• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Żeliwne patelnie do zapiekania i serwowania - Staub i maestria francuskiej kuchni

Z żeliwną patelnią do serwowania bywa jak z pierwszą miłością. Nie zapomina się jej. Do dziś jest nam bardzo łatwo przywołać w pamięci nasz pierwszy, serwowany na żeliwie obiad. Siedzieliśmy w ogródku niewielkiej, francuskiej restauracji w Prowansji, a kelner podał nam skwierczące i genialnie pachnące mięso wprost na żeliwie. To była uczta, jakiej nie zapomnieliśmy. Tam po raz pierwszy zobaczyliśmy patelnię w roli gorącego talerza (hot plate). I przekonaliśmy się sami, że można było jeść powoli i delektować się obiadem, który nie stygł mimo podmuchów wiatru.

 Jeśli masz wątpliwości, czy patelnia żeliwna jest dla Ciebie, obejrzyj nasz FILM.

Producent
Cena
Materiał
Średnica "do"
Długość "do"
Pojemność "od - do"
Dla alergików
Na indukcję
Do piekarnika
Mycie w zmywarce
Gwarancja

Dobierz patelnię tak, by serwowanie stało się sztuką

Średnica patelni, czyli o co naprawdę chodzi?

Jak dobrać rozmiar patelni do ilości smażonych porcji?

Wygrzewanie żeliwnych garnków i patelni - 2 proste metody

Ostrzegamy, jak nie wygrzewać żeliwnych naczyń

Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Minęło kilka lat, a udało się nam, właścicielom sklepów z luksusowym agd, trafić na francuską markę Staub, twórcę genialnego żeliwa z powłokami nieprzywierającymi. I wtedy zaczął się ciąg dalszy tej wakacyjnej, smakowej przygody z prowansalskiej wioski. Z wielką pasją od lat korzystamy z żeliwnych patelni do serwowania, chętnie polecamy je naszym klientom jako specyficzny, a niezwykle ubarwiający kulinarne życie wynalazek.

Postaw patelnię na talerzu

Te patelnie, czasem maleńkie, czasem średniej wielkości, generalnie nie przekraczające długością 20-21 cm, pomyślane są tak, by można gotową porcję, gorące danie, zimy deser, czy nawet i ciasto, podać wprost na stół i postawić przed poszczególnym biesiadnikiem.

Dłuższe, bo ponad 30 centymetrowej długości patelnie do serwowania są, z reguły, wykorzystywane jako gorące półmiski dla grupy jedzących przy tym samym stole.

Kilka typów patelni do serwowania - codzienne i bankietowe

Francuska marka Staub, twórca genialnych patelni z nieprzywierającą glazurą, oferuje miłośnikom eleganckiego serwowania, czy jedzenia pod chmurką, kilka typów patelni. Nieco toporne i surowe są patelnie z dwoma uchwytami – przypominają starego typu wanienki.

Bardziej ekskluzywne odsłony naczyń do serwowania są albo połyskliwe (linia Graphite Grey) albo lekko matowe (seria Black), wyposażone w żeliwne pokrywki, są pomyślane jako gorące talerze uzupełniające wyjątkowo ekskluzywną zastawę bankietów, przyjęć, czy eleganckich uroczystości. Francuski producent uznał, że i codzienne posiłki w gronie przyjaciół, czy rodziny, jak i wyjątkowe okazje zasługują na równi na to, by móc je udoskonalić pomysłowym, serwowanym wprost na żeliwie daniem.

Istotą wszystkich tych patelni jest to, iż można na nich upiec, czy podpiec serwowaną później na stół potrawę. W drugą stronę – można je aranżować przyrządzonymi wcześniej potrawami, sosami, mięsami i przeróżnymi przysmakami.