno i ścianki są tak pomyślane, by maksymalna ilość ciepła trafiała wprost w głąb potrawy, a nie rozchodziła się po kuchni. Dzięki temu oszczędzasz energię potrzebną do gotowania, czy duszenia.

Masywne pokrywki
i nienagrzewające się uchwyty
wspomagają gotowanie

  • Silit przykłada wielką wagę do wygody użytkowania jego naczyń. Dlatego stalowe, masywne uchwyty garnków z serii Vitaliano Nero nie nagrzewają się.
  • Uchwyty osadzane są na ściankach naczyń na specjalnych dystanserach, dzięki którym ciepło naczynia nie przechodzi na uchwyt.
  • Zwróć uwagę, że ścianki naczyń Silit nie są przebite nitami. To kolejny dowód na to, jak niemiecki producent dba o higienę. Na nitach osadzają się resztki gotowanych, czy duszonych potraw, po czym trudno je umyć.
  • Oczywiście, uchwyty garnków Vitaliano Nero nagrzeją się, gdy postawisz garnek na zbyt dużym palniku gazowym i płomień będzie omywał ścianki. Uchwyty naczyń nagrzeją się również, gdy będziesz używać garnka Vitaliano Nero w piekarniku.
  • Masywne, szklano-stalowe pokrywki ułatwiają śledzenie procesu gotowania. Jednak ich zasadnicza rola sprowadza się do tego, że nie pozwalają parze wodnej uciekać z naczynia. Dzięki temu w garnkach Silit gotuje się bardzo zdrowo z niewielkim dodatkiem wody.

Kilka sugestii dla
przyszłych właścicieli
garnków Vitaliano nero

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

MOŻESZ MYĆ
W ZMYWARCE

MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ
POTRAWY W LODÓWCE

MOŻESZ ZAMRAŻAĆ
DO -40 STOPNI

  • W garnkach Vitaliano Nero możesz mieszać każdego typu utensyliami, również stalowymi. By jednak Silargan® przez całe lata był estetyczny, warto używać syntetycznych lub drewnianych utensyliów.
  • Mimo iż producent sugeruje, że jego naczynia można myć w zmywarce, z naszych doświadczeń wynika, że nieraz dość agresywne detergenty mogą zmatowić i optycznie postarzyć powłokę Silargan®.
  • Silit przygotował specjalne, delikatne mleczko do czyszczenia ceramiki, które pomaga w utrzymaniu jej w czystości. Oryginalne mleczko marki Silit możesz zastąpić innym preparatem do ceramiki. Pamiętaj, by nie była to gruboziarnista emulsja, czy pasta.
  • Nie szoruj garnka Silit ostrymi zmywakami. Jeśli coś przywrze do naczynia, odmocz je, a później umyj.
  • Silit jest bardzo dumny z tego, że w antyalergicznych naczyniach można przechowywać potrawy w lodówce. Można też zamrażać je do temperatury -40 stopni.

TO, O CZYM KONIECZNIE MUSISZ WIEDZIEĆ I PAMIĘTAĆ

 

Jesteśmy zdania, że, jeśli używanie naczyń Silit łączy się z pewnymi utrudnieniami, powinniśmy o tym otwarcie powiedzieć.

  • Po pierwsze – naczynia Silit, według naszego specjalisty i naszych wieloletnich doświadczeń – niespecjalnie sprawdzają się w przypadku pieczenia w nich mięs, czy zapiekanek mięsno-warzywnych. Rozgrzana ceramika naczyń Silit nie ma właściwości nieprzywierających, więc przy wysokich temperaturach w piekarniku istnieje ryzyko, że niektóre potrawy przywrą do brzegów lub dna.
  • Rozwiązaniem tego problemu jest używanie bardzo dużej ilości oleju, ale to z kolei przeczy idei zdrowego, dietetycznego pieczenia.
  • Dlatego - jeśli zdecydujesz się używać naczyń Silit w piekarniku, nastaw go na, maksymalnie, 180 stopni. Wyższe temperatury sprawią, że potrawa może się nadmiernie wysuszyć i przywierać. Pokrywki nie mają systemu wypustek, więc nie potrafią idealnie nawilżać potrawy na całej jej powierzchni.
  • Po drugie - musisz pamiętać, że chromowane ranty naczyń Silit nie mają gwarancji. Nie wolno uderzać w nie utensyliami, bo chrom może odprysnąć.
  • Z naszych doświadczeń wynika, że chrom można również uszkodzić na jeszcze trzy sposoby – gwałtownie upuszczając pokrywki na ranty, mocno je szorując lub myjąc naczynia Silit w zmywarce.
  • Po trzecie - gdy będziesz przyrządzać potrawy mięsno-warzywne, po umyciu i wysuszeniu garnka na czarnej powłoce Silargan® mogą pojawić się białe plamy, czy zacieki. Ten swoisty osad to efekt wytrącania się minerałów z mięsa i warzyw. Nie musisz obawiać się o Silargan®, jemu nic się nie stało. Osad można łatwo usunąć – albo preparatami do czyszczenia ceramiki, albo kwaskiem cytrynowym, czy sokiem z cytryny połączonym z płynem do naczyń. Możesz również przetrzeć garnek olejem jadalnymi i zostawić na kilka minut.