Żeliwne patelnie do naleśników

1 specjalne patenie do nale%c5%9bnik%c3%b3w   %c5%bceliwo staub z 30 letni%c4%85 gwarancj%c4%85

Choć miliony ludzi na świecie kochają naleśniki, okazuje się jednak, że producenci patelni wcale nie biorą szczególnie pod uwagę ich preferencji. W niezwykle wręcz rozwiniętym i rozbudowanym uniwersum wszelakiego typu patelni tych akurat, specjalnie przeznaczonych do smażenia naleśników, jest wyjątkowo niewiele. Nieliczni producenci, jak, np., francuska marka Staub, tworzą, niejako wbrew popularnemu nurtowi, pozbawione ścianek, wygodne patelnie do naleśników, czy omletów. Poniżej kilka słów o tym, dlaczego naleśniki upodobały sobie żeliwo.

Żeliwna patelnia potrafi usmażyć idealne naleśniki

Specyficzne jest, że wielu ludzi, czasem nawet bardzo zaawansowanych i świadomych gotujących, boi się korzystać ze specjalistycznych, żeliwnych patelni do naleśników. Boją się samej konstrukcji patelni, która prawie nie ma ścianek, a jedynie kilkumilimetrowej wysokości brzeg, który nie pozwala płynnemu ciastu uciec z patelni. Inni boją się, że nagrzane żeliwo w ułamku sekundy usmaży naleśnik tak, że będzie suchy, czarny i zaraz się pokruszy. Czyli – że żeliwna patelnia spali naleśnik na wiór.

Z drugiej strony są wszyscy ci, którzy spróbowali smażyć naleśniki na żeliwie Staub wyposażonym w powłokę zapobiegającą przywieraniu. I oni z kolei nie mogą wyjść ze zdumienia, jak szybko, łatwo i niezwykle wygodnie smaży się na takiej patelni.

Żeliwo nagrzewa się błyskawicznie i długo trzyma ciepło, więc nie trzeba specjalnie mocno nagrzewać patelni do naleśników. Jeśli ktoś używa indukcji, powinien nagrzać ją na połowie mocy palnika, a przy samym smażeniu zmniejszyć jego moc do minimum, bo to całkiem żeliwu wystarczy.

Smażymy zdrowo, na małej ilości tłuszczu

Te patelnie są świetnym strażnikiem zdrowego smażenia. Choćbyśmy chcieli, nie damy rady wlać na nie zbyt dłużej ilości tłuszczu. Ścianki są niewysokie, a trzeba pamiętać, że poza tłuszczem na patelnię trafi ciasto naleśnikowe. Więc automatycznie wlewa się mało tłuszczu, na którym można usmażyć nawet i kilka naleśników, jeden po drugim.

Doskonała powłoka nieprzywierająca żeliwnych patelni Staub pozwala bardzo szybko i sprawnie skarmelizować owoce do naleśników – pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, maliny itp., bez ryzyka, że przywrą do dna bądź przypalą się.

Istota niskich ścianek żeliwnych patelni do naleśników

Fenomen niskich ścianek patelni do naleśników polega na tym, że rozgrzane powietrze spulchnia ciasto, sprawiając, że naleśniki, czy omlety są nie dość, że gotowe w kilkanaście sekund, dodatkowo są aromatyczne, puszyste i delikatne. I, co zdumiewające, smakują wiele lepiej, niż smażone na klasycznej patelni z, np., powłoką nieprzywierającą.

Francuski producent oferuje dwie odmiany patelni – z uchwytem z żeliwa oraz z uchwytem z drewna.

Patelnie do naleśników stały się ciekawym sprzętem służącym tym, którzy lubią eksperymentować z różnymi typami mąk. O tym możesz przeczytać w artykule naszego specjalisty – na dole strony.