• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Walnut - Wok z naturalnego żeliwa, uchwyt z orzecha włoskiego, Ø 32 cm, Skeppshult

1149
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 149 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Jeśli sądzisz, że w przestrzeni smaków istnieją jakieś granice, a Ty doszedłeś już do wielkiej biegłości w tworzeniu wybitnych dań, najwyższa pora, byś sięgnął po doskonałe, żeliwne woki szwedzkiej marki Skeppshult. I nagle granice smaków przesuną się jeszcze dalej. Będzie naprawdę ciekawie, twórczo i aromatycznie. Bo inaczej z wokami Skeppshult, stworzonymi z naturalnego żeliwa, się nie da.

Woki Skeppshult z serii Walnut niezmiennie i od dekad kuszą harmonijnym połączeniem surowego, ręcznie odlewanego żeliwa i pięknego drewna orzecha włoskiego.

To żeliwne woki z prawdziwego zdarzenia dla tych, którzy wymagają od sprzętu bardzo wiele. Szwedzkie, powstające w całkowicie ekologicznym procesie produkcji woki z linii Walnut impregnowane są olejem rzepakowym. Mamy tu do czynienia z naturalnym, niczym nie powlekanym żeliwem. Tu nie ma glazur, czy powłok.

Skeppshult zadbał o to, by jego wok spełniał marzenia o zjawiskowych, podbijających serca smakach azjatyckich dań, mięs, ryb, czy warzyw. Jeśli ktoś kocha dosadne, wyraziste, pełne tajemnicy smaki, woki Skeppshult są właśnie dla niego. 

Woki Skeppshult z linii Walnut wykorzystasz na wszystkich typach kuchenek, włącznie z indukcją.

Doskonałe, ciężkie, masywne żeliwne woki mają aż 25 lat gwarancji, jednak dobrze konserwowane i myte wyłącznie czystą wodą bez dodatku detergentu (bo tylko tak się je myje!), posłużą wiele dłużej.

Naturalne żeliwo trzeba od czasu do czasu sezonować. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz poniżej. Bądź czujny, bo to ważne!

Jednak z góry lojalnie ostrzegamy, to woki nie dla każdego. Ci, którzy chcą mieć zapewnione proste i szybkie wokowanie, smażenie, czy duszenie, niech sięgną po, np., nieprzywierające woki. Naturalne szwedzkie żeliwo jest kapryśne - nie pozwala się spieszyć i stawia nieco warunków, ale też rewanżuje się stukrotnie.

1149

Zobacz, do czego
wykorzystasz żeliwny 
wok marki Skeppshult

WOK DO POTRAW
KUCHNI CHIŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI JAPOŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI WIETNAMSKIEJ

WOK DO DAŃ
KUCHNI KOREAŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI TAJSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI INDONEZYJSKIEJ

WOK DO POTRAW
Z OWOCÓW MORZA

WOK DO SMAŻENIA
W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU

WOK DO DAŃ Z WARZYW,
KTÓRE ZNAJDZIESZ W LODÓWCE

żeliwny wok Skeppshult Walnut
w skrócie

  • wok z naturalnego, ekologicznego żeliwa
  • nie posiada powłok ani glazur
  • do doskonałego smażenia w wysokich temperaturach i duszenia na małym ogniu
  • mocno intensyfikuje smaki
  • wyłącznie do ręcznego mycia czystą, bieżącą wodą
  • 25 lat gwarancji

Materiał

  • najwyższej jakości ekologiczne żeliwo impregnowane olejem rzepakowym
  • uchwyt - drewno orzecha włoskiego

Wymiary

  • średnica - 32 cm
  • średnica dna - 14 cm
  • wysokość ścianek - 10 cm
  • waga - 4 kg

Woki Skeppshult
służą na każdym typie kuchenki

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

NIE UŻYWAJ
W PIEKARNIKU!

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy najlepsze żeliwne woki i patelnie, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Poznaj legendarnego twórcę naczyń
z naturalnego żeliwa -
szwedzką markę Skeppshult

  • Skeppshult to wielki miłośnik natury, dlatego jego naczynia powstają w ekologicznym procesie produkcji z zachowaniem niezwykle restrykcyjnej kontroli jakości.
  • Naturalny, nieprzetworzony materiał nie emituje żadnych szkodliwych substancji.
  • Przy produkcji pojedynczego woka Skeppshult do atmosfery emitowane jest 100 000 razy mniej dwutlenku węgla, niż wydycha w ciągu doby dorosła osoba.
  • Naczynia powstają w piaskowych formach, które, po wypaleniu żeliwa rozbija się, by ponownie użyć piasku do produkcji kolejnych woków.
  • Przy produkcji żeliwnych naczyń zawsze obecny jest człowiek.
  • Marka Skeppshult, założona w 1906 roku, uznawana jest w świecie za mistrza naturalnego żeliwa. To producent, który nie uznaje kompromisów.

O smakach z woka
z naturalnego, szwedzkiego
żeliwa Skeppshult

  • Naturalne żeliwo wyśmienicie wzmacnia, wzbogaca i intensyfikuje smaki potraw. Woki Skeppshult najlepiej sprawdzają się przy smażeniu w wysokich temperaturach mięs, ryb, owoców morza, czy warzyw. Oczywiście, wyśmienicie nadają się do duszenia.
  • To rewelacyjne naczynie do tworzenia nie tylko azjatyckich dań jednogarnkowych powstających z wielu składników.
  • Naturalne żeliwo marki Skeppshult nasączane jest olejem rzepakowym, dzięki czemu możesz smażyć z niewielkim dodatkiem tłuszczu.
  • Z biegiem czasu woki zyskają coraz lepsze właściwości nieprzywierające. Żeliwo im starsze, tym doskonalej działa.

Woki Skeppshult
wyzwolą w Tobie Wikinga -
czyli o myciu naturalnego żeliwa

  • Jak pisaliśmy - dzięki wokowi Skeppshult staniesz się radykalny w ocenie smaków potraw. Teraz już nie zadowoli Cię byle co, czyli mało wyraziste, na szybko przygotowane mięsa, ryby, czy wieloskładnikowe potrawy. I to będzie Twoje pierwsze, wikingowskie doświadczenie.
  • Ale z drugiej strony, kiedy przyjdzie Ci myć wystudzony wok czystą wodą, bez płynu do naczyń, dodatkowo ręcznie, musisz potężnie uważać, by nie wpaść w iście berserkerski szał.
  • Dlatego tu można zagrać nie do końca uczciwie, oferując rodzinie doskonały obiad w zamian za umycie woka Skeppshult. Mycie tłustego naczynia czystą, gorącą wodą bywa, nie będziemy tego ukrywać, nieco kłopotliwe.
  • Mówiąc poważnie, NIGDY nie możesz zapomnieć o tym bardzo ważnym warunku - naturalne, szwedzkie żeliwo Skeppshult myje się ręcznie, bez płynu do naczyń. Tylko czystą, najlepiej bieżącą wodą. Może być gorąca. Możesz wesprzeć się szczotkami, drucikami.
  • Nigdy, pod żadnym pozorem Twój wok Skeppshult nie może trafić do zmywarki.
  • Dobrym pomysłem byłoby przygotować osobną gąbkę, czy szczotkę przeznaczoną tylko i wyłącznie dla woka z naturalnego żeliwa.

 

Wszystko dla ludzi, czyli
nie taki Skeppshult straszny,
jak o nim w sieci opowiadają

  • Krążą setki mitów na temat kłopotliwego i niezwykle uciążliwego dbania o naczynia z naturalnego żeliwa. Nie daj się im zniechęcić i przestraszyć!
  • Owszem, musisz poznać kilka zasad i sięgać od czasu do czasu po nasze porady dotyczące konserwacji długo używanego żeliwa (zdarzy się, że będą przydatne raz na kilkanaście miesięcy).
  • Jeden konieczny do wykonania krok, gdy wok do Ciebie dotrze, to przygotowanie go do używania (o tym w artykule poniżej).
  • Nie słuchaj tego, co opowiadają ludzie, którzy bezzasadnie sieją panikę w Internecie (a często żeliwnego woka nie mieli w rękach).
  • W artykule znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania do użycia, konserwacji i sezonowania naturalnego żeliwa Skeppshult.

 

Specjalista podpowiada,
na co zwracać uwagę,
gdy używasz woka Skeppshult

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE UŻYWAJ DETERGENTÓW,
MYJ WYŁĄCZNIE 

CZYSTĄ WODĄ

NIGDY NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

  • Na początku Twój wok będzie wymagał nieco większej ilości oleju. Po 2-3 tygodniach będziesz potrzebował go wiele mniej, bo żeliwo się wygrzeje.
  • Po smażeniu, czy duszeniu daj wokowi ostygnąć. Nie zalewaj jej od razu zimną wodą, bo naturalne żeliwo źle znosi szok termiczny.
  • Na początku smażenia i duszenia w woku Walnut uważaj na słodkie marynaty, czy zalewy na, np., bazie miodu, gdyż mogą się nadmiernie karmelizować.
  • Przez pierwszych kilka tygodni nie używaj zbyt dużej ilości korzennych, czy gruboziarnistych przypraw. Przyjdzie na nie czas, gdy wok się wygrzeje.
  • Ponieważ naturalne żeliwo zawiera bardzo dużo żelaza, które jest niezbędne dla naszej diety i uzupełnia zapotrzebowanie na nie, może okazać się, że woka Skeppshult nie będą mogli wykorzystywać alergicy.
  • W wokach z żeliwa nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.