Granitowe patelnie włoskiego producenta – Salina Granitium to, (na razie) najwyższa, zaawansowana linia patelni - mają aż 6 warstw, z których jedna została wzmocniona mikroelementami tytanu. Dzięki nim właśnie zyskały swoją legendarną już trwałość i odporność na stalowe utensylia.
Niemniej - choć taka powłoka wytrzyma niejedno, musisz pamiętać, by kontrolować temperaturę patelni, która nie może przekroczyć 230 stopni Celsjusza. Oczywiście, pod żadnym pozorem nie smaż bez tłuszczu, bo zniszczysz patelnię i zaszkodzisz swojemu posiłkowi.
Powłoki Ballarini o wspólnej nazwie Granitium nie mają w sobie niklu, metali ciężkich ani pochodnych teflonu. Nie występują w nich kwasy perfluooroktanowe, o czym świadczy certyfikat PFOA-Free.
Indukcyjne, granitowe patelnie Ballarini z Salina Grantium mają gruby aż na 4 mm szkielet z kutego aluminium. Ta wyjątkowo twarda, odporna na wypaczenia konstrukcja jest wręcz wymarzoną dla tych, którzy wymagają od patelni niezawodności. A tu można na nią liczyć, gdyż patelnie z granitowymi powłokami marki Ballarini mają aż 10 lat gwarancji.
Wykuta z aluminium misa patelni doskonale szybko przewodzi ciepło. Dzięki temu oszczędzisz energię, smażąc dynamicznie i krótko. Szkielet z kutego aluminium pozwala bardzo dużej ilości ciepła trafiać wprost w smażone, duszone, czy zapiekane potrawy.
Oczywiście, nie musisz się obawiać samego aluminium, gdyż to, co proponuje Ballarini, jest materiałem bezpiecznym dla żywności i ludzkiego zdrowia. Technologia tworzenia ekstremalnie twardych aluminiowych szkieletów naczyń zaszła tak daleko, że wyeliminowano z nich wszelkie szkodliwe substancje.
Ballarini wyposażył serię patelni Salina Grantium w stalowe stopy, które, choć ukryte pod warstwą powłoki granitowej, idealnie współpracują z indukcją. Oczywiście, możesz używać ich na każdym innym typie kuchenki.