• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Gotuj z pasją w czerwono-wiśniowych, żeliwnych naczyniach Staub

Ci, którzy gotują z sercem, czują, że design naczyń i pasja ich producenta dodają temperamentu każdemu kuchennemu zadaniu. Niezależnie, czy gotujesz, pieczesz, dusisz, czy smażysz w kolekcji luksusowych, żeliwnych naczyń Cherry, francuskiej marki Staub, znajdziesz prawdziwych przyjaciół na całe życie. Posiadające nieprzywierającą powłokę garnki, patelnie, woki i brytfanny pozwolą Ci na zdrowe, dietetyczne eksperymenty ze smakami potraw kuchni całego świata. Naczynia opracowywane przy udziale kucharzy z gwiazdkami Michelin’a nie idą na kompromisy.

Grillowanie na żeliwnych patelniach to nieskończona przygoda

Wygrzewanie żeliwnych garnków i patelni - 2 proste metody

Ostrzegamy, jak nie wygrzewać żeliwnych naczyń

Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Francuska marka Staub tworzy patelnie grillowe „pełną gębą” – to najbardziej klasyczne z patelni, bo posiadają wysokie lamelki, czyli żeberka. Dodatkowo, patelnie Staub rozgrzewają się do wysokich temperatur, doskonale wytapiając nadmiar tłuszczu z mięs, ryb, czy owoców morza. To, co grilluje się na patelniach z pierwszorzędnej jakości żeliwa smakuje wyjątkowo, skórka jest równomiernie wypieczona, chrupiąca, zaś środek odpowiednio soczysty i wilgotny. Grillując, zyskuje się doskonale niskokaloryczne, bardzo zdrowe potrawy.

Żeliwne patelnie idealne do grillowania

Patelnie Staub, posiadające powłokę zapobiegającą przywieraniu, pozwalają przyrządzać pyszne chude mięsa, czy ryby. W takim przypadku należy przesmarować żeliwne żeberka odrobiną oleju, by grillowane potrawy nie wysuszyły się nazbyt mocno w trakcie smażenia.

Żeliwne patelnie francuskiej marki Staub, które działają na każdym typie kuchenek, rozgrzewają się perfekcyjnie w każdym centymetrze – tak samo na środku, jak i na brzegach, stąd można grillować równomiernie na całej powierzchni patelni. I jeszcze jedna zaleta – grillowe patelnie marki Staub można wstawić do piekarnika i podpiekać to, co się wcześniej grillowało, np. szaszłyki, udka, czy różnego typu mięsa i ryby.

Patelnia żeliwna sprawdziła się świetnie nie tylko w kuchni, ale i w ogrodzie, bo serwowaliśmy na niej szaszłyki wprost na stół. Znakomite było to, że patelnia przez długi czas była gorąca, więc mięso nam nie wystygło. Jedzący nie musieli się spieszyć, w obawie, że druga porcja szaszłyków będzie za moment zimna.

Grillowanie jest pyszne

I jeszcze jedna zaleta żeliwa jako takiego – zjawiskowo wręcz wzmacnia smaki potraw, więc to, co jest odpowiednio przyprawione, staje się nadzwyczajną ucztą dla zmysłów.

Tyle o żeliwie. Dowiedzieliśmy się, jak doskonale smakują grillowane na nim mięsa, ryby, warzywa, kotlety siekane. Ugrillowaliśmy zasadniczo wszystko, co do grillowania się nadaje. Wtedy przyszedł czas na eksperyment z patelnią grillową wyposażoną w klasyczną, tworzoną laboratoryjnie powłokę nieprzywierającą. I byliśmy zdumieni. Raz – żeberka były niemal płaskie, więc grillowanie nie bardzo różniło się od tradycyjnego smażenia. Druga kwestia – smaki były „płytkie”, nieprzekonujące, nie-grillowe. Efekt był nadzwyczaj pospolity, mimo że grillowane przez nas mięsa były marynowane i mocno przyprawiane. Oczywiście, patelnia wystygła po kilku chwilach, gdy tylko trafiła na ogrodowy stół.

Okazało się, że grillowanie powinno być bezdyskusyjnie przeprowadzane na patelniach z najlepszego rodzaju żeliwa. W innym przypadku można się mocno rozczarować, bo będzie się uczestniczyło w niby-grillowaniu.